Staj ve Staj Başvurusu Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Madde
Lise ve üniversite öğrencileri için kendi alanlarında pratik kazanmak için staj yapmak şarttır. Stajlar genellikle zorunlu ve gönüllü staj olarak ayrılır. Zorunlu staj, eğitim programının içerisinde yer alır. Gönüllü staj ise eğitim programının içerisinde yer almasa da öğrencinin kendisinin bularak bu stajı tamamlamasıdır. Staj başvuruları ve sonrasındaki süreçler kimi dikkatsizliklerden dolayı olumsuz deneyimler yaratabilir. Peki staj başvuru sürecinde hangi yolu izlemeliyiz?
1. Özgeçmişinizi Hazırlayın
Özgeçmiş hazırlama çoğu öğrencinin ertelediği bir şeydir. Özgeçmişinizi mutlaka hazırlayın ve lise/üniversite öğrencisine göre doldurun. Katıldığınız eğitimleri, seminerleri, hobilerinizi yazın. Varsa daha önceki staj ya da iş deneyimlerinizi ekleyin.
2. Staj Yapacağınız Yeri Araştırın
Okulunuz size seçenek sunuyorsa bu seçenekler arasında sizi en çok şey katacak yeri seçin. Gitme şansınız varsa birkaç saatinizi orada geçirip size uygun olup olmadığını anlamaya çalışın.
3. Kendinize Uygun Alanı Arayın
Staj yaparken henüz öğrenci olduğunuz için birçok farklı alanı deneyimleyebilirsiniz. Özellikle 1. ve 2. sınıftayken bunu yapma şansınız oldukça yüksektir. Hem sizi yormayacak hem de gidip görebileceğiniz, anlamaya çalışacağınız bir süreç olacaktır. Farklı alanlarda staj yapmak ileride hangi alanı seçeceğiniz konusunda ipuçları verecektir.
4. Staj Görüşmelerinde Kendinizi İyi İfade Edin
Öğrenci olduğunuz için sizden görüşmelerde büyük bir performans göstermeniz beklenmeyecektir. Bir öğrenci olarak hayallerinizden hedeflerinizden, gelecek planlarınızdan bahsedebilirsiniz. Kuruma girme isteğinizden ve gelecek hedeflerinizle ne kadar örtüştüğünü anlatabilirsiniz.
5. “Bilmiyorum” Deyin
Bilmiyorum, demek stajyer olarak en doğal hakkınızdır. Siz stajyerken bilmediğinizi söylerseniz ve onları o esnada öğrenirseniz ileride büyük avantajını görürsünüz. Bilmediğiniz şeyler sürekli olacaktır, fakat stajyerlik bir şanstır. En doğru kullanmak için staj esnasında öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenin.
6. Fotokopi Çekmek De Bir Yere Kadar
Sizi pasif ve bilgisiz gören bazı çalışanlar size sürekli fotokopi çektirtebilirler. Evet makineyi kullanmayı öğrenin ama suiistimal edildiğini gördüğünüz anda “Hayır” demekten çekinmeyin. Siz bir şeyler öğrenmek için oradasınız.
7. Sigorta Yaptırın
Stajyerler için sigortayı okulunuzun kariyer merkezi üzerinden başlatabilirsiniz. Böylece sigortanız daha küçük yaşlarınızda başlamış olur. Resmiyette de staj yaptığınızı kanıtlayabilirsiniz. İleride bunu özgeçmişinizde göstermeniz, size daha güvenilir bir izlenim katar.
8. Proje Üretin
Stajyer olarak gittiğiniz kurumda bir proje başlatabilirsiniz. Hem sizin hem de kurumun izlenimi açısından çok iyi olacaktır. Gençlere destek olan bir kurum piyasada daha çok sevilir ve tercih edilir. Bunun yanı sıra öğrenciyken proje geliştirmeniz sizin özgeçmişiniz açısından size çok şey katacaktır. Akademik anlamda öne geçebilirsiniz.
9. Çalışan Gibi Davranmayın
Bir şeyleri öğrenmek ya da uygulamak stajyerken yapacaklarınız arasındadır. Fakat stajyer olarak sizi çok fazla çalıştırıyorlarsa ve çalışan gibi muamele görüyorsanız maaş talebinde bulunabilirsiniz. Kendiniz için bedava çalışan izlenimi vermeyin. Hakkınızı koruyun.
10. Referans Toplayın
Çalışanlardan ve patrondan referans alın. Tabii ki bunu yapacağınız işlerle ve gösterdiğiniz emekle desteklemeniz gerekir. Sizi tanımayan bir insan size referans da olamayacaktır. Mutlaka çalışanlarla aranız iyi olsun. Mesleki anlamda ileride size referans olacakları için daha iyi işler bulmanızda etken olabilirler.
Tüm bunlara dikkat ederek staj sürecinizi tamamlayabilirsiniz. Stajlar, iş gibi olmasa da onun tanıtım filmi gibidir. İyi bir gözlemle adapte olabilir ve verim alabilirsiniz.