Özel Okul Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Nokta

Özel Okul Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Nokta

Bir çocuğunuzu özel okula göndermek için yada gideceğiniz özel okul masraflarını hesaplamak için bilmeniz gereken çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bunları bilmek özellikle devlet okulundan özel okula geçenler için oldukça önemlidir. Bunun nedeni yarı yılın başlarında okulunuz için ayırdığınız bütçenin yeterli gelmeme olasılığından kaynaklıdır. Peki özel okul seçerken nelere dikkat etmelisiniz? Dilerseniz şimdi bu sorunun cevaplarına geçelim.

1. Kolejin bulunduğu konum ve kurucuları

Herhangi bir koleje kayıt yaptırmaya gitmeden önce, o kolejin resmi web sitesini ziyaret edip, geçmişleri ve kuruluş hikayeleri hakkında bilgi edinmeniz, okula gitmeden önce nasıl bir ortamla karşılaşacağınıza dair size fikir verir. Gideceğiniz kolejin bulunduğu semt ve mahallede önemli bir ölçüde etkili olmaktadır. Okulun etrafından neler olduğunu da dikkat etmelisiniz.

2. Kolej Hakkında Yapılan Yorumlar

Kolejin sosyal medya sayfalarının olup olmadığını kontrol edin ve bunlar altına yapılan yorumları inceleyin, okul içinde çocuğunu okutan bir velinin, nasıl yorum yaptığı ve kolej tarafından buna nasıl cevap verildiği size okul yönetiminin tavır ve tutumu hakkında yüz yüze görüşmeden önce fikir verecektir.

3. Kolej Yönetimi ile İlk Temas

Koleje randevu saatinizde gittiğiniz zaman, sizi bekletip bekletmediklerine dikkat edin, sonrasında ilk olarak sizinle kimin görüştüğüne de ayrıca dikkat edin ve konunuzu ona göre belirleyin. Konunuzla ilgili olmayan bir okul yöneticisiyle eğitim dışında ücreti konuşursanız emin bir cevap alamayabilirsiniz.

4. Öğrenciye karşı ilk tutum

Kolejde ilk olarak öğrencinize yani çocuğunuza karşı ilk hangi birimden öğretmenin karşıladığına dikkat edin, genellikle okulda ki rehberlik birimi bu görevi üstlenir, ancak çocuğunuzun önüne bir oyuncak verip veya yaşı daha da büyükse bir köşede oturtup çay kahve ikram ediliyorsa, gittiğiniz koleji bir kez daha düşünmelisiniz. Çünkü burada önemli olan çocuğunuzun okulu sevmesidir. Yani okul yönetimi ilk önce koleji gelen öğrencisine sonra onun ailesine tanıtmalı ve faydalı yanlarını söylemelidir.

5. Kolej Ücretleri ve Yan Masraflar

Genellik kolejler günümüzde çok uçuk fiyatlardan kapı açmaktadırlar. Ancak şunu her zaman sorgulayın ki, verdiğiniz ücret karşısında nasıl bir eğitim vizyonu, anlayışı ve öğrencisini ulaştıracak bir hedefi var gittiğiniz kolejin. Unutmayın ki ilk başta her şey güzeldir, ta ki okullar açılıp dersler başladıktan tam 1 ay sonra aynı durumların nasıl ilerlediğini gözlemleyiniz.

6. Kolejin Kendine Ait Kıyafet ve Kitap Ücretleri

Okul kıyafetleri ve dönem kitapları her daim ücret olarak pahalı olacaktır ve okul yönetimi bu ücret konusunun kendi ellerinde olmadığını ve genel merkezin belirlediğini söyleyeceklerdir. Bu konu hakkında biraz ısrarcı olmanız sizin lehinize olacaktır. Gerektiğinde burs veya indirim talep edin, çünkü her yeni bir kayıt yenileme yılında, okul ücretinden indirim alsanız bile kitap ve kıyafet masrafları, liste fiyatına tekamül edeceğinden yine cebinizden fazla para çıkacaktır.

7. Kolejin sosyal davranışı ve vizyonu

Kayıt yaptırdığınız kolejin, öğrencinin sosyal yönünü ne gibi etkinlikler ve projelerle güçlendirdiğine bakın. Gezilerin sıklığı ve okulda yapılan iç etkinliklerin öğrenciye ne gibi kazanımlar sağladığına dikkatle bakıp, takip etmelisiniz. Bu alanlar da yapılan etkinlikler okulun öğrencinin gelişimine dair vizyon anlayışını da gösterir.

8. Kolejde Yaşam

Kolejin genel öğrenci kültür yapısını ve öğretmenlerin tutumunu veli-öğretmen toplantılarından önce, ilk önce kendi çocuğunuzdan ardından ilgili sınıf öğretmeninden haftalık raporlar ve telefon görüşmeleri şeklinde takip etmeniz, çocuğunuzun koleje ayak uydurup uyduramadığını gösterir. Kolej yaşamının temel düşüncesi her öğrencisine eşit derecede hitap edebilmesinden geçer.

9. Kolej Kırtasiye Masrafları

Genellikle her kolej sizden, öğrenci adına kırtasiye ve ders gereçleri adı altında cüzi bir miktarda ödeme talep eder ve bu ödeme karşılığında öğrencinin defteri ve kalemini dahi okulun kendisinin karşılayacağı söylenir, ancak bu söylem çoğu zaman yerine getirilmez. Özellikle ortaokul ve lise son sınıf öğrencileri, sınavlara hazırlandıkları için test kitapları gibi masrafları bir hayli fazla olacağından bunu siz kendi cebinizden karşılarsınız ve okul öğrenciye deneme sınavı yapmakla yetinir. Mümkün olduğunca bu ücreti vermemeye özen gösterin.

10. Sınıf mevcudiyeti ve sınıf yerleşim düzeni

Kolejlerin bir diğer ayrıcalığı, sınıf mevcudiyetinin az olması ve bu sayede öğretmenin öğrenciyle ilgilenmesine daha çok olanak sağlaması amaçlanır, ancak bu durum çok nadir görüşür, özellikle ortaokul son ve lise son sınıflarda sınavlardan dolayı fazla öğrenci talebi olur kolejlere ve çoğu kolej bu talebi geri çeviremeyeceği için gerekirse 5-6 şube açarak yoğunluk sağlar ve bu durumda öğrenci ile öğretmenin çalışma zaman aza düşer ve fazla çalışkanlık sağlanamaz. Sınıf mevcudiyeti konusunda daha da dikkatli olmalısınız.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.