Bipolar Nedir? Nasıl Anlaşılır?
Bipolar bozukluk nedir? ile başlayacak olursak. Bipolar ruh halinde meydana gelen kararsızlık veya depresyon durumudur. Bu sorun ortaya çıktığında hastanın ruh hali dengesiz olmaya başlar, her ruh halinde başka davranışlar sergilenir. Hasta kararlı değildir. Mani dönemi adı verilen dönemde, ruh halinde ani değişimler olur. Birey birden hiper aktif olmaya başlar.
Buna karşın depresif bir olay gelişirse de kişi birden bire içe kapanır, gelecekteki beslenmesi gereken umutlara kapılarını kapar. Bipolar depresyona giren bir insanda, sıra dışı bir öz güven, kendini dünyanın hakimi olarak görme, herkesten daha özel olduğuna inanma gibi inanışlar gelişir. Bu kişi az uyumaya başlar. Aşırı konuşur ve konuşmalarının çoğu desteksizdir.
Konsantrasyonu düşüktür ve kişi tamamen tutarsızdır. İçki içmek, patronun ene sevmediği hareketi cesurca yapmak, dürtüsel kararlar almak, riskli cinsel davranışlar sergilemek gibi belirtiler, kişide bipolar bozukluk belirtileridir. Depresyon ve mani sırayla görülmeye başlanır. Depresyon belirtileri olarak, iştah azalması, suçlu hissetmek, üzüntü, korku, yorgunluk, uyku düzensizlikleri görülür.
Bipolar Bozukluk Neden Olur?
Bipolar bozukluğun özel bir nedeni yoktur. Ruh halindeki bu kasırgalar, kalıtımsal nedenlere bağlanmaktadır. Kişinin hayatı boyunca ilerlerken karşılaştığı sert inişler ve çıkışlar ruh dengesini bozar. Arkadaşlarla ilişkiler, ekonomik buhranlar, aile ile olan kötü ilişkiler buna kolayca yol açabilir.
Bipolar Bozukluk Nasıl Tedavi Edilir?
Genellikle hasta, psikoterapi yöntemi ile ve ilaçlarla tedavi edilir. Aile psikoterapisi, bilişsel terapi ve psikodinamik terapi gibi terapi çeşitleri vardır. Ergenlerde intihar düşünceleri dikkatle izlenmelidir. Bu gençler, kötü bir dönem geçirmekte olabilirler.
Kendilerine yardım eli uzatacak hiçbir gücün olmadığına karar verebilirler. Tam da bu dönemde ailelerin desteği çok önemlidir. Ergende evden kaçma girişimi, ağlama nöbetleri, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı bipolar kaynaklı olabilir. Psikiyatrist ( psikolog değil) hastaya bazı sorular sorarak, hastalığı bipolar testi yaparak teşhis edebilir.
Bipolar Testi:
- İştahınız son günlerde nasıl?
- Sebepsiz yere ağlayıp öfkeleniyor musunuz?
- Arkadaşlarınız çok konuştuğunuzu söylüyor mu?
- Az uyuyarak çok çalıştığınız dönemler oluyor mu?
- Kendinizi herkesten daha özel ve önemli buluyor musunuz?
- Dürtülerinize göre hareket ettiğiniz olaylar var mı?
- Cinsel aktivitede aşırılık ve doyumsuzluk var mı?
- Uyku düzeniniz nasıl, günde 3 saat uyumak yetiyor mu?
- Daha önce çok sevdiğiniz ama şimdi önemsiz olan aktiviteleriniz var mı?
- İştah durumunuz nasıl, kilo verdiniz mi?
- Kafanızın çok hızlı çalıştığı, zihninizde olayların daldan dala atladığı oluyor mu?
Bipolar nedir? ve nasıl anlaşılır? hakkındaki soru işaretlerini gidermek adına hazırladığımız içeriğin sonuna geldik. Umarım bipolar bozukluk nedir ve tedavileri hakkında bilgilendirici bir içerik olmuştur. Daha fazla sağlık bilgileri için web sitemizin sağlık bilgileri kategorisini ziyaret ederek daha fazla içeriğe ulaşabilirsiniz.