Fruktozdan Korkmalı mıyız?

Fruktozdan Korkmalı mıyız?

Fruktozdan korkmalı mıyız? Eskiden insanlar günlük 16-20 gram fruktoz tüketiyordu ve bunun kaynağı meyve, bal gibi doğal besinlerdi. Son yıllarda ise fruktoz tüketimi günlük, 60-150 grama kadar çıkmıştır ve bunun kaynağı daha çok; şeker, yüksek fruktozlu mısır şurubu, melas gibi rafine ürünlerdir.

Fruktoz, inflamasyona en çok neden olan karbonhidrat türüdür. Kan şekerini yükseltmese de vücutta pek çok olumsuz etkiye neden olabilir. Yapılan çalışmalarda fruktoz tüketiminin obezite, karaciğer yağlanması, insülin direnci, tip 2 diyabet, kolesterol yüksekliği, kalp damar hastalıkları, gut, kanser, demans (bunama), gibi sağlık sorunlarına neden olabileceği gösterilmiştir.

Ancak doğal fruktoz içeren meyve, bal gibi besinler antioksidanlar, polifenoller, potasyum ve posadan zengin oldukları için bu etkilerin tam tersini gösterip hastalıkların riskini azaltmaktadır. Yapılan çalışmalarda günlük 5 porsiyon meyce tüketiminden gelen fruktozun sağlık üzerine olumsuz bir etkisinin olmadığı; ancak 1 kutu içecekten gelen fruktoz şurubunun inflamasyonu ve hastalık riskini artırdığı bulunmuştur.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.