Bambu Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Ne Kadar Kazandırır?
Bambu ağacı nasıl yetiştirilir? Bambu ağaçları yüzlerce çeşidiyle binlerce farklı sektörde hammadde olarak kullanılan bir ağaçtır. Bambu ağacı yetiştiriciliği son dönemin girişimci hareketleri arasında yer almaktadır. Özelikle mobilya sektörünün fazlasıyla rağbet ettiği bambu ağacı temininde, hammadde üreticileri ciddi kazançlar elde etmektedir.
Ancak bambu ağacı yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin, bu yetiştiricilikteki hasat sürelerine dikkat etmeleri gerekir. Çünkü bambu ağaçları uzun süren büyüme evrelerine sahiptir.
Hangi evresinde hangi sektöre hizmet edeceğine göre yatırım modellemesi yapılmalıdır Bambu ağacı yetiştirmek isteyenleri bu yatırımı ağacın büyüme evresinde ihtiyaç duyduğu toprak yapısına ve çevreye sahip olan arazilerde yapması şarttır
Aksi taktirde gelişigüzel bambu dikimi hüsranla sonuçlanabilir. Botanik uzmanları tarafından profesyonel müdahaleler ile yetiştiricilik yapmak, ticaretinizi ve bambu bahçelerinizi koruma altında tutacaktır.
Bambu Yetiştirmek Ne Kadar Kazandırır?
Ticarette yüksek kazanç getiren sektörlerin başında hammadde sektörü yer almaktadır. Onlarca üretim faaliyetinin hammaddesi sayılan bambu ağaçları, büyük yatırımlı fabrikalar tarafından toplu satın alımları olan ürünlerdir.
Bambu yetiştiricileri toplu satışlarından elde ettikleri yüksek kazançlarla yeni yatırımlar yapacak kadar para kazanabilirler. Çünkü bambu ağaçları mobilyadan kozmetiğe, kişisel bakımdan organik giyime kadar sayısız sektöre hammadde temini sağlamaktadır.
Bambu ağaçlarının gelişim sürecinde ağaçların her yaş evresi farklı bir sektör için kıymetlidir. Bu sebeple bir ağaç üzerinden bile birden fazla sektöre satış sağlanabilir. Yani bambu yetiştiriciliği yapan bir girişimci bir adet ağacın yeşil yapraklarını bir firmaya, dallarını başka bir firmaya, gövdesini farklı bir firmaya satabilir.
Bu sebeple çoklu kazanç sisteminin kıymetli ürünlerinden biri olan bambu ağaçları bu sektörde yer alan yetiştiricilere ciddi kazançlar sağlamaktadır.
Aylık cirosu 100 – 250.000 TL ortalamaya sahip olan bambu yetiştiriciliği, yüksek kazançlı işler kategorisinde yer almaktadır. Ancak bu alanda girişimcilik ya da yatırım yapmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken birkaç önemli nokta bulunur.
Öncelikle bambu ağaçlarının uzun süren yetiştiricilik serüveninden dolayı, bakım ve takip ekipmanları ve profesyonel yetiştirici temini gibi ciddi mali yüklerin farkında olmak gerekir. Bu sebeple sermayesi yüksek olmayan kişilerin yalnızca fazla para getirmesi için tüm varlığını bu işe yatırması risklidir.
Sayısız sektörde hammadde olabilme özelliğiyle çoklu kazanç sisteminin ürünleri arasında sayılan bambu ağaçları; mobilya sektörünün elit üretim kategorisinde yer almaktadır. Çünkü bambu ağaçlarının neme ve suya karşı oldukça dayanıklı yapısı, mobilyaların kullanım ömrünü en az 8 kat artırmaktadır.
Bu sebeple mobilya sektörü özellikle uzun ömürlü mobilya üretiminde bambu ağacı tercih etmektedir. Öte yandan kişisel bakım ürünleri ve kremlerde hammadde olarak özütü kullanılan bu ürün kozmetik ürünleri için de son yıllarda sıklıkla tercih edilen bir malzeme halini almıştır.
Küçük girişimlerin bile devasa yatırımlara dönüştüğü bu sektörde, yüksek kazanç elde etmek isteyenler için talep oranı oldukça fazla olan bambu yetiştiriciliği geliri tatminkar üretim alanıdır.