Fazla Türk Kahvesi ve Nescafe İçmenin 7 Zararı
Fazla kahve içmenin zararları çok fazla ve ağır olabiliyor. Türk Kahvesi ve Nescafe gibi benzer yapıda olan ve kahve içeren içecekler içerdikleri antioksidan maddeler sayesinde aslında faydalı bir içecektir, onu zararlı hale getiren fazla tüketimidir. Düzenli olarak çok yüksek miktarlarda tüketilen kahve hem böbrek hem de diğer organlar için büyük bir tehdit oluşturmaktadır, bu nedenle kahvenin fazla tüketimi asla iyi değildir ve tüketilmemelidir.
Fazla Nescafe içmenin bir çok zararı da bulunmakta, ancak yukarı da bahsettiğimiz gibi genelde fazla içildiğinde karşılaşılan sorunlar bunlar. Dilerseniz Nescafe, Türk Kahvesi, Filtre Kahve ve Espresso gibi kahve türlerinin içerisinde ne kadar kafein var bunla başlayalım ve devamında kahvenin zararları nelerdir? Bu sorunun cevabına geçelim.
Bazı Kahve Türlerinin İçerdiği Kafein Oranları:
- Nescafe: 1 porsiyon: 75 mg (200ml)
- Filtre Kahve: 150 mg (300ml)
- Türk Kahvesi: 60 mg (75ml)
- Espresso: 120mg (40ml)
1. Kalp Ritmini Bozuyor
Kahvenin içerdiği kafein, kan dolaşımını ve metabolizmayı hızlandırıyor ve bu da kalbin daha hızlı çalışma gereği duymasına neden oluyor, kafeinin etkisinin geçmesiyle kalp ritminin normale dönmesi, kalbin düzenli çalışmasını etkiliyor ve bu da taşikardiye neden oluyor. Uzmanlar günde 200 mg’dan fazla kahve içmeyi pek tavsiye etmiyor.
2. Tansiyon
Edinburg Üniversitesi’nin yapmış olduğu araştırmalara göre, günde 5 fincandan fazla kahve tüketenlerin, yakın bir zaman içerisinde yüksek tansiyon hastalığına yakalanma ihtimalleri çok fazla.
3. Ülser
Düzenli olarak yüksek miktarlarda tüketilen kahve, ülsere neden olabiliyor. Özellikle mide asidi olan bireyler fazla Nescafe içmenin zararları konusunda daha fazla etkileniyor, zaten reflüsü olan bir bireyin, kahve tüketimi ile reflüsü daha da artıyor, bildiğiniz gibi kahve asidik bir içecektir ve bu nedenle yüksek miktarlarda tüketilmesi tavsiye edilmez.
4. Şeker Hastalığı
Günde 4-5 fincan veya daha fazla kahve tüketen bireyler, ne kadar fazla şeker aldıklarının farkında olamayabiliyorlar. Kahvenin içine atılan 1-2 kesme şeker, kısa sürede şeker hastalığına ya da tıp dilindeki diyabet hastalığına neden olabiliyor, bu hastalıklara yakalanmamak için kahve tüketiminin kesinlikle aşırıya kaçmadan yapmak gerekiyor.
5. Su Kaybı
Kahve içtikten sonra, damağınızın kuruma hissi, vücudun susuz kalması nedeniyle oluyor. Düzenli olarak kahve tüketenlerin en az 1 litre fazladan su içmeleri gerekiyor. Günde 3 litre su içmeden kahve tüketmek çok ciddi zararlara neden olabilir.
6. Migren
Fazla kahve tüketimi var olan migren problemlerini de tetikliyor, bu nedenle pek fazla kahve tüketmemek en iyisi, migren gibi bir sağlık probleminiz var ise en fazla 2 fincan kahve tüketmeniz sağlığınız için yararlı olacaktır.
7. Vitamin Kaybı
Bazı uzmanlar bunun böyle olmadığını düşünse de tersini kanıtlar nitelikte pek çok çalışma mevcut, düzenli olarak tüketilen kahve vücudun vitamin ve mineral yönünden eksik kalmasına neden olabiliyor.
Kahvenin ve bir başka türü olan Nescafe gibi içeceklerin yol açtığı problemlerden bahsettiğimiz içerik bu kadardı, kahvenin sık tüketilmesi günümüzün en çok talep gören konuları arasında. Bunun en temel nedeni hayatın yorucu yükü ve uyku gibi problemler olmalı ama yinede keyfe keder istediğiniz zaman içmeyip kahve tüketiminizi sınırlandırmak faydalı olacaktır.