WebP Nedir? PNG ve JPG’den Neden Daha İyidir?

WebP Nedir? PNG ve JPG’den Neden Daha İyidir?

Web site sahipleri için üstesinden gelinemez en büyük sorunların arasında web sitelerin hızı yer alır. Özellikle sitelere yüklenen görseller önemli ölçüde bu sitelerin hızını etkiler ve web sitelerinde kullanıcı merkezli bir tasarım inşa edilmek isteniyorsa hız faktörünün kesinlikle sağlanması gerekir.

Görsel kullanımı konusunda ne kadar az yer kaplayan dosya formatları tercih edilirse web sitelerinin hızı da aynı oranda yüksek olacaktır. Dolayısıyla WebP formatı tam da web site sahiplerinin bu ihtiyaçlarını gidermek amacıyla oluşturulmuştur.

WebP formatı anlaşılacağı üzere web platformlarında görsel eklemek adına kullanılan bir tür dosya çeşididir. Piyasada aynı amaçlar için kullanılan ve çok sık tercih edilen PNG ve JPG formatında dosyalara göre çok fazla avantaj vadeder. Anlaşılacağı üzere WebP formatındaki dosyaları JPG ve PNG formatındaki dosyalardan en temel özellik ise neredeyse sıra dışı sayılabilecek oldukça efektif bir fayda sunuyor olmasıdır.

WebP Nedir, Ne İşe Yarar?

Webp ile JPS ve PNG arasındaki farklara geçmeden önce WebP nedir? sorusuna geniş kapsamlı biçimde cevap verilmesi gerekir. Bu bağlamda WebP, 2009 yılında Google tarafından oluşturulan ve web sitelerine görsel eklemek amacıyla kullanılan bir çeşit dosya türüdür ve çok küçük boyutlarla görsel ekleme sağlıyor olması nedeniyle günümüzde büyük oranda tercih edilmektedir. Bu duruma karşın Webp formatındaki dosyaların her tarayıcıda çalışmayacağı da belirtilmelidir.

WebP’nin JPG ve PNG ile Arasındaki Farklar

WebP formatı dosyaların günümüzde her ne kadar tüm tarayıcılarda çalışmadığı biliniyor olsa da önemli olarak kabul edilen ve kullanıcı trafiği bakımından en çok tercih edilen tarayıcıların bu formatı çalıştırdığını söylemek de yanlış olmayacaktır. Başta Google Chrome, Firefox, Opera, Microsoft Edge gibi tarayıcılar WebP formatlı dosyaları çalıştırabilmektedir.

Buna karşın JPG ve PNF türü dosyaların daha geniş kapsamlı bir çalışma ağı içerisinde bulunduğu belirtilmelidir. Yine de Webp’nin sağladığı avantajlar ve faydalar düşünüldüğünde WebP formatı tercih etmek adına kullanıcıların son derece geçerli sebepleri bulunmaktadır.

1. WebP Daha Az Yer Kaplar

WebP, JPG ve PNG dosya türlerine göre %25 oranından daha fazla yer tasarrufu elde edilmesini sağlar. Daha fazla alan tasarrufu elde etmek ise web sitelerinde en kritik önem arz eden hız faktörü kapsamında sıra dışı bir avantaja sahip olmak anlamına gelecektir.

2. WebP Sıkıştırma İşlemlerinde Görüntü Kalitesini Korur

Bilineceği üzere her bir dosyanın sıkıştırılması halinde bazı tahribatların oluşması mümkündür ki görsel temalı dosyalarda ise bu tahribat çok daha ciddi boyutlara erişebilir.

Buna karşın WebP formatı görüntü kalitesinde herhangi bir eksilme olmadan kullanıcılara web sitelerine son derece düşük boyutlarda görsel ekleyebilme olanağı sağlar. JPG ve PNG formatlı dosyalarda ise herhangi bir sıkıştırma işleminin gerçekleşmesi halinde görüntü kalitesi büyük oranda düşecektir.

3. WebP Sitenizin Daha Hızlı Olmasını Sağlar

Belirtilmiş olan sebeplerden dolayı, yani en genel anlamıyla WebP formatı dosyalarının daha az yer kaplaması ve sıkıştırılmış olmasına karşın görüntü kalitesinde eksilme olmaması gibi durumlar web sitelerinde yüksek kaliteli görsellerin eklenmesini sağlar ve buna karşın web sitelerin hızında hiçbir eksilme olmaz.

4. WebP Animasyonu Destekler

WebP formatı aynı zamanda animasyonları da destekler. Bu noktada temel olarak JPG ve PNG türü dosyalar animasyonu desteklemez. Dolayısıyla WebP kullanımı halinde web sitelerine animasyon eklenmesi de mümkündür. Üstelik animasyon eklerken web sitelerinde herhangi bir hız kaybı ya da başka benzeri bir sorunun oluşması olası değildir.

ETİKETLER: Neden?, Nedir?, png
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.