Zeytinyağı Merhemi Tedavisi
Varlığında unutulan, yokluğunda ise hiç akıldan çıkmayan kavram SAĞLIK. Şimdilere bakmayın eskilerde bambaşkaydı sağlık ve hastalık. Yanağı kızarmış çocuklara “ne sağlıklı” denirdi. Hastaysan tedavisi evdeydi. Soğuk algınlığına çorba, gribe nezleye ıhlamur-limon, yanıklara diş macunu veya domates. Daha ciddi hastalıklar bilinmezdi. “Dağ gibi adamdı, birden göçtü gitti” der, rahmet okur geçerdik.
Oysa şimdi öyle mi? Yanağın kızarsa kalp-damar doktoruna, Nezle grip olsan aile hekimine ilaç yazdırmaya, hele bir de yanık oldu mu doğru hastaneye. Eskinin cehaleti cesaret verirdi de şimdi her şeyi bilmek korku mu yaratıyor? Boş ver geçer dediğimiz sağlık sorunları şimdilerde tahlillerle başlayıp, eczanelerde son bulan maceralara dönüştü.
Bana sorarsanız eskiler daha güzeldi. Tedavilerde her şey doğaldı ve içinde büyüklere olan güven vardı. Şu anda sizlere pek çok kişinin bilmediği bir merhemi anlatacağım.
Zeytinyağı Merhemi
Anadolu’nun tam ortasında 2. Dünya savaşı yıllarının çocuğu olan babam çıplak ayakla oyun oynarken düşer ve ayağının tabanını ciddi bir şekilde yaralar. Bu günlerde olsa operasyon veya dikiş gibi tıbbi müdahaleler gerektirecek bu olay ninemin evinde çözülmüştü. Zeytinyağı merhemi ile sarılıp sarmalanan ayak 15 gün içinde iyileşmişti. Neydi bu merhemin gizemi.
Eskilerde zeytinyağının içine fare cenini atılırmış. Bir müddet sonra bu cenin yağın asidi ile yok olurmuş. Oluşan karışım açık yaraların tedavisinde tartışılmaz bir başarıya sahipmiş. Kapanmaz denen yaralar bir çırpıda iyileşirmiş.
İçeriği her ne kadar itici olsa da bu merhem ile tedavi bana daha sıcak geliyor. Eskiden hastalıkları bilmezdik, cahil cesaretimizle tedavi olurduk. Şimdi de ise kullanılan ilaçların içeriğini bilmiyoruz ve bu cahil cesareti ile ne verilirse içiyoruz.
Sizce hangisi daha mantıklı?