Startup Nedir? Hangi Şirketler Bu İsimle Anılabilir?
Startup nedir? Dediğimizde birçok kişinin aklına filmlerde görülen rahat çalışma ortamları, havalı iş elemanları ve benzeri şeyler geliyor. Bazılarının aklına ise gençlerin bir araya geldiği ve oldukça karmaşık teknolojik bir mekan geliyor. Oldukça fazla insan Startup nedir? Kavramını tam olarak anlamak amacıyla bu konuda araştırmalar yapmakta ve tam olarak anlamak istemektedir.
Bu kavram ilk olarak Amerika Birleşik Devletlerinde 2010 yılında ortaya çıkmıştır. 2010 yılından sonra ise büyük bir hızla diğer dünya ülkelerine de yayılmıştır. Tabii ki bu ülkelerin arasında Türkiye de yer alıyor. Start-up’u kelime anlamı olarak girişim ya da yeni girişim kavramları olarak adlandırabiliriz. Ancak sektörün içerisinde yaygın bir şekilde İngilizce şekli ile söylenmektedir.
Startup kavramı sektörün içerisinde bulunan farklı girişimciler tarafından bazı farklı şekillerde de açıklanmıştır. Ancak genel olarak Startup nedir? Kavramını ele aldığımızda; bir sorunu çözmek için işe başlayan ve bunun sonucunda çözümün garanti edilmediği şirketlere verilen isimdir. Bu tanım Startup şirket nedir sorusunun cevabını yüksek oranda karşılamaktadır.
Start-up şirketlerin diğer şirketlerden bazı farkları da bulunmaktadır. Bunlardan ilki şirketin yaşı hususudur. 1 aylık bir şirketin Startup olacağı gibi 10 yıllık şirketlerde Startup şirket olarak aynı kategori içerisinde yer alabilir. Ancak 10 yıllık bir şirketin yine de Startup şirket olarak değerlendirilmesi oldukça zordur. Çünkü geçen 10 yıllık sürede şirket illaki bir ilerleme ve büyüme elde etmiştir.
Start-Up şirketler hakkında herkesin aynı fikirde olduğu tek bir konu bulunmaktadır, bu da şirketlerin büyüyebilme yeteneğidir. Çünkü Startup şirketler oldukça hızlı bir ivme ile yukarıya doğru çıkmaktadır. Buna büyüme eğilimi de diyebiliriz. Zaten Startup şirketler herhangi bir coğrafi kısıta sıcak bakmazlar.
Örneğin Amerika’da kurulan bir şirketin Türkiye’de ya da Çin’de de faaliyet gösterebilmesi lazımdır. Bu konu Start-Up şirket ile girişim arasındaki farkı ortaya koymaktadır. Çünkü girişimler yerel sınırlarla kısıtlı kalabilir. Bir restoran açmak ileride yeni şubeleri açılsa bile Startup şirket olmaz, girişim olarak kalır.
Hangi Alanlarda Startup Şirket Bulunmaktadır?
Biraz önce Startup şirketlerin özelliklerine ve kelime anlamına bakmıştık. Şimdi ise Startup şirketlerin hangi alanlarda çalışabileceklerine bir göz atalım. Konu Startup şirketler olduğu zaman herkesin aklına teknoloji alanında faaliyet gösteren bir şirket gelmektedir. Ancak durum tam olarak böyle değildir.
Start-Up projeleri teknoloji ve yazılım alanında ortaya çıkar. Ancak günümüzde finans, pazarlama, banka teknolojileri gibi farklı alanlarda da Start-Up şirketleri kurulmuştur. Bunların yanı sıra mimarlık, tasarım gibi kullanıcı isteklerine yönelik ürünler üreten Start-Up şirketlerde bulunmaktadır
Startup Şirket Nasıl Kurulur?
Startup şirketlerle ilgili her şeyi anlattığımıza göre şimdi bu şirketleri nasıl kurulacağına dair bilgi verebiliriz. Startup şirketlerin kuruluş aşamasında ilk hedefi; bir soruna çözüm sunmak olmasıdır. Şirketin muhtevası bakımından çözümün başarılı bir şekilde sonuçlanması önemli değildir. Çünkü çözümler Startup projeleri kapsamında değerlendirilir.
Startup şirket kurmak için diğer ülkelerde bankalar aracılığıyla girişim kredileri verilmektedir. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere gibi ülkeler bu şirketlere oldukça fazla destek vermektedir. Ancak bankaların girişim kredisi uygulaması Türkiye’de uygulanmamaktadır. Bir şekilde şirketi kurmak için lazım olan para toplanırsa kurucular kendi Startup şirketini kurabilirler.