Anason Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

Anason Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

Anason Rakı ile özdeşleşmiş gibi görünüyor olsa da günümüzde kullanım alanları tahmin edildiğinden çok daha geniştir. Özellikle ilaç sanayisinde pek çok farklı bileşenin içeriğini oluşturan anasonun aynı zamanda çayı bile demlenebilir. Sağladığı faydalar ile sıra dışı bir özeliği bulunan bu bitkinin aşırı miktarda tüketilmesi ise olumsuz sonuçlara gebedir. İşte eğrisi ile doğrusu ile anasonun etkileri:

Anason Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl ve Hangi Alanlarda Kullanılır?

Anason, hemen dünyanın her bölgesinde her iklim şartında yetişebilmeye uygun orta büyüklükte bir bitkidir. Anason nerelerde kullanılır? Merak edenler için günümüzde daha çok ilaç endüstrisi ve kozmetik ürünlerinde farklı formlarda farklı sonuçlar elde etmek maksadıyla kullanıldığını söylemek mümkündür. Tohumu, yaprakları ve kökü ayrı ayrı şifa kaynağı olan bu mucizevi bitki pek çok derde deva niteliğindedir.

Anason faydaları özellikle mide ve sindirim sisteminde yaşanan sağlık sorunları üzerinde önemli etkiler gösteriyor olması ile bilinir. İştah açıcı etkisi ile metabolizmanın faaliyetlerini oldukça etkili bir biçimde düzenleyen bu şifalı bitki bağırsakta oluşan kurtlardan kurtulmak için de eşsiz bir çözüm önerisi vadeder.

Anason çayı yaparak tüketebileceğiniz bitki aynı zamanda tohumlarının kaynatılması ile cilde oldukça olumlu etkiler sağlayabilen bir küre de dönüşebilir. Ağız kokusunun giderilmesi için de kullanılabilen anason, aynı zamanda gebelik döneminde annenin sütünü arttırmak maksadıyla da kullanıma uygundur.

Anasonun Sıra Dışı 5 Faydası

Anason Nedir Faydaları ve Zararları Nelerdir Nerelerde Kullanılır (2)

Anason nedir? Nerelerde kullanılır gibi soruların cevabını yukarıda verdik. Peki anason neye faydalıdır, hangi vitamin ve mineralleri barındırır? Şimdi bu sorunun cevabına geldik. Anason faydaları saymakla bitmeyecek kadar geniş bir skalaya sahip olsa da en etkileyici 5 faydası şu şekildedir:

1. Adeta Bir Vitamin ve Mineral Deposudur

Magnezyum, Potasyum, Fosfor, Demir, Kalsiyum, Sodyum, Selenyum, Manganez ve çok daha fazla sayıda mineral içeriğine sahip olan anason, aynı zamanda B grubu Vitaminler ve Vitamin C’ye de bol miktarda ev sahipliği yapar.

2. Sindirim Sistemini Düzenler

Anason faydaları temel olarak sindirim sistemi ve metabolizma faaliyetlerinde ortaya çıktığı gibi sindirim sistemi üzerinde tahmin edildiğinden çok daha etkilidir. Sindirim sistemi üzerinden düzenleyici bir tesiri bulunan anason, sindirim sistemi kaynaklı pek çok sağlık sorununa deva niteliğindedir.

3. Birçok Hastalığa Şifa Kaynağıdır

Mide ve sindirim sistemi kaynaklı hastalıkların tedavi edilmesinde yardımcı role sahip olmasının dışında anasonun faydaları; bronşit sorunlarında öksürüğün tamamen ortadan kaldırılması, böbrek taşı düşürülmesi veya kum dökme sorunları ile mücadele edenlere deva olması, romatizma hastalıklarında destekleyici bir role sahip olması gibi birçok farklı konuda etki gösterebilir.

4. Bulantı, Hazımsızlık, Kabızlık, Uykusuzluk Sorunlarına Çözüm Sunar

Bulantı, hazımsızlık, ishal, kabızlık ve uykusuzluk gibi gündelik sağlık sorunlarının çözülebilmesi adına da önemli faydaları bulunan anasonun aynı zamanda iştah açıcı bir özelliği de bulunur. Ayrıca ağrı kesici bir niteliğe de sahip olan anason, sinirlerin hassasiyeti üzerinde önemli bir etkide bulunuyor olması sebebiyle sakinlik sağlar.

5. Kan Basıncını Dengede Tutar

Kan basıncını dengede tutan anason, bu etkisi ile romatizma temelli hastalıklara da şifa kaynağı olma özelliğine sahiptir. İdrar salınımını da arttıran anasonun faydaları arasında kalp üzerinde oluşabilecek olası baskıların düzene sokulması da bulunur.

Anasonun 3 Olumsuz Etkisi

Anason pek çok farklı konuda sıra dışı faydalar sağladığı gibi aynı zamanda anason zararları bakımından bazı olumsuzluklara gebedir. İşte o olumsuzluklar arasında ön plana çıkanlar;

1. Yüksek Dozda Alım Ciddi Zararlar Verebilir

Anason zararları ve olumsuz etkilerinin ortaya çıkmasının en temel sebebi bitkinin yanlış kullanılmasıdır. Yoğun ve aşırı dozda tüketilmesi halinde ciddi zararların oluşabilmesine neden olabilir.

2. Ciltte Tahrişe Sebep Olabilir

Anasonun yoğun bir biçimde tene temas etmesi durumunda cilt üzerinde de bazı tahrişlere sebebiyet verdiği bilinir ve anason zararları kapsamında bulunan etkilerden kaçınmak için bu bitkinin doğru şekilde kullanılması ve ölçüsünün efektif bir biçimde ayarlanması gerekir.

3. Alerjik Hassasiyeti Olanlar Dikkat Etmelidir

Başta anason çayı olmak üzere bu şifalı bitkinin her bir formu anasona alerjisi olanların tüketmesine uygun değildir. Dolayısıyla anason; krem, sabun, çay, kür, baharat ya da benzeri hangi formda olursa olsun bu bitki alerjik reaksiyona sebep olan bünyelerde tüketilmemelidir.

YAZAR BİLGİSİ
Nur Seda Bayram
Ben Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencisiyim. Grafik, sinema, fotoğrafçılık ve edebiyat alanlarına ilgiliyim.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.