Alan Adı Sistemi DNS Nedir ve Nasıl Çalışır?
Domain Alımı ve Satımı Nasıl Yapılır?
Domain ticareti bir webmaster’ın merak ettiği soruların başında yer alıyor. dolayısıyla bu yazımıza domain alımı ve satımı ile başlıyoruz. 2019 itibari ile, web’de bir milyardan fazla site var. Her sitede bir birinden farklı URL vardır ve bu sitemin çalışması için her birini kontrol eden bir şey olmalıdır. Başka bir deyişle, birçok yinelenen alana sahibiz ve web araştırılamaz nitelikte. Bu nedenle Alan Adı Sistemi (DNS) var. DNS ile, terim, bileşen kavramları, tanımı, işlevsellikleri ve neden bunlara ihtiyacımız var neden önemlidir. DNS hakkındaki tüm bu sorularınızı cevaplayalım…
Alan Adı Sistemi DNS
İnsanlar internet’te DNS sayesinde doğru aramalar yapar; DNS protokolü nedir? DNS nedir ve etki alanı adı sistemi sunucusu için ne kullanılır? Bir DNS sunucusu nasıl çalışır? Bir DNS arama nasıl işliyor? Ağ bilgisi alanında alan adı sistemi ne olacak? DNS, ağ iletişimi sistemleri, İnternet’in önemli bir unsurudur. İnternet, IP adreslerine ve proxy’ye dayanır ve alan adı satın aldığınızda her arama mororuna atanır. Web arama motorlarını kullanıyoruz ve bilgisayar IP adreslerini takip ediyor.
Alan adları harflerden oluştuğundan alfanümerik olarak hatırlanmaları kolaylaşır; Bununla birlikte, bilgisayar tarafında daha iyi sunucu işlevselliği sağlamak için, kolay web erişimi için birden fazla alan adı için yinelenen alanları ayırt etmek alan adlarını ve ana makine adlarını IP adresine dönüştürmek için bir İnternet hizmeti kullanılır. Tarayıcıda ve İnternet yardımıyla DNS, otomatik olarak adres çubuğuna girdiğimiz web adresini bu sunucuların IP adreslerine çevirir. DNS eşlemesi olarak tanımlanan, yetkili bir hizmette internet üzerinden atanır. Bu DNS çerçevesi, her yeni alan adını, son kullanımını, yenilenmesini ve daha fazlasını izleyerek web’in kullanılabilmesini sağlar. Bu şekilde, kullanıcılar karışık IP adreslerini ezberlemeden en sevilen sitelerden en iyi şekilde yararlanabilirler. Bu makalede, DNS’nin ne olduğunu, varlığının nedeni ve nasıl çalıştığını daha fazla anlatacağız. Bu noktada bunun neden bu kadar kritik bir çerçeve olduğunu inceleyeceğiz.
DNS Nedir ve Neden Var?
DNS’nin anlamı nedir? – Alan Adı Sistemi DNS’sinde yeni iseniz, veritabanlarının bir düzenleme sistemi olarak düşünebilirsiniz. Birisi alan adı satın aldığında, ilişkili bir veritabanı kendisiyle ilgili bilgileri günceller. Bu, alan adı , adres defteri verilerinin aldığı URL’nin adını veya URL’siyle ilgili IP adresini kimin kaydettiğini veya satın aldığını içinde bulundurur.
DNS sunucularının kullanılması, yeni alan veritabanlarının bir merkezi olmayan ağ üzerinden kaydedilir. Bu nedenle, herkes karmaşık bir IP adresi yerine kendi URL’sini kullanarak sitenize girebilecek. Bir alan adı kaydettirme güven ve güvenilirliğini kullanıcıları için geliştirir, ancak adlandırma hizmetleri DNS, web üzerinde sunucu tarafında güvenceyi ve güvenliği, sağlar.
DNS, 1985 yılına dayanıyor ve muhtemelen Web’de bundan sonra farkında olacağımız bir şey. Onsuz, büyük olasılıkla yeni URL’ler kaydetme, bunları Üst Düzey Alan Adlarına (TLD’ler) ayırma veya web’de aradığınız herhangi bir şeyi keşfetme kapasitesine sahip olamazdık. DNS’in en güzel özelliği siteleri IP adresi olarak değil’de harflerden oluşup hem daha anlamlı hemde akılda kalıcı olmasıdır.
Etki Alanı Adı (Domain) Sistemi Nasıl Çalışır?
Geldik asıl soruya, DNS sağlayıcı nedir ve DNS sunucusu nasıl çalışır? DNS fonksiyonları, başlangıçta tartışmamız gerekiyor nasıl çalıştığını görmek için etki alan adımızın yanında birde web hosting sahibi olmamız gerekiyor. Bir barındırma sağlayıcısına (hosting) her abone olduğunuzda ve onunla bir site kurduğunuzda, alan adı servis sağlayıcısına göre bir IP adresi tahsis edilmiş olursunuz . Bu adres, insanların sitenize girmesini sağlar. Mesele, bir sayı dizilerinin bir şey ifade etmemesi nedeniyle insanların bunu hatırlaması tabiri caizse imkansız.
DNS’in geldiği yer budur! Bir alan adı aldıktan sonra bunu, herhangi bir web sitenize atayabilirsiniz, böylece IP adresini basit bir URL ile görünür ve aranabilir hale getirebilirsiniz.
Etki alanı adı ve sunucusu – Etki alanı adı aldığınızda ve etki alanınızı sitenize bağladıktan sonra, kayıt kuruluşunuz bu bilgileri DNS’ye yedekleyecek ve bu bilgileri tüm dünyadaki veritabanlarına dağıtacak. Bu yordam, önemli bir yatırım gerektirebilir; bu nedenle, alan adı kayıt şirketinin , yeni etki alanınızın kayıt yaptırdıktan ve tahsis ettikten sonra (o kadar uzun süreceği gerçeğine rağmen) çalışamayacağına dikkat çekmesinin nedeni de budur .
Web’in alan adı kayıtlarında tek birleşik bir konuma sahip olmak yerine veritabanlarının ilerlemesine neden bağımlı olduğunu sorduğunuz durumda, uygun yanıt TEPİK ile ilgili olmasıdır. Benzer bir bilginin çeşitli kopyaları ile alan adınızın güvenilir bir şekilde açık olabileceğinden emin olabilirsiniz. Bir veritabanının kısa bir süre inmesi ihtimaline bakılmaksızın, verileri korunacak ve web üzerinde döndüğünde kendini güncelleyecektir.
Dahası, DNS sıkıcı bir sorun için enfes bir cevap sunan gerçekten önemli bir sistem. Nasıl işlev gördüğünü bilmek, size olan avantajları daha iyi kavrayabilmenize neden olacaktır. Her şey düşünüldüğünde,
DNS:
- Web’i keşfetmeyi kolaylaştırır.
- Sahip olduğunuz alanların kayıtlarını tutar.
- Yinelenen alan adlarını önler.
Kısaca Özetlersek: DNS internette öngörülemeyen bir problem için taktire şayan bir sistem ve web’in keşfedilmesi için anlamlı bir oluşum.