En Çok Kullanılan 15 Beden Dili ve Anlamları
Beden dili: Hareketlerimiz düşüncelerimizi ele verir. Bazı hareketler de önemli anlamlara geliyor. Ama bu hareketlerden hangisi ne anlama geliyor bilmek gerekiyor. Şimdi sizlere en çok kullanılan beden dilini ve anlamlarını anlatacağım. İş görüşmesinde ya da karşınızdakinin sizden sıkılıp sıkılmadığını anlamak için uğraşmanıza gerek kalmayacak.
İşte en çok kullanılan 15 beden dili ve anlamları…
1. Parmakların Duruşu
Kadınların ya da erkeklerin parmaklarının duruşu son derece önemlidir. Aslında en güçlü silahlardır diyebiliriz. Parmakların doğruluşu ve duruşu duyguları gösterir. Çünkü konuşurken ya da dinlerken ellerimizi kollarımızı hareket ettirmeden duramayız.
Örneğin ileri doğrultulmuş bir parmak varsa bu iyiye işaret değildir. Eğer herhangi bir işaret yoksa, eller aşağıda duruyorsa sorun olacak bir şey yok demektir.
2. Ellerin Duruşu
Aynı parmaklar gibi ellerin duruşu da çok fazla anlam ifade edebilir. Özellikle kadınlar, utandığında ya da sıkıldığında ellerine bakarlar. Eğer karşınızdaki elleriyle masada ya da bacağı üzerinde ritim tutuyorsa da bu sinirli olduğu anlamına gelir.
Bunlara ek olarak eğer eller masa üzerinde sabit duruyorsa da karşınızdaki kişi bir şeyler düşünüyor demektir.
3. Elin Çeneye Konması
Karşınızdaki kişinin elleri çenesindeyse aklında sizinle ilgili net bir şeyler var demektir. Çünkü çeneye konan el genelde bir düşüncenin netlik kazanmasını ifade eder. Ya da bir ilişkide kadın elini çenesine koyuyorsa ‘Beni ikna et, sana inanayım’ demek istiyordur.
Tabi bunu anlamak için de bu hareketleri doğru yorumlayabilmek gerekiyor.
4. Karşınızdakinin Öne Doğru Eğilmesi
Öne doğru eğilmek karşınızdaki kişinin sizi dikkatle dinlediğini ifade eder. Eğer göz teması kuruyorsa ve aynı zamanda öne doğru eğilmişse bütün dikkati sizdedir. Bu yüzden her ne anlatıyorsanız karşınızdakinin ilgisini çekmişsiniz demektir.
Eğer söylediklerinizin anlaşılıp anlaşılmadığını merak ediyorsanız öne doğru eğilip eğilmediğine bir bakın.
5. Kolları Göğüs Hizasında Çapraz Tutmak
Bir savunma hareketi olarak algılayabileceğimiz kolları göğüs hizasında çapraz tutmak da oldukça önemli. Eğer karşınızdaki bu beden dilini kullanıyorsa bağlantıyı kesmek ister ya da kendini size karşı kapatır. İletişim sırasında görüşlerinize katılmıyor olabilir ya da hoşuna gitmeyen bir şey söylemiş olabilirsiniz. Eğer bu beden dilini gördüyseniz konuşmanın yönünü değiştirmeniz iyi olacaktır.
6. Başı Bir Tarafa Eğmek
Başı ne tarafa doğru eğerseniz eğin bunun anlamı şudur: ‘Sizi dikkatle dinliyorum. İlgimi çektiniz.’
Çok yoğun konsantre olunduğunu ifade eden bu beden diliyle karşılaştığınızda doğru yolda olduğunuzu bilirsiniz. Çünkü karşınızdaki söylediklerinize değer veriyor ve sizi anlayışla dinliyor. İlgisini çekmeyi başardınız.
7. Parmak Uçlarını Bir Araya Getirmek
Peki en çok kullanılan beden dilleri arasında yer alan parmak uçlarını bir araya getirmek neyi ifade ediyor? Özellikle konuşmacıların bu hareketi yaptığını görürüz. Bu, beden dilinde şu anlama gelir: Otorite ve kontrol.
Evet, o sıra kontrol ve dikkat bu kişi üzerindedir. Bu sebeple de istemsizce bu hareketi yaparlar.
8. Kulak Çekmek
Bazen bir konuda ya da düşüncede kararsız kalındığında istemsizce bu hareket yapılabilir. Kulak loblarından biri çekilir. Bu hareketin anlamı ise kararsız kalındığıdır.
Eğer karşınızdakinin kafası karışıksa kendi içerisinde değerlendirme yaparken ortada kalmışsa o zaman bu beden dilini kullanabilir.
9. Gözlerin Aşağı Bakması
Her zaman göz teması kurmak istemeyebilirsiniz. Ya da karşınızdaki kişi sizinle konuşurken başka bir yöne bakıyor olabilir. Tabi beden dili olarak bunun da bir anlamı var. Eğer kişinin gözleri aşağı bakıyorsa bir konudan emin değildir, endişe ettiği bir durum ya da konuyla ilgili size söylememesi gereken bir şey vardır.
Bütün bunları ifade eden beden dili de gözlerin aşağı bakmasıdır. Bu yüzden konuşurken göz teması kurulmasına dikkat edin.
10. Eli Yanağa Yerleştirmek
Aynı başınızı bir tarafa eğmek gibi, elinizi yanağınıza yerleştirmek de konuyla ilgilendiğinizin veya hoşunuza giden bir şeyin olduğu anlamına gelir. Aldığınız bilgileri düşünürken, değerlendirirken, karşınızdakinin söylediklerini olumlu bir şekilde aklınızda tekrar ederken bu hareketi yapabilirsiniz.
Bazen bu hareket istemsizce olabilir ama sonuçta ne anlama geldiğini bildikten sonra bir sorun olmayacaktır.
11. Buruna Dokunmak
En çok kullanılan 15 beden dili ve anlamları dediğimizde olumsuz bir hareket olan buruna dokunmaktan da bahsedeceğim. Eğer burnunuzu ovalarsanız ya da dokunursanız bu hareket bir inançsızlık ve yalancılık göstergesi olarak algılanır. Eğer dürüst olmanız gereken bir sırada bu hareketi yaparsanız iyi sonuçlanmayacağını söyleyebilirim.
Bu yüzden de burnunuza çok fazla dokunmamaya çalışın ki insanlar sizi yanlış anlamasınlar.
12. Elleri Ovuşturmak
Bu beden dili birkaç şekilde yorumlanabilir. Peki elleri ovuşturmak ne anlama gelir? Bazen hiçbir anlamı yoktur sadece kişi elleri soğuduğu için bu hareketi yapabilir. Ama karşınızdaki kişi bazen de bir şey için sabırsızlandığında ya da heyecanlandığında ellerini ovuşturabilir. Bu yüzden karşınızdakinin neden bu hareketi yaptığını anlamanız için bir haber bekleyip beklemediğini sorabilirsiniz. Ya da hiç sormadan, beklediği şeyin iyi sonuçlanacağını tahmin edebilirsiniz.
13. Yumrukların Sıkılması
Aslında bu hareket için çok fazla bir şey yazmaya gerek yok. Çünkü yumrukların sıkılmasının en net anlamı şudur: Duyguları bastırmak. Özellikle öfkeyi ve hayal kırıklığını…
Kişi konuşmak yerine bu hareketi yapıyorsa kendisine hakim olmaya çalışıyor demektir. Bu da öfkesini bastırmak istediği için olabilir ya da belirttiğim gibi hayal kırıklığı yaşamıştır ve bunun için yumrukları sıkmıştır.
14. Kaşları Kaldırmak
Eğer kişi konuşma sırasında kaşlarını kaldırıyorsa ya size inanmıyordur ya da oldukça şaşırmıştır. Bunun hangi anlama geldiğini, konuşmanızın gidişatına göre anlayabilirsiniz. Bir başka anlamı da cevap beklediği yönündedir. Size bir şey sormuştur ve cevap beklerken de kaşlarını kaldırmıştır. Kaş kaldırma hareketi, içinde bulunduğunuz konuşmaya göre farklı anlamlara geliyor.
15. Bacak Bacak Üstüne Atmak
Listenin son sırasında da bacak bacak üstüne atmak yer alıyor. Bu hareket eğer durduk yere yapıldıysa bir şeyler yolunda gitmiyor demektir. Bir de o ayaklardan biri sallanıyorsa ve kollar da çapraz bağlanmışsa… Arkanıza bile bakmadan hemen oradan uzaklaşmalısınız. Çünkü bu konuşma iyi sonuçlanmayacak.
Ama bir diğer seçenek de şu olabilir: Bu pozisyonda oturmak kişiye daha rahat hissettiriyordur ve bu sebeple de beden dili olarak bacak bacak üstüne atmayı seçmiştir.
İşte bu beden dillerinden biriyle karşılaştığınızda artık ne anlama geldiğini biliyorsunuz. Bu yüzden de herhangi bir sorun yaşamadan ya da belirsizlik içerisinde olmadan rahatlıkla konuşmanın yönünü çevirebilirsiniz.