Kredi Notu Nedir? Puanlama Sistemi Nasıl Çalışır?
Tüm bankaların müşteri portföylerini saklı tutarak analiz ettikleri ortak bir sistemi mevcuttur. İşte bu sistem üzerinden müşterilere verilen puanlar ‘kredi notu’ olarak lanse edilmektedir. Kredi veya kredi başvurusunda bulunan bir müşterinin talebinin onaylanması direkt olarak kredi notuna bağlı oluyor. Kredi notu yüksek olan kişiler daha kolay ve yüksek limitli bankacılık ürünlerinden yararlanabilirken, kredi notu düşük olan kişiler ise kredi kartı veya kredi almakta oldukça zorlanabiliyor.
Bireylerin bankalarla olan tüm ilişkileri kredi notunda analiz edilmekte ve belli bir puanla kişinin kredi notu belirlenmektedir. Kredi puanı düşük olanlar genel olarak daha önce kredi kartı veya kredi borcunu ödemekte zorlanmış olan kişiler oluyor. Yani borcunuzu geciktirmeniz ve bankaya zamanında ödeme yapmamanız direkt olarak kredi notunuzu dibe çekiyor. Bu nedenle ne olursa olsun kredi kartı – kredi ödemelerinizi zamanında yapmalısınız.
Kredi Notu Puanlama Sistemi
Kredi notu puanlama sistemi 1’den 1900’e kadardır. 1-699 arası puana sahip olanlar en riskli grupta yer alırken, kredi puanı 1700-1900 arasında yer alanlar ise çok iyi sınıfında yer alırlar. Yani kredi notu 1700 ve üstü olan bir birey hangi bankaya kredi başvurusunda bulunursa bulunsun kabul edilmektedir.
Daha açık bir şekilde ifade edecek olursak, kredi puanınız / notunuz aşağıdaki gibi listelenir:
- 1 – 699 arası: En Riskli
- 700 – 1099 arası: Orta Riskli
- 1100 – 1499 arası: Az Riskli
- 1500 – 1699 arası: İyi
- 1700 – 1900 arası: Çok İyi
Yukarıda tabloda kredi notu sınıflandırmanızı öğrenebilirsiniz. Eğer “kredim onaylanır mı?” gibi bir soru soracak olursanız puanınızı göz önünde bulundurarak tabloyu inceleyin ve az riskli sınıfında yer alıyorsanız büyük ihtimalle bankanın kabul ettiği limitler onaylanacaktır. Yani, Az riskli sınıfı genel olarak bir miktar kredi onayı alır (borcunuz yoksa vs.). İyi üzeri ise kendi istediği limitlerde büyük olasılıkla kredi onayı alır (ör: 50.000 TL).
Eğer orta riskli grupta yer alan bir kişi kredi kullanmak istiyorsa öncelikle kredi notunu yükseltmeye çalışmalı veya maaş bankasına başvuruda bulunmalıdır. Kredi notu düşük olanlara genel olarak maaş aldıkları bankadan kredi karıt veya kredi kullandırılabilmektedir. Bu nedenle yüksek kredi notuna sahip olmayan kişiler diğer bankalardan önce kendi bankalarını tercih etmelidirler.
1500 ve üzeri kredi notuna sahip olan kişilerin rahatlıkla istediği bankalara kredi veya kredi kartı başvurusunda bulunabilirler.
Son olarak bir bilgilendirme yapmakta yarar var kredi notu tek başına bir kriter değildir, borçlarınız, ödemeleriniz ve diğer bir çok faktör göz önünde bulundurulur kredi başvurularınızda.
Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?
Kredi notunu yükseltmek için öncelikle yatırıma yönelmek gerekiyor. Bankaya güven sağladığınızda ve ödemelerinizi düzenli yaptığınızda kredi notunuz otomatikman yükselecektir. Bu nedenle ilk etapta bir altın hesabı veya mevduat hesabı açabilir yada yatırım fonu – hisse senedi alabilirsiniz. Böylece bankaya yatırım yapan bir profil çizerek kredi notunuzun yükselmesine zemin hazırlamış olursunuz.
Kredi notu kısa sürede yükselene bir olgu değil, bu nedenle biraz beklemeniz (minimum 6 ay) ve durumu görmeniz gerekiyor. Ayrıca sürekli kredi kartı veya kredi başvurusunda bulunarak reddedilmeniz kredi notunuzu direkt olarak düşürmektedir. Bu nedenle kredi veya kredi kartı başvurusunda bulunurken çok dikkatli olmalısınız.
Daha önce hiç bankacılık ürünlerini kullanmadıysanız kredi notunuz 0 olarak gözükebilir. Bu gibi durumlarda limiti size yeterli olabilecek bir kredi kartı alarak bunu kullanmalı ve borç ödemelerinizi düzenli bir şekilde yapmalısınız. Böylece kredi notunuz yavaş yavaş yükselmeye başlayacaktır.
Kredi notu ve puanlama sistemi hakkındaki yazımız bu kadardı, eğer yazımıza eklememizi istediğiniz veya kafanıza takılan farklı bir soru varsa aşağı yorumlar kısmından belirtebilirsiniz.