Üniversite Bölümünüzü Seçmeden Önce Bilmeniz Gereken 9 Şey
Üniversite bölüm seçimi yaparken bilinmesi gerekenler: Hayatta çoğu zaman en önemli şeyin tecrübe olduğu söylenir, kesinlikle doğru. Sizlerde üniversite bölüm tercihi yaparken öncelikle tecrübeli insanlardan fikir almalı ve kararlarınızı buna göre vermelisiniz. Tecrübesiz bir şekilde, bir çok konuyu bilmeden yapacağınız üniversite tercihi hayatınızı etkileyebilir.
Bu yazımda sizlere üniversite tercihi yaparken bilinmesi gerekenler listesi hazırladım. Hayatınızı etkileyecek bu karar için umarım faydaları olur. Sayfayı yukarıya kaydırarak hazırladığım üniversite bölüm seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler listesine hemen geçebilirsiniz… İyi okumalar.
1. Ön Yargılarınızı Bir Kenara Atın, Bölümlerin İsimlerine Takılmayın
Uluslararası İlişkiler’in ismi çok karizmatik evet ama size hiç uygun olmayabilir. “Herkes İşletme okuyor” diye de duyabilirsin, belki tam da sana göredir. Tüm bölümleri ön yargısız incelemelisin. Bölümlerle ilgili klişelerden kaçının.
2. Bölüm Derslerini Lisedeyken Almaya Başlayın
Pandemi döneminde bir üniversitede derse misafir olarak katılmak bir Zoom bağlantısına bakıyor Normal dönemde de istediğiniz zaman üniversiteleri ziyaret edip düşündüğünüz bölümlerin derslerine girebilirsiniz. Hiçbir üniversite bu konuda sorun çıkartmaz. Düşündüğünüz bölümlerin giriş derslerini dinleyin. Bakalım sevecek misiniz?
3. Bölüm Kitaplarını Okumaya Başlayın.
Mesela Psikoloji düşünüyorsanız şimdiden birkaç Psikoloji kitabı alıp okumaya başlayın. Öğrendiklerinizden zevk alıyor olmanız önemli bir tercih sebebidir. Öğrenmekten zevk almadığınız bir bölümde başarılı olmanız mümkün olmayacaktır.
4. O Bölümde Okumuş Mezun ya da Öğrenci En Az 10 Kişiyle Konuşun.
Birkaç kişiyle konuşmanız asla yetmez. O konuştuğunuz kişiler o bölüme aşık kişiler olabilir. Ya da tam tersi mesleklerini sıkılarak yapan insanlar olabilir. Sayıyı arttırmanız istatistiki açıdan doğru bilgiye ulaşmanızı kolaylaştırır.
5. Ders Programlarını ayrıntılı inceleyin
Özellikle 3. ve 4. sınıf derslerini dikkatlice inceleyin. Çoğu bölümde olay 3. sınıfta başlar. O derslerde ne anlatılıyor öğrenmeye çalışın. Anlamadığınız başlıklar varsa mutlaka üniversitelere gidip sorun.
6. Bir Kişilik Analizi Testi Çözün
Yapamayacağınız ya da ilginizin daha az olduğu alanları önceden öğrenin. Enneagram ve 16 Karakter Testi faydalı olacaktır. Mesela Enneagram’da 2 numara çıktıysanız iletişim ve hizmet odaklı mesleklerde başarılı olma ihtimaliniz artar ama akademik çalışmalarda zorlanabilirsiniz.
7. Bir Bölüme Takılıp Kalmayın, Farklı Bölümleri Araştırın
Istediğiniz bölümü okuyorsunuz ancak okumak istediğiniz bir bölüm daha mı var? Kendinizi sınırlamayın. Yapabileceğinize inanıyorsanız 2. bir üniversite okumaya başlayabilirsiniz.
8. Bölümün Türkiye’deki ve Dünyadaki Geleceğiyle İlgili Araştırma Yapın
Devlet ve özel sektörün o alanla ilgili durumunu öğrenin. Öğretmen olmak istiyorsanız atama sayılarına bakmak durumundasınız. Uzay Mühendisliği yazmadan önce nerelerde çalışabileceğinize de bakmalısınız.
9. Mezunların %50’si Mezun Olduğu Alanda Çalışmıyor
Günün sonunda üniversite bölümünüz sizi doğrudan iş sahibi yapacak diye bir durum yok. Mezun olduğunuz alanda çalışmak zorunda değilsiniz. Okurken de değiştirebilirsiniz alanınızı. Dünyanın sonu değil:)