Orta Çağda Yapılan Birbirinden Tuhaf 14 Uygulama

Orta Çağda Yapılan Birbirinden Tuhaf 14 Uygulama

Batı Roma’nın çöküşü ve Rönesans dönemi arasında sıkışıp kalan, Karanlık Çağ olarak da bilinen döneme orta çağ dönemi denilmektedir. Bu dönemde veba gibi salgın hastalıklar ve kıtlık oldukça yaygındı bu nedenle bu dönemde doğan çocukların kötü şans getirdiğine inanılırdı. Orta çağ dönemindeki dini tarikatlar bu durumdan yararlanmak için dini, insanları korkutmak ve böylelikle hakimiyet kazanmak için kullanmışlardır. Bu korkunç Karanlık çağ döneminde insanların uyguladığı tuhaf gelenek ve kanunları sizler için hazırladığım listede inceleyebilirsiniz.

1. Hayvan Mahkemeleri

Orta çağ döneminde kurulan mahkemeler yalnızca insanlar için değildi. Kurulan mahkemelerde insanlar dışında domuzlar, eşekler, horozlar hatta böcekler bile yargılanmıştır. İnsanlara saldırma, ısırma, kemirme gibi daha birçok nedenden dolayı mahkemeye çıkarılan hayvanlar, eli kolu bağlı bir şekilde asılmak gibi cezalara çarptırılmıştır. Hatta binalarda yuva yapmış farelere binayı terk etmeleri için uyarı niteliğinde mektup bile gönderilmiştir.

2. Güzellik Kavramı

Bu dönemde soluk ve beyaz bir cilt rengine sahip olmak güzellik ve çekicilik anlamına geliyordu. Bu nedenle özellikle kadınlar bol bol pudra kullanmış bununla da yetinmeyip kollarını kesip kanlarını akıtarak daha beyaz görünmeyi amaçlamışlardır. İçinde kurşun maddesi bulunan beyaz pudraları zehirlenme ihtimalini bile gözden çıkararak kullanan bu insanlar güzellik uğruna gerçek anlamda ölümü göze almıştır.

3. Zorunlu Evlilikler ve Mahremiyet

Bu karanlık dönemde kadınların söz hakkı neredeyse hiç yoktu. Yalnızca asil bir aileden ve belirli bir mevkiye geldiyse sözünü belirli bir kesim dikkate alıyordu. Kadınlar 12-13 yaşlarından erkekler ise 14-15 yaşından itibaren evlenmeye hazır olarak görülüyordu. Özellikle üst kesim bir ailede evlilik söz konusuysa seçme şansı olmayan kadınlar genellikle politik ve siyasi evlilikler yapıyordu. Evlilik yemini etmek yerine mahremiyet hiçe sayılarak, akrabalar tarafından birliktelikleri izlenerek onaylanıyor lardı.

4. Saray Aşıkları

Saray aşkı adı altında bir kurallar listesine uygun olarak, kişi evli olsa bile başkasıyla el ele tutuşabilir, romantik iltifatlar edebilir ve dans edebiliyordu ancak cinsel ilişki kesinlikle yasaktı. Genellikle politik ve siyasi nedenler için bir yatırım gibi evlenen insanlar aşık olma hissini yaşayabilmek için saray aşkı adı altında başkalarıyla görüşebiliyordu.

5. Lazımlık

Henüz tuvalet sistemi gelişmediği için insanlar dışkıladıkları lazımlıkları pencerelerden dışarıya atıyorlardı. Pencereden dışarıya atılan bu lazımlıklar insanların kafasına sık sık geliyordu.

6. Berberler

Saç kesen bakım yapan berberlerden bazıları kişisel bakım dışında diş çekme ve bazı küçük cerrahi müdahaleler yapıyordu. Kişisel bakıma ek olarak yapılan bu hizmeti yapan berberler, camlarından veya kapının önüne kırmızı beyaz sarılı halılar dikiyordu böylelikle normal berberler ile ayırt edilebiliyordu.

7. Hamilelikte Tezek

Başka rahatsız edici bir uygulamada hamilelerin doğum süreci başlarken karnına tezek konularak ovulması. Bunun ağrıyı hafifletdiğini düşünüyorlardı.

8. Evlilik Sorunlarının Çözüm Şekli

Orta çağ döneminde, evli çiftin arasında sorun olduğunda iş hemen şiddete geliyordu.  Mahkemelere giden çiftlerden erkek olanı bir çukurun içinde kadın olanı ise elinde ağır bir torba bulundurmak gibi kurallarla, birbirleri ile dövüşerek sorunu çözmeye çalışıyordu. Hangi çağda olursak olalım şiddet, her zaman konuşmaktan çok daha kolay bir yol olmuştur.

9. Güzel Ölmek

Karanlık çağ döneminde sokaklarda veba veya diğer adıyla kara ölüm kol geziyordu. Ölüme yakın hisseden ve sürekli ölümü düşünen insanlar, iyi bir insan gibi ölmenin yolunu öldükten sonra süslenmekte buldular. Yani kişi öldükten sonra din adamları tarafından güzel elbiseler giydirilip acele etmeden uğurlanmıştır.

10. Her Saçta Bit

Temizlik alışkanlığının eksik ve yaygın olmadığı bu dönemde küçükten büyüğe herkesin kafasında bit vardı. İnsanlar bitlerinden kurtulmak ve onları gizlemek için saçlarını kesip, yabancı film ve dizilerde gördüğümüz İngiliz perukları gibi peruklar kullanıyordu. Böylece hem bitin bulaşıcılığı aza indiriliyordu hemde kimse bitli görünmüyordu.

11. Deliler Bayramı

Kökenini pagan festivalinden alan ve Ocak ayının başında yapılan deliler bayramında yüksek rütbeli insanlar düşük rütbeli insanlarla hiyerarşik olarak bir günlüğüne yer değiştiriyor. Erkekler kadın, kadınlarda erkek kılığına girip dans edip eğlendikleri bir bayram. Bu bayramın ismi sizce de ironik değil mi?

12. Kaşsız Moda

Orta çağda kral 1. Charles döneminde kadınların kaşsız olması modaydı. Kadınlar kaşlarını sürekli tıraş ediyorlardı. Bu kaşsız moda dönemi bittikten sonra kadınların kaşları eskisi gibi çıkmadığı için kendileri kaş çiziyordu.

13. Tüysüz Güzellik

Yine orta çağda başka bir tuhaf güzellik anlayışı olarak kadınlar kirpiklerini hatta saçlarını kopararak hiç tüy bulunmayan alnın ön planda olduğu bir yüz şekli vererek güzel görünmeye çalışıyorlardı.

14. Hastalıkları İyileştirme Yöntemi

Orta çağ insanları din adamları gibi kutsal gördükleri kişilerin hastalıkları yalayarak iyileştirebileceğine inanıyorlardı. Orta çağda bu inançla beraber bulaşıcı hastalıkların yayılması tabi ki de kaçınılmaz olmuştur.

YAZAR BİLGİSİ
Ayşenur Yalçın
Güzel yazmak, iyi düşünmek demektir. Hobi olarak başladığım bu yolculukta adım adım iyiye, daha iyiye gitmeyi planlıyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.