Kolpalığın Baş Cumhuriyeti Çin ve Ülkemizden Usulsüz Geçirdiği Vargay

Kolpalığın Baş Cumhuriyeti Çin ve Ülkemizden Usulsüz Geçirdiği Vargay

Tarih boyunca Çin devleti kurnazlıkları ve politik oyunlarıyla anılmış’dır. Eski Türkler’i yani atalarımızı’da mertçe sayılmayan yöntemleriyle sindirmeye çalıştıklarını zaten tarih araştırmacılar bilirler. Bu olay’da binlerce sene geçmesine rağmen hala durumun aynı seyirde devam ettiğini doğruluyor. Gelin hep beraber Çin’in bize yaptığı bu aldatmaca’ya hep beraber bir göz atalım.

Yapım Aşamasında Olan Sovyet Uçak Gemisi Varyag

Varyag isimli bu uçak gemisi 1985 yılında kızağa bindirilirken 1988 yılında Rusya tarafından suya indirildi. Bu süre içinde Berlin duvarı yıkıldı, Sovyetler dağıldı. Böyle bir kaos içinde Varyag yapım aşamasında kaldı ve askıya alındı. 5 yıl boyunca çivi bile çakılmadan Rusların elinde bekledi, tarihler 1993’ü gösterirken Rusya ve Ukrayna arasında yapılan anlaşmayla Varyag Ukrayna’ya bırakıldı. Fakat Ukrayna’nın amacı gemiyi bitirip üstüne uçak koymak değildi. Amacı tamamen duygusaldı. Ruslardan 3’e aldığını bir başkasına 5’e satacaktı. Öyle de oldu. İlk olarak İngiltere ile anlaşmaya varıldı, daha sonra yaşanan uluslararası problemler nedeniyle bu satış askıya alındı ve Ukrayna Varyag için bir turizm firmasıyla anlaştığını duyurdu.

Turizm Firması Koskoca Uçak Gemisi İle Ne İş Yapabilir?

Turizm firması Varyag’a 20 Milyon Dolar ödedi ve gemi turizm firmasına satıldı. Kamuoyuna geminin eğlence merkezi haline getirileceği, turistler için kullanılacağı söylendi. Ruslar turizm firmasının paravan bir şirket olduğunu, geminin aslında Çin’e satıldığını ve ilerleyen dönemlerde askeri amaçlar için kullanılacağını iddia etti. Artık geminin bir şekilde Çin’e götürülmesi gerekiyordu. Çin’e götürülebilmesi için ise Çanakkale ve İstanbul boğazından geçmesi gerekiyordu. Ayrıca şunu’da belirtelim; uçağın motoru ve dümeni yok, başka gemilerle çekerek gemiyi yüzdüreceklerdi.

Türkiye Çin’e Ve Paravan Şirketine Montrö’yu Hatırlatıyor

Çin, Türkiye’ye 1 Milyar Dolarlık bir kaza teminatı sözü verdi ve ayrıca gelecek yıllar için turist  göndereceğinin, geminin askeri amaçlar için asla kullanılmayacağının da sözünü verdi. O dönem krizle boğuşan Türk ekonomisi için iyi bir seçenekti. Gemi boğazlardan geçecek, olası bir kazada 1 Milyar Dolar alacaktı ve ülkeye tatile gelen Çinli turistler ekonomiye can verecekti. Bu şartlar altında geminin boğazdan geçmesine izin verildi.

Sunuç Olarak Vargay Şuan Ne Oldu?

Artık adı Liaoning olan Varyag Çin’in denizlerinde yargı dağıtmaya devam ederken şu soru akıllara geliyor; Ülkemiz Çin’e güvenmenin pek mantıklı olmadığını acaba bir daha’ki sefere hatırlayabilecek mi?

YAZAR BİLGİSİ
Serhat Turan
Cesaretin içinde deha, güç ve mucize vardır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.