Kendimi Değersiz Hissediyorum! Özgüvenimi Nasıl Geri Kazanırım?

Kendimi Değersiz Hissediyorum! Özgüvenimi Nasıl Geri Kazanırım?

Her insanın mutluluktan uçtuğu günler vardır lakin bazı günler kendimizi değersiz ve yalnız hissederiz. Çevremizde bir dolu insan olsa da, arkadaşlarımız mutlu olmamız için ellerinden gelenleri yapıyor olsalar da psikolojimizdeki değersizlik duygusunun baskınlığı yüzünden kendimizi daha da kötü ve değersiz hissetmeye devam ederiz.

Dinlediğimiz bir müzik, izlediğimiz film ya da dizi ya da arkadaş ortamınızda yediğiniz ya da içtiğiniz bir yemek bile sizi asla mutlu etmeyen bir durum olmaya başlar. Hareketli bir şarkıdaki tek bir cümle sizi yalnızlığa gömer, izlediğiniz dizideki iki kişinin sevgili olması arkadaşlarınızın sizi hiç önemsemediğini düşünürsünüz ve bu düşünce ile buluştuğunuz arkadaşlarınızın yanında ise tamamen eve giderek kendinizi odaya kapatma isteği ile dolabilirsiniz.

Bugün sizlere kendinizi neden değersiz hissettiğiniz hakkında bilgi vererek bir yandan da öz güveninizi nasıl geri kazanacağınız hakkında ufak bilgiler vereceğim. İyi okumalar.

Kendimi Değersiz Hissediyorum

Değersizlik, kişinin kendisini önemsiz ve bu dünya üzerinde bir amacı yokmuş gibi hissetmesine neden olan duygudur. Bu durum duygusal sağlığı olumsuz yönde etkiler.

Günümüzde karantina süreci içerisinde bulunmamızdan kaynaklı olarak hemen hemen her insan kendisini bir süre de olsa kendisini değersiz hissetmiştir. Bu durum sonucunda sosyal izolasyon olarak adlandırılan insanın kendisini diğer insanlardan soyutlandırması sorunu ortaya çıkmaktadır. Bu durumu aslında bilmeyerek kendi kendimize yaparız ve bunun sonucunda da kendimizi çevremizdeki kimse değer vermiyor olarak ve ayrıca da kendi kendimize de asla yetemeyeceğimizi düşünürüz.

Kendisini Değersiz Hisseden İnsanların Ortak Özellikleri

  • Sosyal ortamda aşırı gergindirler. Eleştirilme ve beğenilmeme kaygısından bu durum doğar.
  • İnsanlarla birlikteyken kendilerini yalnız hissederler.
  • Toplum içerisinde ne söyleyeceklerini bilemezler, çok donuk ve sıkılmış hissederler.
  • Diğer insanları kendisinden daha üstün kendisini ise o insanların her birinden daha aşağıda olduğunu hissederler.
  • Şişmanlık, zayıflık gibi kendilik algısı bozukluğuna sahiptir.
  • Kendisini hiçbir yere ait hissetmezler.
  • Toplum içerisinde bir yere sahip olmadıklarını hissederler.
  • Değerlendirilmekten, yargılanmaktan korkarlar ve bunlardan uzak durmak üzere çabalarlar.
  • Grupların içerisinde gergin oldukları için kendilerini bir grup ya da topluluk içerisine sokmaktan uzak dururlar.
  • Kendilerini beceriksiz, yeteneksiz ve hiçbir işe yaramaz olarak görürler.
  • Psikolojik hastalıkları meydana çıkmaya başlar. (Baş ağrısı, tansiyon, uyku sorunları gibi)

Bu Sorunların Hepsinin Ana Nedeni Geçmişte Yatar

Aslında kendimizi evlere kapattığımız bu izolasyon döneminde kendi kendimize kaldığımızdan kaynaklı olarak bu durum ortaya çıksa da bunun ortaya çıkma nedeninin altında çocukluk yıllarımızda ortaya çıkan ama yılların vermiş olduğu hatıra fazlalıkları ile yok olan olaylardan ortaya çıkmaktadır.

Çocukken fiziksel, konuşma, akademik açılardan dalga geçilmişse, başka çocuklar ve onların aileleri de dahil olmak üzere herkes tarafından dışlanarak, dalga geçilerek ya da küçük düşürülerek büyüdüyseniz eğer bu hissi hissetmeniz olasılıklıdır. Bununla birlikte olarak yetişkinlik hayatınıza girmeye başladığınız süreçte bile bunları yaşadıysanız ama zamanla unuttuysanız bunların gün yüzüne çıkma olasılığı çok yüksek.

Hayatı sorgulayıp, çevrenizdeki insanlardan farklı dil, din, statü veya eğitim bilgilerine sahip olduysanız ve bunları çevrenizdeki insanlar gördüyse dışlanarak büyümüş oldunuz. Kendi karar ve seçimlerinizi hep yanlışladılar ve yaptığınız her şeyde bir kusur buldukları için asla mükemmel bir iş çıkaramayacağınıza inanarak büyüdünüz. Özel yetenekleriniz hor görüldü ve bunların üstüne hiçbir zaman gitmenize izin verilmedi, okumak istediniz kitabınızı önünüzden aldılar, şarkı söylemek istediniz matematiği önünüze koydular ve bunlar yüzünden asla kendiniz olmayı öğrenmeden büyüdünüz.

Senden Bir Tane Var!

Bu yazdıklarımı okuyorsun çünkü kendini değersiz hissediyorsun. Bu yazdıklarımı okuyorsun çünkü asla senin sen olmana izin vermediler, sesiniz kestiler ve robot olmanı beklediler. Onların mükemmeli oldun asla kendi mükemmelin olmadın.

Kendine gel! Senden bir tane var! Bir tek sen varsın bu dünyada, bir tek senin başarabileceği şeyler var bu dünyada, senin dışında hiçbir insanın yapamayacağı şeyleri yapabilirsin. Aynaya bak ve gittiğin yolun yanlışlarını fark et. Sen dışında kimse mükemmel değildir, sen dışında kimse değerli değildir sen bir tane olduğun için önemli, değerli ve mükemmelsin.

Müziği seviyorsan, müzikle yaşa. Kitapları seviyorsan, kitaplarla dolu bir dünya kur. Yazmayı seviyorsan, yazarlık adına büyük çalışmalar planla ve uygula. Sen dışında kimsenin uygulama şansı olmayan planlarını bir başına, düşsen de kalkarak, önüne taş koysalar da o taşı aşarak ve gerekiyorsa çevrendeki insanları kırarak o planı başarmak için çabala.

Eğer sen yapamazsan, bu büyük dünya çok büyük planlar kaybedecektir. Hiçbir insan senin benliğinden daha değerli değil. Anne, baba, kardeşin bile değil. Sen mükemmel ve değerlisin ve sen eğer ki başlarının isteklerine boyun eğerek yaşamaya çalışır ve kendini bir değersiz, his ya da çöp gibi hissedersen bundan mutlu olan sözde senin mutluluğunu isteyen ama mutlu olmana asla imkan vermeyen insanları mutlu edecek.

Ayağa kalk ve kendin ol, içindeki o insanı bul ve ona sıkıca sarıl. Sana senden başka kimse değer veremez, sana senden başka kimse saygı göstermez. O yüzden aynaya bak ve tekrar et. Sen mükemmelsin, sen değerlisin, sen bu dünyada bulunan en özel kişisin.

Ben Mükemmelim Ama Ya Özgüvenim?

Mükemmel ve biricik olduğuna emin olduktan sonra küçük değişimlerde bulun.

  • Tarzını değiştir. Küçük olan değişimler büyük değişimlerin önündeki taşları itekler her zaman. Tarzındaki değişim çevrendeki insanlara batıyor olsa da eğer kendin olarak hissettiğin kıyafetlerin içerisindeysen doğru yoldasın demektir.
  • Olumsuz düşünceleri at gitsin. Değişimlerin başladıkça ’insanlar ne der’ kalıbında sorular meydana çıkacaktır. Ne derlerse desinler onların sana olumsuz enerji göndermesine müsaade etme. Planlarını yaparken önüne engel çıktıysa yapamayacağını düşünme, engeller nefes alırken bile karşımıza çıkar. Yapabileceğine her zaman inan. O zaman başarı için bir adım daha attığını kendin de göreceksin.
  • Kendini tanı. Aynadaki senle zaten ufak çaplı bir tanışıklığınız bulunuyor, onunla değil senin içinde bekleyen, çabalaman için sana ışık olan o iç benliğinle tanış. O sana doğru yolun ne olduğunu her zaman gösterecek ve önüne çıkan sorunlarda bir başkasının yardımı olmadan aşmayı onunla beraber öğreneceksiniz.
  • Kendisi her zaman sev. Senin senden başka kimsen yok. Ailen, arkadaşların, sevgilin bile bir gün yok olup gidecekler ve senin senden başka bir dostun kalmayacak. O yüzden kendin ile her zaman barışık olmayı, kendini sevmeyi ve kendini dinlemeyi öğrenme vaktin geldi. Unutma ki sen mükemmelsin, senin senden başka mükemmel olduğunu kimsenin dillendirmesine ihtiyaç duyma çünkü sen biriciksin ve biricik olduğun için her zaman kıskanılacaksın.
  • Hedeflerini belirle ve her zaman dik dur. Bir ton hayalin var de mi? Belki deniz aşırı ülkelerde yaşamak, belki de on farklı dili ana dilin gibi öğrenmek istiyorsun. Bunları bir başkasına anlatırsan dalga konusu olacağını biliyorsun ama şöyle de bir kanun vardır ki imkansız olan hiçbir şey yoktur.
    Önünde engeller de bulunsa, insanlar elinden her şeyi almaya da çalışsa dik dur ve hedeflerinden asla sapma.
  • Alışkanlıklarını değiştir. Çevrendeki insanların sana zorla alıştırdıkları her şeyden kurtul ve kendi sevdiğin şeyleri alışkanlık haline getirin. O zaman her şeyin değiştiğini göreceksiniz.
YAZAR BİLGİSİ
Cansu Sağlam
12 yıldır yazarlık mesleğinde mükemmelliği arayan, sıradan görünen bir üniversite öğrencisiyim.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.