Depremde Kimsesiz Kalan Bebekler Nasıl Evlat Edinilir?
Depremde kimsesiz kalmış bebeklerin evlat edinilmesi yaşanan deprem sonrasında gündeme geldi. Enkaz altında çıkarılan kimsesiz bebekler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının koruması altına alınmış ve Ankara’ya getirilmişti. Vatandaşlar ise bu bebeklerin sahipsiz bırakılmaması için evlat edinme prosedürünün nasıl işlenmesi gerektiğini araştırmaya başlıyor.
Aşağıda sürecin nasıl işlediği belirtilmiştir.
Kimsesiz Bebekleri Evlat Edinme Şartları Nelerdir?
Evlat edinmedeki ilk yaş yaştır. Buna göre evlat edinmek isteyen anne ve babanın 30 yaşını doldurmuş ve en az 5 yıllık evli olmanız gerekiyor. Bu şartları taşımadığınız sürece evlat edinme başvurunuz kabul edilmeyecektir.
Başvuru işlemi hem yurt içinden hem de yurt dışından yapılabiliyor. Yurt içinde oturan kişiler ikamet edilen ildeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da e-devlet üzerinden başvuruyu gerçekleştirebiliyorlar. Yurtdışından başvuru ise iki ülke arasındaki evlat edinme merkezine başvurması gerekir.
Evlat edinme konusunda hassasiyet çok önemlidir. Bu nedenle devletin koruması altında olsun ya da olmasın bebeğin evlat edinilmesi için hukuksal olarak uygun olması gerekir. Bunun için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının koruması altında olan her çocuğu evlat edinmek mümkün olmayabilir. Bahsettiğimiz hukuksal olarak uygunluk olması ise aşağıdaki gibi açıklanmaktadır.,,
Çocuğun annesi ve babasının olması durumunda anne ve babanın evlatlık verilmesi için rızasının olması gerekiyor. Rızanın mahkeme tarafından sözlü ve yazılı olarak belirtilmiş ve bununda tutanaklara geçirilmiş olması gerekli.
Çocuğun kim olduğunu bilmemesi ve ayırt etme gücünden yoksun olması durumunda anne ve babanın rızası aranmaz.
Depremzede Bebek Ve Çocuklar Evlat Edinilir Mi?
Depremzede bebek ve çocukların evlat edinilmesi mümkündür. Ancak bu çocukların aile ve yakınlarına ulaşılmaması gerekiyor. Sahipsiz kalmış çocuklar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca koruma altına alınır ve ailelerine ulaşılmaya çalışır. Korunmaya ve bakıma muhtaç olduğu tespit edilmiş olan çocuklar titiz bir şekilde değerlendirilerek koruyucu ailelerin yanlarına yerleştirilmesi mümkün olacaktır.
Şu ana kadar Bakanlıktan çocukların evlat edinilmeleriyle ilgili henüz yapılan bir açıklama bulunmamaktadır. Ancak başvurunun nereden ve ne şekilde yapılması gerektiği hususunda bilgilendirme yapılmıştır. Aileler yukarıda belirttiğimiz şartlara uymaları durumunda e-devlet üzerinden ya da bakanlığa doğrudan başvurarak başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirler.
Evlat Edinmek İçin Hangi Belgeler İsteniyor?
Evlat edinme için izlenmesi gereken prosedür yasayla belirlenmiştir. Buna göre aşağıdaki belgeler temin edilerek başvuru işlemi gerçekleştirilebilir.
- TC nüfus kayıt örneği
- Başvuruda bulunacak olan ailelerin silinmişte olsa sabıka kaydının olmaması gerekir.
- Mal varlığını ve gelirini gösteren belgeler,
- Yerleşim yeri belgesi,
- Öğrenim durumunu gösteren belge,
- Fiziksel ve zihinsel bir engelinin olmaması, sürekli bakım gerektiren bulaşıcı bir hastalığının bulunmuyor olması,
- Yabancı bir ülkede yaşayan vatandaşların oturma izninin olması
Evlat Edinme Süreci Ne Kadar Sürer?
Evlat edinme süreci kısa değildir. Bunun için başvurunun ardından inceleme sürecinin başlatılması sağlanır. Evlat edinme talebinde bulunan aile üç aylık periyotlarla takip edilir ve bu takip neticesinde rapor hazırlanır. Bir yılın tamamlanmasının ardından raporlar, belgeler ve evraklar bir araya getirilerek aile mahkemesine dava açılır. Dava evlat edinme davası şeklinde geçer. Eğer davanın neticesi olumlu olarak sonuçlanırsa bu durumda evlat edinme kesinleşir ve bebek artık sizin ailenizin bir üyesi olur.
Evlatlık alınan bir çocuğa ne zaman söylenmeli?
Bir çocuk evlatlık alınmışsa çocuğa söylenmesi aile tarafından yapılmalıdır. Çocuğa dışarıdan başka birinin söylemeden ve hissettirilmeden açıklama yapmak psikolojik açıdan önemlidir. Normal koşullarda bebeğe 3 yaşında söylenebilir, ancak algının 6-7 yaşında açık olduğundan bu yaşlarda söylemek daha doğru olacaktır.