Abdest Nasıl Alınır? Kaç Aşamadan Oluşur?

Abdest Nasıl Alınır? Kaç Aşamadan Oluşur?

Abdest nasıl alınır sorusuna cevap arayan kişiler için, Diyanet İşleri Başkanlığı abdest alma konusunda birçok soruyu resmi internet sayfasında yayınlaması üzerine bizler de kollarımızı sıvayarak bunun hakkında detaylı bilgiler toparladık. Öncelikli olarak İslam dinine mensup olanların gündelik hayatta almaları gereken 2 çeşit abdest vardır. Bunlardan ilki namaz (normal) abdest diğeri ise gusül abdestidir.

1. Namaz (Normal) Abdest

Müslümanlara farz olan namazın kılınması için en önemli aşamalardan biri olan abdesti alırken dikkat edilmesi gerekenler var. Aşağıda Diyanet’ten alınan bilgilerin ışığında nasıl abdest alınır sorusunu yanıtladık.

  1. Adım: İlk olarak “Bismillahirrahmanirrahim” denir ve ardından Niyet ettim Allah rızası için namaz abdesti almaya diyerek niyet edilir.
  2. Adım: Eller güzelce bileklere kadar ve parmak araları da ovuşturularak üç defa yıkanır. Varsa deri üzerindeki hamur, boya, sakız gibi maddeler de temizlenir. Eğer parmağınızda yüzüğünüz varsa yüzük oynatılır.
  3. Adım: Sağ avuç ile ağıza üç kere ayrı ayrı su alınıp her defasında iyice çalkalanır. Misvak veya diş fırçası ile, ya da eğer bunlar yoksa sağ elin parmaklarıyla dişler temizlenir.
  4. Adım: Sağ avuç ile buruna üç kere ayrı ayrı su çekilir. Sol el ile burun sümkürülerek temizlenir.
  5. Adım: Üç kere yüz yıkanır.
  6. Adım: Dirseklerle birlikte sağ kol üç defa, sonra aynı şekilde sol kol üç defa yıkanır.
  7. Adım: Sağ el ıslatılarak avuç ve parmakların içiyle başın üstü bir defa mesh edilir. Bu şekilde başın dörtte birini mesh etmek yeterli olsa da, aynı zamanda iki elle başın tamamının mesh edilmesi Malikî mezhebine göre farz (İbn Cüzey, el-Kavânîn, s. 84), diğer mezheplere göre sünnettir.
  8. Adım: Eller yine ıslatılarak başparmakla kulağın dışı, şehadet parmağı veya serçe parmakla içi mesh edildikten sonra her iki elin arkasıyla boyun mesh edilir.
  9. Adım: Son olarak da önce sağ, sonra sol ayak, parmak uçlarından başlanarak topuk ve aşık kemikleri de dâhil olmak üzere yıkanır. Parmak aralarının yıkanmasına özen gösterilir

Siz de bu adımları takip ederek abdestinizi aldığınız takdirde namaz kılmak için gerekli olan abdesti almış bulunursunuz.

2. Gusül Abdesti

Gusül (boy) abdesti İslam dininde bir dinî gereklilik olarak tüm vücudun yıkanmasıdır. Vücutta kuru hiçbir yer bırakmamak üzere bedenin her tarafını yıkama olarak tanımlanan gusül abdesti suyun olmadığı yerde ya da kişiye göre hasta edeceğini düşündüğü soğuk su varsa, Maide Suresi, 6. ayetine göre teyemmüm abdesti alabilir, kişi bu sayede gusül abdesti almış sayılır. Uygun sıcaklıkta su bulduğu zaman teyemmüm geçersiz olur. Kadınlar gusül abdestine başlamadan önce eğer tırnaklarında veya herhangi uzuvlarına su değmesini engelleyecek bir kapatıcı uygulama var ise onları çıkarmalıdır. Gusül abdesti almak isteyen kişi aşağıdaki adımları takip ederek abdestini almış olur.

  1. Adım: “Bismillahirrahmanirrahim” diyerek besmele çeker ver “Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya” diyerek güsül başlamış olur.
  2. Adım: İlk olarak eller yıkanır.
  3. Adım: Vücutta pis olan hangi yeri (avret) varsa orayı temizlenmelidir.
  4.  Adım: Sağ el ile üç defa ağzına su vererek boğaza kadar çalkalanmalıdır.
  1. Adım: Üç defa burnuna su çekerek temizlenilmeli ve namaz abdestinde olduğu gibi abdest alınmalıdır.

Vücudunun herhangi bir yerinde veya kulaklarda delik var ise küpe gibi takılarını ileri geri hareket ettirilmelidir. Çünkü o bölgelere de su değmesi gerekmektedir. Bütün vücut hiç kuru yer bırakılmayacak şekilde yıkanır ve gusül abdesti bu şekilde tamamlanmış olur.

ETİKETLER: ABDEST, Gusül, Namaz
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.