B2C (İşletmeden Tüketiciye) Nedir? Türleri Nelerdir?

B2C (İşletmeden Tüketiciye) Nedir? Türleri Nelerdir?

B2C bedir? ‘İşyerinden Tüketiciye’ manasına gelen, açılımı ise ‘Business to Consumer’ olan online bir alışveriş modelidir. B2C’de ürünler ve ücretler kesin ve bariz biçimde ilan edilir. Ürünün devretme ve teminat şartları, ücreti ve öteki fonksiyonları satıcı ya da müstahsil  tarafından tek yanlı tayin edilir ve müstehliğin önüne sunulur.

B2C’de müstehlik kişi de olabilir, malını perakende olarak satan tüccar bir satış hattı da olabilir. Burada sadece bir müşteri ölçütü yoktur lakin genel itibari ile müşteriler firma olduğunda B2B, kişi olduğunda ise ‘B2C’ kavramı kullanılır.

B2C Türleri Nelerdir?

B2C kendi içinde iki karşıt gruba bölünür. İlki; bugün bir hayli sık kullanılmakta olan farazî alışveriş dükkânlarıdır. Farazî dükkân, stoklarında yer alan ürünlere ve ısmarlama karşılığı üretici şirketten getirtilecek ürünlerin üstüne kendi kar payını ilave ederek satışa sunar.

Bu dükkânlardan e-ticaret yapan müstehlikler genelde kişidir ve siparişlerinin tediyelerini havale yolu ya da kredi kartı ile yaparlar. Kredi kartı ile tediye işlemi VPOS adı verilen, internet üstünden kredi kartlı alım satım yapma imkanı sağlamayı başaran SSL sertifikası olan bir tediye sistemiyle yapılır.

VPOS sistemi, çağımızda bir hayli sık kullanılmakta olan POS aygıtlarının internete adapte edilmiş biçimidir. Farazî dükkânların VPOS kullanabilmeleri için VPOS hizmeti veren bir bankayla online alışveriş protokolü imzalaması gerekir. Bu sözleşmeyi imzalayan farazî dükkân ve banka ortaklaşa müstehliğin uğrayabileceği yasal her çeşit mağdurluğu ortadan kaldırmak durumundadır.

Diğeri ise; üretici işletmenin ürününü fabrika çıkış ücretinden farazî dükkân  müstehliğe ya da  malını perakende olarak satan tüccara satışını gerçekleştirmesidir. Burada farazî dükkân ürünün satış ücreti üzerine belirli bir yüzde katarak satışların kendi dizgesi üstünden gerçekleşmesini sağlar.

Farazî dükkânın tayin edeceği yüzde oranı genelde %3 ila %10 aralığında olur ve genelde ithal ürünlerin yurt içerisinde satışına dair bir çalışma uygulanır. Satışı gerçekleştirilen ürünler belli başlı sektörlere mütedairdir.

Ülkelerin ithalat ve ihracat kuralları birbirine göre değişiklik arz ettiğinden ötürü işkolu çeşitlendirmesi kısıtlıdır yalnız ürün çeşitlendirmesi bir hayli boldur. İkinci adımda farazî dükkânın kargo maliyetlerini ve gümrük tarifelerini eksiksiz olarak çevrimiçi hesaplayabilen bir hayli kritik bir bilgisayar programına gereksinimi vardır.

B2C Entegrasyonu Metoduyla E-Ticaret Yapmanın Artıları

İşyerinden tüketiciye bütünleşmesi ile e-ticaret yapmanın kazanımları;

  • Günün herhangi bir saatinde sipariş alabilme imkânı,
  • Müşteriye direkt olarak doğruya ulaşabilme imkânı,
  • İnternet sitesindeki geri bildirim sistemi ile müşteri talep ve isteklerini yakın mercekten görebilme olanağı,
  • Lokal pazarla iktifa etmeyip, diğer illerdeki ve ülke dışındaki pazarlara da erişilebilme, çekişme gücü sağlayabilme,
  • Büyük şirketlerin sahibi olduğu ihracat imkânlarından ufak çaplı şirketlerin de faydalanabilme olanağı,
  • Pazarlama çalışmaları için gerekli olan  zaman, personel ve araç maliyetlerini minimuma indirgeyebilme ve bu şekilde aktif tasarruf sağlayabilme imkânı,
  • Müşteri açısından alışverişte bilhassa mekân, vakit gibi mecburiyetlerin ortadan kalkması ve ayriyeten alışveriş vetiresinin basit bir şekilde tamamlanması şeklindedir.

B2C online alışveriş vesilesiyle bu artıları yakalamanın yöntemi ise, aşağıda sayılacak olan şu mühim hususlardan geçer:

  • B2C online alışveriş uygulamalarında uzman düşünce en mühim temalardandır.
  • Teknolojiyi takip etmek ve uzman informatik, bilgisayar programı şirketleriyle çalışma esasen ihmal edilmemesi gerekli olan konulardır.
  • Müşteri bağlılığı ve itimadı için, alınan siparişlerin belirlenen zaman içerisinde müşteriye ulaştırılması şarttır.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.