Türkiye Artık Yabancıya da Pahalı: Yabancıların Alışverişi Azaldı

Körfez ülkelerinden ve Avrupa’dan gelenlerin ardından kasa sırasında hasetle baktığımız günler geride kaldı. 2023 yılı ilk 8 ay verilerine göre, yerli ve yabancı kartlarla yapılan alışveriş 5 trilyon TL seviyesine ulaştı. Ancak toplam içinde …

Türkiye Artık Yabancıya da Pahalı: Yabancıların Alışverişi Azaldı

Körfez ülkelerinden ve Avrupa’dan gelenlerin ardından kasa sırasında hasetle baktığımız günler geride kaldı. 2023 yılı ilk 8 ay verilerine göre, yerli ve yabancı kartlarla yapılan alışveriş 5 trilyon TL seviyesine ulaştı. Ancak toplam içinde yabancının payı azaldı. Bankalararası Kart Merkez (BKM) verilerine göre, 2022 yılında yabancı kartların alışverişte payı yüzde 10,66 olurken, 2023’te yüzde 7,23 oldu.

Pandemi çıkışında perakende sektörüne adeta can veren yurt dışında gelenlerin ve turistlerin alışverişleri, 2023 yılında geriledi.

2023 Ocak-Ağustos döneminde Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi ve turistler geçen yıla göre yüzde 14 oranında artış gösterirken, ellerinde gördüğümüz alışveriş poşetleri azaldı. Yabancıların alışveriş miktarı, toplam kartlı harcamanın ortalamasının altında kalırken, oran yüzde 10’dan yüzde 7’ye geriledi.

BKM verilerine göre, Ocak-Ağustos döneminde yerli ve yabancı banka ve kredi kartı alışverişleri enflasyonla artan fiyatların da etkisiyle yüzde 115 oranında yükseliş gösterdi.

Ekonomim’de Yener Karadeniz’in derlediği verilere göre, 2 trilyon 291 milyar TL olan 2022 yılı alışveriş miktarı, 2023 yılında 4 trilyon 935 milyar TL’ye çıktı. 

5 trilyon liralık toplam alışverişin 3,9 trilyon lirası kredi kartı ile yapılırken, 1 trilyon liralık kısmı da banka kartlarıyla yapıldı.

Toplam işlem adedi yüzde 26 oranında artarken, işlem başına tutar yüzde 69,8 oranında arttı. Ortalama bir alışveriş tutarı 298 TL’den 506 TL’ye çıktı.

Artış oranı, bu dönemde yüzde 43 olan enflasyonunun üzerinde gerçekleşti.

Yabancılara da pahalı geldik.

Özelikle Körfez ülkelerinden gelen turistler ve gurbetçiler için döviz kurlarındaki yükselişle ucuzlayan Türkiye’de artık fiyat etiketleri onlar için de pahalı olmaya başladı.

BKM verilerine göre bu dönemde yurt dışı banka kartı ile yapılan işlem adedi yüzde 6, işlem değeri yüzde 19 oranında arttı.

Yine yabancı kredi kartlarıyla yapılan işlemlerde de yükseliş sınırlı kaldı. Yurt dışı kredi kartlarıyla yapılan işlem adedi yüzde 17 oranında artarken, işlem değeri yüzde 66 oranında arttı.

Turistlerin harcamalarına hem banka hem kredi kartı toplamından bakıldığında işlem adedi yüzde 12, işlem tutarı yüzde 46 oranında arttı.

Ağustos ayı enflasyonuna bakıldığında yüzde 43 olan enflasyon oranına karşın yüzde 13 oranında yabancı ziyaretçi sayısı artışı da eklenince turist alışverişindeki düşüş görülüyor.

Geçen yıl toplam alışverişin yüzde 10,66’sı yabancı kartlarla yapılırken, bu yıl toplam alışverişin içindeki yabancı payı yüzde 7,23’e geriledi. Tüm bunlar, Türkiye’nin artık yabancılar için de pahalı hale geldiğini gösteriyor.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.