Başhemşire Olma Şartları? Görevleri ve Maaşı Ne Kadardır?
Başhemşire olmak: Başhemşire sağlık kurumlarının kilit personel altyapılarından birini oluşturmaktadır. Peki Başhemşire olma şartları? Görevleri ve maaşları ne kadardır? Bu soruların cevaplarını yazımız devamında bulabilirsiniz. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan en çok merak edilen soruların başında gelen Başhemşire maaşı ne kadar? Konusunun da bulunduğu içeriğimize hemen geçelim.
Başhemşire Nedir?
Başhemşire, sağlık kurumunda görevli olan ve hemşireleri yönetme görevini üstlenen kıdemli hemşiredir. Pozisyon olarak farklı isim alan başhemşireler, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü olarak anılmaktadır.
Başarıları neticesinde aldıkları unvan gereği görev ve maaş miktarları diğer hemşirelere göre farklıdır. Hemşire yönetimi dışında hastaların bakım hizmetlerini kontrol altında tutarak, kusursuz ilerlemesini sağlamakla görevlidirler.
Başhemşire Nasıl Olunur?
Öncelikle hemşirelik mesleki eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlayarak hemşirelik unvanını kazanmalıdır. Özel sektör ve kamu hastanelerinde başhemşire konumuna gelmek için bazı kriterlerin sağlanması gerekir. Bu kriterler her hastanede farklı olabilir.
Devlet hastanelerindeki kriterler; ilk olarak 4 yıllık fakültelerin hemşirelik, ebelik ve diyetisyenlik bölümlerinde mezun olmaları gerekmektedir. Mezun oldukları bölüme ait diplomalarının da olması şartlar arasındadır. Bu kriterler ön koşul olarak gerekmektedir.
Ön koşullara sahip olamayanlar asla başhemşire olamazlar. Üniversitelere bağlı araştırma hastanelerinde başhemşire olmak için ise mutlaka yüksek lisans şartı aranır. Hastaneler gerekli eğitim ve deneyime sahip olamayan hemşireleri başhemşire olarak görevlendirmemektedir.
Başhemşire Görevleri Nelerdir?
“Başhemşire görevleri nelerdir?” sorusu ebelik, hemşirelik ve diyetisyenlik mezunlarının merak ettiği sorular arasında yer alır.. Başhemşire görevleri;
- Başhemşire ekibe liderlik yapar.
- Başhemşire çalıştığı kurum politikalarına göre hareket eder.
- Başhemşireler hastaların tedavi sürecini ve nasıl ilerlediğini takip eder. Sağlıklı ve güvenilir bir tedavi sağlamak adına özellikle ilgilenirler.
- Ekipte bulunan hemşire, ebe ve yardımcı hizmet personeline kendilerini geliştirmeleri için ortam oluştururlar.
- Kendisi ile beraber ekibinin de çalışmalarını koordine etmekle sorumludur.
- Hastaların bakım ve temizlik işlerini kontrol ederek düzenli yürütülmesini sağlar.
- Hizmetler sırasında hata ve eksikleri kontrol eder ve hatalar varsa düzeltir.
Başhemşire Maaşları Ne Kadardır?
Başhemşireler görev tanımı ve iş yükü olarak diğer hemşirelere göre daha çok sorumluluk alırlar. Bu nedenle maaşları da normal hemşireler göre daha yüksektir. Başhemşire olmayı hedefleyen hemşirelerin ilk sorduğu sorulardan biri başhemşire maaşları hakkındadır.
Ancak diğer mesleklerde olduğu gibi çalıştıkları kurum ve sahip oldukları tecrübeye göre başhemşire maaşı da değişkenlik gösterir. 2022 yılı başından beri başhemşire maaşları çalıştıkları kuruma göre ortalama 7000 ile 15000 arası değişir.