Diş Taşı (Tartar) Nasıl Engellenir? Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Diş taşı (tartar) oluşumu nasıl engellenir?
Öncelikle tartarın yani diş taşının ne olduğundan bahsedelim. Diş taşı tükürükte bulunan kalsiyum tuzlarının diş üzerine çökelmesi ile oluşan bir yapıdır. Normal rengi beyaza ya da diş rengine yakındır ancak sigara kullanan bireylerde bu renk sarıdır.En çok görüldüğü bölge alt ön bölge dişlerin dile bakan kısmıdır.
Diş taşı oluşumunu nasıl engellerim?
Diş taşını engellemenin en etkili yolu temizliktir. Dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak diş taşı oluşumunu büyük ölçüde azaltır çünkü diş taşları dişler üzerinde biriken plak üzerine çökelir eğer biz bu plağı ortadan kaldırırsak diş taşı oluşumunun da önüne geçmiş oluruz.
Diş taşı görülme sıklığı fazla olan dişler alt ön dişlerle beraber çiğneme esnasında kullanılmayan dişlerdir. Örneğin yemek yeme sırasında her zaman sağ tarafını kullanan bir bireyin sol tarafında diş taşı oluşma ihtimali yüksektir. Bu nedenle yemek yeme sırasında her iki tarafı da kullanmak diş taşı oluşumunu engelleyebilir.
Bazı durumlarda ağız bakımı iyi olsa dahi diş taşı gözlenebilir. Bu durum bireyin tükürük yapısı ile alakalıdır. Böyle bir durumda diş hekimine başvurmak en doğru olandır.
Diş taşları ne gibi sorunlara yol açar?
- Dişte sallanma
- Kötü ağız kokusu
- Dişetlerinde kanama
- Dişeti çekilmesi
Diş taşı nasıl temizlenir?
Diş taşının temizliği ancak diş hekimi tarafından yapılır. Fırçalama, gargara veya diş ipi kullanımı var olan diş taşı temizliğini yok etmede etkili değildir. Hekimin yapacağı işlemler ise diş taşının ilerlemesine ve durumuna göre değişiklik gösterir.
Yapılacak en iyi iş diş taşı oluşumunu en baştan önlemektir. Dişleri günde en az iki kere fırçalamak, günde bir kere diş ipi kullanmak ve altı ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmek, diş taşı oluşumunu ve diğer diş ve dişeti hastalıklarını engellemede büyük önem taşır.