Korku Duygusu Nedir? İnsanlar Neden Korkar?
Korku nedir? Korku, stresli bir uyaranla başlayıp, kalp atışının nefes alıp verilişinin bir anda hızlanıp, kasların aniden enerjiyle yüklenip ve sonucunda “kalıp savaş” veya “kaç” tepkisinin ortaya çıkmasına sebep olan “adrenalin” gibi kimyasalların vücuda yayılmasıyla ortaya çıkan beyinde gerçekleşen “zincirleme reaksiyon” dur.
İnsanlar Neden Korkar?
Korku nedir? sorusunun cevabını verdim ve bunun dışında birde korku türleri bulunmaktadır. Bunlar kendilerince sınıflara ayrılmıştır. Bunlar; Sağlıklı Korku ve Patolojik Korku dur. Ayrıca birde genel korku bozukluğu vardır, dilerseniz şimdi bu korku türlerine örnekler vererek anlatıma geçelim…
Sağlıklı Korku: İnsanın hayatta kalmasına yardımcı olan bir korku türüdür. Örneğin; Korkmadan ve acı hissetmeden ateşe yaklaşabilseydik vücudumuz çeşitli yanıklarla kaplanmış olurdu. Yani bazı korkularımız hayatta kalmak için gereklidir ve bu yüzden insanlar böyle durumlarda korkar.
Patolojik Korku: Mantıksız olan korkulardır. Örneğin; Fobilerimiz ve benzeri korkular. Bir de hasta edici korkular vardır. Bunlar; Genel Korku Bozukluğu, Panik Bozukluğu ve Fobik Bozukluktur. Bu korkular aynı zamanda Patolojik (Mantıksız) korkuya da girer.
Genel Korku Bozukluğu: Herhangi bir olguya dayanmayan ve birkaç hafta boyunca devamlı eden korkudur. Örneğin; Kaygılar, sakin olamama, titreme ve kontrol dışı reaksiyonlar.
Panik Bozukluğu: Panik bozukluğu adı üstünde olduğu gibi hemen, anında bazı yaşananlara, olaylara ani tepki veya çok fazla tepki vermekle beraber gelen korkudur ve bu ciddi hastalıklara sebep olabilir. Örneğin; Panik atak.
Fobik Bozukluk: Fobik bozukluk, daima spesifik veya bir objeyle bağlantılı korku türüdür. Örneğin; Böcek korkusu, yılan korkusu ve benzeri gibi.