Pasaporta Telefon İşletme Nasıl Yapılır?

Pasaporta Telefon İşletme Nasıl Yapılır?

Ülkemizde telefon fiyatları oldukça yüksek, bu durumda çoğu kişiler yurt dışından telefon getirerek burada kullanmaya başlamak istiyorsunuz ancak aldığınız telefon burada çalışmıyor. Ayrıca çevrimiçi ticaret sitelerinden telefon almak oldukça zor oluyor.

Gümrük vergilerine ve kargoyu güvenerek telefonu aldığınızda ne yazık ki burada telefon kullanamıyorsunuz. Çevrimiçi ticaret siteleri yerine yurt dışına gidip telefon aldıysanız o zamanda telefonunuzu pasaporta işletmeniz gerekiyor. Pasaporta telefon işletmede belirli bir harç ücreti ile gerçekleşiyor.

Yurt dışından getirilen telefonların harçı ne kadar oluyor diye merak ediyorsanız. Sizler için https://turistrail.com/ üzerinden Pasaporta Telefon İşletme işlemlerini öğrendik ve sizlere aktaracağız. Yapmanız gerekenler oldukça basit bu adımları uygulayarak sizlerde kolayca telefonunuzu pasaportunuza kayıt edebilirsiniz.

Yurt Dışı Telefon Kayıt İşlemi için Yapılması Gerekenler

Cumhurbaşkanlığı kararnamesinden sonra pasaporta telefon işletme işlemleri oldukça zorlaştı. Önceden yurt dışından gelen birden fazla telefonları getirip başkaların üzerine 50 TL gibi bir fiyat vererek kayıt yaptırabiliyordunuz. Hatta bir telefonu satın alıp telefonu satın aldığınız yerde bile sizin adınıza telefon kaydı yapabiliyorlardı.

Ancak yeni düzenlemelre göre sadece kendi pasaportunuzun üzerine bir tane telefon kaydı yapabiliyorsunuz. Peki yurt dışı telefon kayıt işlemi nasıl yapılıyor. Yurt dışından Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra telefonunuzu 120 gün geçmeden kayıt yaptırmanız gerekiyor. Bundan sonra sadece iki işlem kalıyor.

  • Yurt dışından gelen telefonun harcını Gelir İdaresi Başkanlığı’na ödemeniz gerekiyor.
  • IMEI numarası kaydının E-devlet üzerinden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na kayıt yaptırmanız gerekiyor.

Yurt dışı Telefon Kayıt Harcı Ne Kadar?

Yurt dışı telefon kaydı için belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Yurt dışı telefon kayıt harcı 1.500 TL olarak güncellenmiştir. Önceden 600 TL ödeyerek kayıt yapabiliyordunuz. Ancak bu fiyat yurt dışından telefon alımlarını düşürmek için harçlara zam geldi. Bu işleme yaptıktan sonra IMEI kayıt işlemine geçebilirsiniz. Peki bu işlemeni nasıl yapacağız diyorsanız. İlk olarak bu harcı aşağıdaki listede yer alan bankalara yatırabilirsiniz.

  • Garanti Bankası,
  • Denizbank,
  • İş Bankası
  • Halk Bankası
  • ING Bank
  • Ziraat Bankası
  • Vakıf Bank

Dilerseniz bu işlemi bankalar ile uğraşmadan internet üzerinde de yapabilirsiniz. İnternet üzerinden ise vergi dairesi sitesinden pasaport sahibini T.C kimliği , adı- soyadı ve IMEI numarasını yazarak 1.500 TL harç bedelini ödüyorsunuz. Bankalar ile uğraşmak istemiyorsanız, işleminizi bu site üzerinden yaparak rahatça telefon harcınızı ödeyebilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden Yurt Dışı Telefon Kayıt Yapmak

İlk olarak bu işlemi gerçekleştirebilmek için E-devlet üyeliğiniz olması gerekiyor. Eğer e-devlet üyeliğiniz yoksa PTT’den şifre alarak kolayca üye olabilirsiniz. Üye olduktan sonra e-devlete giriş yapın. Arama bölümüne IMEI yazarak ”IMEI Kayıt Hakkı Sorgulama” kısmına tıklıyoruz.

Burada bizlere uyarı gösteriliyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi yurt dışından gelen telefonların 120 gün içerisinde kayıt yaptırmanız gerektiği bu bölümde de yazıyor. Bu bölümde sizlerden kişisel bilgileriniz isteniyor. Telefon kimin üzerine kayıt olacaksa T.C kimliğini giriyorsunuz. Cihaz bilgilerinden telefonunuza *#06# kodunu girerek IMEI numaranız görüyorsunuz ve daha sonura bu bölümü telefon ekranında çıkan IMEI numarasını giriyorsunuz.

Sonraki bölümde ise ülkeye giriş yaptığınıza dair bir belge ve hangi ülke üzerinden alındığına dair bir belgeyi buraya giriyorsunuz. Bunları doldurduktan sonra yurda giriş yaptığınız belge numarasını da girip,giriş tarihinizi beliriyorsunuz. Bu işlemi yaptıktan sonra telefon sizin üzerine kayıt edilmiş oluyor. Ek olarak bilmeniz gereken aldığınız bu telefonu 1 sene kullanıp daha sonrasında satmak istediniz ama satamadınız.

Bunun nedeni kendi üzerinize tekrardan bir telefon almak istiyorsanız 3 yıl beklemeniz gerekecek. 3 yılı tamamladıktan sonra IMEI numarasını yenileyebiliyorsunuz. Bu yüzden telefonu kayıt yaptırdıktan 1 sene sonra satmanız mümkün değildir. Bu durum önceden 2 yılda birdi ancak yeni alınan karar ile bu süre de uzatılmış oldu.

YAZAR BİLGİSİ
Serhat Turan
Cesaretin içinde deha, güç ve mucize vardır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.