İhbar Tazminatı Nasıl Alınır? Hesaplama Nasıl Yapılır?

İhbar Tazminatı Nasıl Alınır? Hesaplama Nasıl Yapılır?

İhbar tazminatı hesaplama: Çalıştığımız kurumlarda hem işçiyi hem de işvereni kanunlarla koruma altına alan bir yönetmelik bulunuyor. Bu yönetmelikte ihbar ve kıdem tazminatlarını görüyoruz. İşte şimdi sizlere ihbar tazminatı nasıl alınır? Hesaplama nasıl yapılır, bunlardan bahsedeceğiz. Siz de ihtiyacınız olduğunda rahatlıkla ihbar tazminatı hakkınızı kullanmak için çaba harcayabileceksiniz.

İhbar tazminatı alabilmek için bazı şartların karşılanıyor olması gerekiyor ve çalışanlar da en çok bu konuyu merak ediyor. Yazıya başlamadan önce ihbar ve kıdem tazminatları arasındaki şu keskin farkı açıklayalım: İhbar tazminatı, işçi ve işvereni etkileyen bir durumdur. Eğer işten ayrılmak isterseniz ve şartları karşılıyorsanız ihbar tazminatı alabilirsiniz. kıdem tazminatı ise çalışanın her yılı doldurduğunda hak ettiği parayı ifade eder. Şimdi detaylara geçelim.

İhbar Tazminatı Hesaplama

İhbar Tazminatı Nedir?

İhbar tazminatı nedir? Hem işçiyi hem de işvereni korur.  Belirsiz süreli iş sözleşmesi feshedilirken kanuni bildirim süreleri ile ilgili şartları yerine getirmeyen tarafın ödemekle yükümlü olduğu tazminat, ihbar tazminatı olarak adlandırılır.

İhbar tazminatı alabilmeniz için işten çıkmak istediğinizi bildirmeniz gerekiyor ve bu süreç içerisinde de ihbar sürenizi kullanabilirsiniz. Örneğin, altı aydan az çalışıyorsanız iki hafta önce bildirmeniz gerekiyor. Eğer bu bildirimi yapmadan çıkarsanız işveren size para ödemek zorunda değildir.

Bildirimi yaptıktan sonra ihbar süreniz başlar. İşten istifa isteğiniz insan kaynaklarına bildirilir ve müdürünüz de sizi bilgilendirir.  İş kanununda açıklandığı üzere belirlenen ihbar sürelerini dikkate almalısınız ve bu süreçte de ne kadar çalışmanız gerektiğini bilirsiniz.

İhbar Süreleri Nasıl Hesaplanır?

Peki, ihbar süreniz nedir? Yada ihbar tazminatı nasıl hesaplanır? Eğer iş sözleşmesi belirsiz süreli olarak yapıldıysa, işten çıkmak istediğinizde karşı tarafa bildirmek zorundasınız. Tabi bunu da istediğiniz her zaman yapamazsınız. İşte takip etmeniz ve bilmeniz gereken ihbar süreleri:

  • 6 aydan az bir süredir çalışıyorsanız 2 hafta,
  • 6 aydan 1.5 yıla kadar çalışmışsanız 4 hafta,
  • 5 yıldan 3 yıla kadar 6 hafta ve
  • 3 yıldan fazlasıysa 8 hafta ihbar süreniz bulunuyor.

İşte bu süreleri göz önünde bulundurarak istifa etme isteğinizi erkenden bildirmelisiniz. Öbür türlü gereken tazminatı sizin ödemeniz de istenebilir.

Ayrıca ihbar süreniz başladığı andan itibaren başka haklarınız da oluyor: Örneğin bu süre içerisinde her gün 2 saat iş arama hakkınız var. 2 saat iş aradığınız zaman ücretinizde herhangi bir kesilme de yapılmaz. İsterseniz günlük kullanabilirsiniz isterseniz izin kullanmayıp tamamını para olarak alabilirsiniz.

İhbar Tazminatı Alma Şartları

Az önce de ihbar tazminatı almak için bazı şartlara ihtiyaç duyulduğunu söylemiştik. Peki bu şartlar nedir?

  • İhbar sürelerine uymanız gerekiyor. Detaylarını yukarıdaki başlıkta anlattık, tekrar bakabilirsiniz.
  • İş sözleşmesini bildirim süresi verilmeden fesih eden işveren olursa ihbar tazminatı alırsınız.
  • Haklı, geçerli sebeplerden dolayı istifanın yaşanması
  • Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin olması.

Bu şartlara sahipseniz ve sürenizi dikkate alarak işten ayrılma sebebinizi belirtirseniz, ihbar tazminatı almaya hak kazanırsınız.

İhbar Tazminatı Hesaplama

İhbar Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır?

O halde şimdi de en önemli soruya gelelim: İhbar tazminatınızı nasıl hesaplanır? Çalıştığınız süreci göz önünde bulundurun. Aylık brüt geliriniz ne kadar bilmelisiniz. Bu gelir üzerinden hesaplama yapacaksınız. Ayrıca ihbar tazminatlarında vergi kesintisi de uygulanıyor. Bu yüzden dikkat etmelisiniz.

Örnek vermek gerekirse; bir aylık ücretinizin 5 bin TL olduğunu düşünelim ve 4 yıl çalıştığınızı farz edelim. O zaman şu şekilde hesaplama yapabilirsiniz:

  • Günlük elde ettiğiniz maaş; 5000/30 = 166 TL
  • Haftalık maaşınız ise; 166*7 = 1162 TL olacak.

Sizin 4 yıl çalıştığınızı düşünüyoruz ve ihbar süreniz de 8 hafta. Bu noktada 8*1162 = 9296 TL sizin alacağınız brüt ihbar tazminat tutarıdır. Ama tabi ki bu para üzerinden de gelir ve damga vergisi kesilecek. Böylece sizin hak ettiğiniz ihbar tazminatı ortalama 8 bin TL olacak.

İşte ihbar tazminatı hakkında bilmeniz gereken bütün bilgileri aktardık. Gördüğünüz gibi ihbar ve kıdem tazminatları birbirinden tamamen farklıdır ve hak ediş durumları da değişiklik gösteriyor. Eğer ihbar tazminatı almak istiyorsanız da mevcut çalışma sürenizi göz önünde bulundurun ve ona göre hareket edin. Bazı işletmeler ya da kişiler bencilce davranıp size ihbar süresi tanımayabilir ya da paranızı vermeyebilir. Unutmayın, onları şikayet edebilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
Gülden Metin
4 yıldır SEO uyumlu yazılar yazıyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.