Mutlaka Kullanmanız Gereken WordPress Eklentileri
WordPress eklentileri, WordPress altyapısını kullanmayı cazip hale getiren en büyük özellik. Birbirinden kolay kullanımları ile hem hedef kitlenizi büyüte biliyorsunuz hemde işlevsellik kazandırıyorsunuz. Kullanım amacı ne olursa olsun sitenize eklediğiniz her eklentinin faydasını mutlaka görürsünüz. Ayrıca bu kadar da değil hem sizin hemde sitenizin verimliliği artıyor.
Ancak, her bir webmaster için mevcut sayısız seçeneklerden dolayı sitenize en büyük katma değer sağlayacak eklentileri bulması günümüzde oldukça zor. WordPress’in kendi önerileri dışında istediğiniz eklentileri bulmak çok önemli ve bahsi geçen eklentileri bulmak karmaşık. Bunun nedeni WordPress her ne kadar Türkçe dil desteği ile sunulsa da Pluginlerin bir çoğu İngilizce.
Biz ise işinizi kolaylaştırmak için bir çok eklenti kurduk ve denek, kurduğumuz eklentilerden işinize yaramayacakları ayrıştırarak bir liste oluşturduk. Velhasıl kelam, lafı daha fazla uzatmadan bu yıl WordPress sitenizde mutlaka kullanmanız gereken eklentiler listemize geçelim. Son olarak, bu eklentilerin işinize yaradığını yada yaramadığını düşünün mutlaka kullanmalısınız etkilerini göreceksiniz.
1. Contact Form 7
Contact Form 7, sonsuz iletişim formu oluşturmanızı sağlayan basit bir WordPress eklentisidir. reCaptcha doğrulaması ve spam mesajları engellemesi ile dünyanın en çok kullanılan iletişim eklentisidir. Şayet ben 3 yıldır kullanıyorum, kendi deneyimlerimden biraz bahsedecek olursam oldukça hafif bir dosya boyutuna sahip kurmanız ile kurmamanız arasında hiçbir fark yok (siteyi yavaşlatmak konusunda).
Bu basit eklenti yüzlerce satır kod yazmaktan veya diğer unsurlar ile uğraşmaktan sizi kurtarıyor. Tek satırlık kod ile istediğiniz sayfaya anında empoze ederek kullanabilirsiniz. Ayrıca, benim için en önemli özelliği şu oldu hiç bir ayar yapmak gerekmiyor direk kur ve kullan mantığında bir eklenti.
5. Milyondan fazla aktif kurulum, 1,000’den fazla 5 yıldız oy puanı ile size şunun garantisini verebiliyor, bu nitelikte ücretsiz başka bir iletişim formu eklentisi yok.
2. Yoast SEO
Sayfa içi arama motoru optimizasyonu (SEO) söz konusu olduğunda, birkaç eklenti dışında Yoast SEO’nun işlevsellik ve özelliklerine benzeyen başka bir WordPress eklentisi yok. Arama motorlarında nasıl görünmek istiyorsanız bir kaç basit adımla öyle gözüküyorsunuz. Aramalara Blog Aracı yazdığınızda ilk bizim sitemiz çıkıyor, ancak deyinmek istediğim şey tam olarak bu değil arama motorlarında nasıl çıktığım. Yanında yıldız ikonu olan bir sonuç gördüğünüzde büyük ihtimal ile bizim sitemizdir.
Bu işlevsellik herkes için geçerli siz farklı bir ikon seçerek kullanıcılarınızın veya okurlarınızın aramalarında o ikonla veya ikonlarla çıkabilirsiniz. Bunun faydası ne diye soracak olursanız akılda kalıcılık diyebilirim. Diğer önemli bir konu ise temel anahtar kelime analizi, dilediğiniz anahtar kelimelerde üst sıralara çıkmanızı kolaylaştırıyor.
H2 etiketleri gibi Google’ın önem verdiği bazı konularda sizi uyarıyor bu uyarıyı görmek için yazı yazdığınız editör panelinin yanında çıkan iyi ve kötü logoları var buradan ne kadar etkili bir yazı yazdığınızın analizini sadece bakarak yapabilirsiniz.
3. Akismet Anti-Spam
WordPress yazılımının arkasındaki dahi ekibi tarafından geliştirilmiştir. Askimet Anti-Spam, spam gönderenleri uzak tutmak ve sitenizin uzun süreli bütünlüğünü korumak için ihtiyacınız olan tek eklentidir. Yorumlar konusunda da bir çok link ekleyen kullanıcıları istenmeyen olarak işaretleyerek sitenize SEO açısından bir değer kazandırır veya SEO değerlerini korur.
Ayrıca, her kullanıcı için onaylanmış yorumların sayısını görüntüleme, yorum gövdesindeki URL’lere bakma ve bulabileceğiniz yararlı olmayan bağlantıların tümünü kaldırma gibi işlevsellikleri mevcut. Bu özellikler sizi uzun süre uğraştırmaktan kurtararak işinizi daha verimli bir şekilde icra etmenizi sağlıyor.
En iyi kısım? Askimet, tüm kişisel siteler için indirmesi ve kullanması ücretsiz bir eklenti. Kurumsal olarak faaliyet gösteriyorsanız premium sürümü ek olarak bir ücret mukabilinde sahip olabileceğiniz bir yoldur. Buna bir ek ücret ödemeniz gerekiyor ancak ek özellikleri sitenizi her türlü kötü amaçlı faaliyetten kurtaracaktır.
4. WooCommerce
WordPress sitenizi bir e-ticaret sitesi olarak kullanmak istiyorsanız veya satmak istediğiniz ürünleri blogunuza koymak istiyorsanız tek kullanabileceğiniz yazılım WooCommerce’dir. Peki neler yapabilirsiniz? Woocommerce ile açık kaynak kodlu, kendi e-ticaret yazılımınızı oluşturabilirsiniz.
Platformda yerleşik bir dizi özellik, uzantı ve özelleştirmeyle WooCommerce, WordPress sitenizde satış yapmayı hiç olmadığı kadar kolaylaştırır. Tamamen sınırsız kişiselleştirme ile gelen temaların bolluğundan, fiziksel, dijital ve bağlı ürünler satma özelliğine kadar, sayısız dönüşüm optimizasyon aracı gibi gibi daha bir çok özellik mevcut.
Şuan WordPress tabanlı her e-ticaret sitesinden %80’i WooCommerce kullanıyor. Bu tabi onu bu kadar popüler yapan son unsur en etkin popülaritesi işlevselliği. Bu eklentiye küçük bir ücret mukabilinde sahip olabilirsiniz, ancak ücretsiz olarak diğer eklentiler kullanıcılarınızın güvenliğini tehlikeye atabilir. Dolayısıyla, güvenlik söz konusu olduğunda ücrete bakmamak gerekiyor
5. TinyMCE Advanced
Bu eklenti klasik WordPress editöründen (benim gibi) vazgeçemeyenler için muhteşem. Eski editör ile yapamadığınız, yeni editörde (Gutenberg) bulunan tüm özellikleri içerisinde bulabilirsiniz. Sadece bu kadar da değil, Gutenberg editörünün kullanımı alışılması gereken bir durum ve TinyMCE’de eski görünümden taviz vermiyorsunuz, sadece normal editörün altında bir menü daha oluşturuluyor.
Bu basit, kullanımı kolay eklentinin detaylarından biraz bahsedecek olursak, Visual Editor araç çubuğunda gösterilen düğmeleri eklemenize, kaldırmanıza ve yeniden düzenlemenize olanak tanır. Yazı tipi içeren en fazla dört düğme satırı yapılandırmanızı sağlar boyutları, yazı tipleri, metin / arka plan renkleri, tablolar ve çok daha fazlası.
TinyMCE, WordPress deneyiminizi çarpıcı bir şekilde düzenlemenizi ve basitleştirmenizi sağlar; bu, en iyi yaptığınız şeye odaklanabileceğiniz ve tüm bu sıkıcı işleri (İnternet’te HTML düğme arama vs.) geride bırakacağınız anlamına gelir.
6. WordFence Security
Günümüzde siber ve web sitesi saldırılarının çoğalmasıyla, web sitesi güvenliği hiç olmadığı kadar önemli bir hale gelmiştir. Hacker’lar sürekli yeni bir yöntem ve araç geliştirirken siz bu eklenti sayesinde arkanıza yaslanıp, site güvenliğinizi hiç kafaya takmadan asıl işlerinize yoğunlaşabilirsiniz.
Hem ücretsiz hem de ücretli sürüm sunan WordFence Security , aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli araçlara erişmenizi sağlar:
- WordPress çekirdek dosya bütünlüğü doğrulama ve onarım.
- Kötü amaçlı yazılım, virüs ve arka kapı taraması.
- Hız sınırlaması, sahte Google tarayıcılarını engelleme, IP beyaz listesi ve IP engelleme içeren bir güvenlik duvarı.
- Google Tarayıcılarını, RSS yayın okuyucularını ve diğer tüm tarayıcı ve botları içeren gerçek zamanlı trafik. (Google Analytics bu verileri içermez.)
- E-posta uyarıları ve kritik sorunlar hakkında uyarılar.
- Kaba kuvvet korsan koruması.
- Ve çok daha fazlası.
Web sitenizin güvenliği ve bütünlüğü hakkında endişeleriniz varsa, WordFence Güvenlik, Allstate müşterileri gibi, web sitenizin de emin ellerde olduğunu bilerek kolayca dinlenmenizi sağlar. Mutlaka kullanmanız gereken bir WordPress eklentisidir!
7. Google XML Sitemaps
WordPress için bir başka faydalı SEO eklentisi olan Google XML Site Haritaları , Google, Bing ve Yahoo! gibi arama motorlarında web sitenize özel bir XML site haritasıyla daha iyi dizine eklemek için kullanılır. Bu listemizin sonlarında yer alıyor, ancak mutlaka kullanmalısınız, sitenizde gezinmeyi arttırmak için kolay kullanıma sahip tek site harita eklentisi.
Eklentiyi yükleyip etkinleştirir etkinleştirmez, otomatik olarak bir arama motoru botlarının sitenizi görüntülemesini, taramasını ve dizine eklemesini kolaylaştıran bir XML site haritası oluşturacak ve böylece sıralamanızı çok daha iyi bir noktaya taşıyacaktır.
8. WP Super Cache
Sitenizin hızı her açıdan çok önemlidir, sadece kullanıcılarınız değil Google’da bu kritere oldukça önem veriyor. WP Super Cache ile web sitenizin başlangıç hızını hızlı ve kolay bir şekilde artırabilirsiniz.
Bu ücretsiz ve kullanımı kolay eklenti, dinamik WordPress sitenizden statik HTML dosyaları oluşturur; bu, web sunucusunun daha ağır (ve daha yavaş) PHP komut dosyalarını işlemek yerine bu dosyayı kullanacağı anlamına gelir.
Nominal fiyat etiketi ve konfigürasyon kolaylığı ile WP Süper Önbellek, site hızlarını arttırmak ve beraberinde gelen tüm avantajlardan yararlanmak isteyen herhangi bir web yöneticisi için vazgeçilmez bir eklentidir.
9. Google Analytics Dashboard for WP by ExactMetrics
Google’ın Analytics özelliğini kullanmayan sayısı oldukça az, hatta neredeyse hiç yok. Ancak, Google Analytics hesabına gir, gerçek zamanlı gösterimi bul, hedef kitleleri kontrol et, hedef ülke analizi yap labirentine girmesi oldukça fazla zaman alıyor. Bu eklenti Google Analytics verilerinizi WordPress’e girmenizle karşınıza dökecek kolaylığı sunuyor.
Eklentinin özellik detaylarına bir bakacak olursak:
- Oturumlar, organik aramalar, sayfa görünümleri, hemen çıkma oranı analiz istatistikleri
- Yerler, sayfalar, yönlendirenler, anahtar kelimeler, 404 hata analizi istatistikleri
- Trafik kanalları, sosyal ağlar, trafik ortamları, arama motorları analiz istatistikleri
- Cihaz kategorileri, tarayıcılar, işletim sistemleri, ekran çözünürlükleri, mobil markalar analitik istatistikleri
- Ve çok daha fazlası…
Belkide Google’ın en büyük özelliği ücretisiz ve iyi bir hizmet kalitesine sahip olmasıdır. Bu eklentiyi hem kişisel hemde kurumsal olarak ücretsiz bir şekilde WordPress sitenizde kullanabilirsiniz.
10. UpdraftPlus WordPress Backup Plugin
Bir blog yazarı veya web yöneticisi için en can sıkıcı problem içerikleri bir kodlama hatası sonucu kaybetmesidir. Yanlışlıkla kodlama hatalarıyla veya benzer durumlarla kaybettiğiniz / sildiğiniz içerikleri geri getirmeye yarayan bu eklenti hatalarınıza canınızı sıkmamanızı sağlıyor.
UpdraftPlus WordPress Backup, dünyanın WordPress üzerinde en yüksek puanını alan zamanlanmış yedekleme eklentisi. Bu eklenti ile korkulu rüyanız olan içerik kaybından korkmanıza gerek kalmaz.