Ayağa Kalktığımızda Neden Gözlerimiz Kararır?
En çok merak edilen soruların başında Ayağa Kalktığımızda Neden Gözlerimiz Kararır sorusudur. Bu soru sık sık egzersiz yapan ve hareketli yaşam tarzı olanların veya diyabet hastalığı olanların, yaşlıların sorduğu bir sorudur. Doktorlara göre bu duruma yol açan birçok faktör vardır.
Bu konuyla ilgili olarak endişelenip endişelenmemeniz, sadece ana faktörlere bağlıdır. Bulanık görüyorsanız, kolayca baş dönmesi ve ani hareketlerde göz kararması olabilir. Yatakta uzanmışken birden ayağa kalktığımızda, kan damarlarında beynimize giden kan basıncının yerçekimi etkisi ile hızla düşmesi mümkündür. Ancak bu durum, sağlam sinir sistemi olanlar için 1-2 saniye sürer. Sonra yeniden düzelir.
Tansiyon Düşüklüğü
Ayağa kalktığımda tansiyonum düşüyor ve gözlerim kararıyor diyenlerden biriyseniz kesinlikle bunun başlıca nedeni sigara gibi sık tüketilen zararlı maddelerdir. Sigara kullanmak insanların daha az sağlıklı yaşamaya itiyor ve bu da sizin daha halsiz olmanızı sağlıyor. Dolayısıyla ayağa kalktığınızda gözleriniz kararıyor ve tansiyonunuz düşüyor.
Bu tarz zararlı maddeleri aza indirdiğinizde veya tamamen kullanmayı bıraktığınızda göz kararması sonucu oluşmayacaktır. Eğer bırakmak gibi bir niyetiniz yoksa yada daha az kullanmayı düşünmüyorsanız kesinlikle vitaminler ve diğer gıda ihtiyaçlarınızı düzenli bir şekilde karşılamanızı tavsiye ederim. Bu konuda doktor tavsiyeleri almanız ise çok daha faydalı olacaktır.
Beynimize Daha Az Kan Gitmesi
Bu durumda beyne daha az kan gidecektir, kan basıncı düşerse baş dönmesi ortaya çıkar. İster genç ister yaşlı olun, yataktan kalkarken aniden kalkmayın. Otururken ya da ayakta iken, kan basıncı düşerse, ortostatik hipotansiyon adı verilen bir hastalığınız olabilir.
Sinir Sistemi Hastalıkları da Göz Kararmasına Yol Açar
Sinir sistemi hastalıkları olan insanlarda orta yaştan sonra ortostatik hipotansiyon sık görülür. Hekiminize bu durumu değerlendirmesi için bilgi verin. Beynimize giden kanın basıncında ani düşüşe neden olan dolaşım yetersizliğinin de araştırılması gerekir.
Ayağa kalktığımızda gözler kararıyor ve baş dönmesi oluyorsa, bu durumun 1-2 saniye ile sınırlı olması normaldir. Ancak durum uzun sürüyorsa kesinlikle kan dolaşım sisteminde ve sinir sistemlerinde bir sorundan söz edilebilir.
Konuşma Bozukluğu Olanlarda Daha Sık Görülür
Böyle bir durumu yaşayan kişini, ek olarak konuşma bozukluğu, kol-bacak karıncalanması sorunları da varsa tıbbi yardım gerekir. dolaşım testi olarak Karotis ultrasonu gibi bir dolaşım testine tabi tutulmanız sorunun kaynağını ortaya çıkaracaktır. Sinir sisteminin kan basıncını otomatik olarak dengede tutamaması otonom disfonksiyonu olarak adlandırılır.
Şeker ve Parkinson Hastaları Bu Durumu Sık Yaşar
Şeker hastalarında ve parkinson hastalarında bu durum sık görülür. Çünkü her iki hastalık durumunda, sinir ve damar sistemleri zarar görmektedir. Michigan Üniversitesi Kardiyovasküler Bilim dalı ve İç Hastalıkları uzmanlarından Michael J. Shea bu durumu şöyle açıklıyor.
Bazı insanlarda, özellikle yaşlılarda, kan basıncı oturduklarında veya ayağa kalktıklarında aşırı derecede düşmektedir. Bu duruma ortostatik veya postural hipotansiyon adı verilmektedir. Genellikle bu durum, Baygınlık, baş dönmesi, konfüzyon veya bulanık görme belirtilerine de eşlik eder ve birkaç saniye sürer. Kişi uzandığında hızla düzelir. Bazı insanlarda bayılma veya nöbet geçirme söz konusu olmaktadır.
Sıvı eksikliği varsa, ağır egzersiz öncesi alkol alınmışsa ya da ağır bir yemek yenmişse bu durum daha kötü bir hal alır. Taşikardi sorunu olan gençlerde de bu durum görülmektedir. Ancak kan basınçları ölçüldüğünde normal değerler alınmaktadır. Kan basıncı normalken ayağa kalktıklarında göz kararması durumunun tıbbi nedeni tam olarak net değildir.
Ayağa kalktığımızda gözlerimiz belli bir süre kararmasının neden başlıca yukarıdaki temel faktörlerden oluşmaktadır. Umarım ayağa kalktığınızda neden gözlerinizin karardığını merak edenler için faydalı bir yazı olmuştur. Göz kararması ve benzer konularda daha fazla içeriğe Sağlık Bilgileri bağlantısına tıklayarak kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.