İş Yeri Açmak İçin Gerekli Evraklar Ve Belgeler

İş Yeri Açmak İçin Gerekli Evraklar Ve Belgeler

Günümüzde girişimcilik fikri önemli derecede artmıştır. İnsanlar kendi işyerlerini açmak istemektedirler. Yeni bir iş kuracak kişilerden devlet ve bazı kurumlar bazı belge ve evraklar ister. Bu istenen evraklar her türlü işletme için geçerli olmaktadır. Sadece iş yerine göre belgeler değişiklik gösterir. Belediyeden iş yeri açma ruhsatı alsanız da vergi dairesi onay vermediği sürece iş yeri açamazsınız.

Yani istenen bütün evrakların eksiksiz olması gerekmektedir. İş yeri açmak için istenilen evraklar, belgeler ile nereye başvurulduğu, iş yeri açma belgesi nasıl alınır gibi soruların cevapları sizin için derledik. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan iş yeri açmak için gerekli belgeler nelerdir ve esnaflar odası kaydı nasıl yapılır? Hep beraber görelim.

İş yeri Açmak İçin İstenen Evraklar ve Belgeler

İş yeri açmak için gerekli belgeler ne kadar tutar sorusu bütün girişimcilerin aklına gelen sorulardan biridir. Bu tutar açılacak iş yerine göre değişiklik gösterir. Öncelikle iş yeri açmak için belediye, vergi dairesi ve esnaf odaları tarafından ayrı ayrı belgeler istenir. Birde bunların hepsinin mutlaka tamamlanması gerekir.

Belediyenin istediği belgeler;

  • 1 adet telli dosya
  • 5 adet fotoğraf
  • 1 adet iş yeri açma dilekçesi
  • Başvuru formu
  • Tapu sureti
  • Kira kontratı
  • İkametgah il muhabiri
  • Bağ kur veya sigorta kaydı
  • Noterden sözleşmeli ustalık belgesi
  • Bağlı bulunduğu oda kaydı
  • İskan raporu ve yangın söndürme cihazı faturası

İstenen belgeler açılacak olan iş yerine göre değişmektedir. Vergi dairesinin istediği belgeler ise işe başlama bırakma bildirimi, onaylı nüfus cüzdanı sureti, ikametgah senedi, kira kontratı örneği ve noter onaylı imza sirküleridir. İstenilenlerin yine kişinin gerçek ya da tüzel olmasına veya dernek ve vakıfların olmasına göre değişiklik gösterir.

Ayrıca, son olarak ta esnaf odalarının istediği evraklar ustalık belgesinin aslı, 4 adet fotoğraf, 2 adet kimlik fotokopisi, 2 adet vergi levhası fotokopisi, muhtardan onaylı fotoğraflı ikametgah ve vergi yoklama tutanağıdır. İş yeri açmak için gerekli belediyenin istediği evraklar, vergi dairesinin istediği belgeler ve esnaf odalarının istediği belgeler bunlardır.

İş yeri açmak için nereye başvurulur sorusunun cevabı bu 3 kurumdur. Bir yer açmak meşakkatli bir süreçtir. Evrak ve belgelerin değişik yerlerden toplanması uğraştırıcıdır. Son olarak Basit usulde iş yeri açmak için istenen evraklar ise işe başlama bildirimi belgesi, onaylı nüfus cüzdanı örneği, ikametgâh belgesi, iş yeri kiraysa kira kontratı ve iş yerinin vergi değerini gösteren bir belge istenir. Bu belgelerin tamamlanmasıyla ve vergi dairesinin iş yeri açılış bildirimi yapması ile resmi olarak iş yeri açılmış olur.

YAZAR BİLGİSİ
Feyza Akyüz
INEFABLE ?
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.