Tunç Akkoç Yazio: Sezon Sonu Finali Sanmıştık Biz ama…

Yazılı ayrıca görsel basında maymun çiçeği hastalığını daha sık görür olduk. Ülkemizde de vakaların görülmesi ile biraz daha yakından incelememiz …

Tunç Akkoç Yazio: Sezon Sonu Finali Sanmıştık Biz ama…

Yazılı ayrıca görsel basında maymun çiçeği hastalığını daha sık görür olduk. Ülkemizde de vakaların görülmesi ile biraz daha yakından incelememiz gerektiğini düşünüyorum.

Maymun çiçeği İnsanlarda ağır grip tipi belirtiler veriyor. Ateş, soğuk ter, boğaz ağrısı, öksürük, lenf nodlarında şişme ayrıca terleme şikayetleri ile ilerliyor. Vakit içinde grip tipi belirtilerde azalma oluyor ancak lezyonlar daha ağrılı seyrediyor. 

Hastalık bildiğimiz “çiçek”ten daha hafif seyrediyor. Çiçek 1980’de ortadan kalkarken Maymun Çiçeği Orta ayrıca Batı Afrika’da belirmeye başlandı bile. 

Gene bir zoonotik (hayvanlardan insanlara geçen hastalık) ile karşı karşıyayız.

Maymun Çiçeği…

Genellikle yağmur ormanlarının bulunduğu tropikal bölgelerde bulunan hayvanlardan insanlara geçişi görülüyor.  

Bitlerden, keseli sıçanlardan, yedi uyurlardan ayrıca farklı maymun türlerinde bulunuyor.

İnsandan insana geçişi kısıtlı. 

İşte her şey bu temel bilgilerin verilmesi ile başlıyor.

Koronavirüs hastalığında da aynısını yaptık. Henüz görsel medyada, öğlen haber bağlantılarına veya akşam oturumlarına girmedi ama Dünya Sağlık Örgütü’nün sayfasında detaylı bilgilere ulaşmak mümkün. Vakit bulursanız kahayrıca yanında okumanızı öneririm.

Sağlığımız her şeyin ötesinde. O kadar ki olası sağlık sorunlarımızı öncelikle Google tıp bilgisi ile çözmeye ayrıca tedavi etmeye çalışırken, profesyonel sağlık desteğine ihtiyaç duyulmadığını fark ediyoruz. O kadar ki sağlık sorunlarımız çözümü bile toplumda sağlıkta şiddet yaklaşımı ile çözüyoruz. 

Maymun Çiçeği, Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19, Google tıp ayrıca sağlıkta şiddet derken konunun nereye gideceğini muhtemelen merak ediyorsunuzdur.

Başlayalım…

Dünya var olduğundan beri enfeksiyon hastalıkları, otoimmün hastalıklar, kanser ayrıca immün yetmezlikler gibi birçok hastalık modeli ile iç içe yaşıyoruz. Özellikle enfeksiyon hastalıkları bulaş ayrıca yayılım yeteneği ile geniş çaplı coğrafyalarda kendini gösterebiliyor. Bu yayılma durumuna “pandemi” diyoruz. 

Bir hastalıkta “pandemi” tanımı konduktan sonra, o hastalık öncelikle etkene (mikroorganizma) karşı bulunan aşılar, ilaçlar ayrıca en basitinden tekrardan hijyen ile (kolera vs.) kontrol altına alınabiliyor. Dünya yılında medeniyetleri, kraliyetleri ayrıca halkı kasıp kavuran ciddi pandemiler ile savaşılmıştı. Bir kez hastalık tanımlandığında ayrıca tedavi protokolleri geliştirildiğinde pandeminin kökünü kurutmak hiç de zor değil. Sıkıcı ayrıca üzücü olan bu süre içinde kaybettiklerimiz. 

Bu süre içinde de sağlık çalışanları ayrıca bilim insanlarının çabaları her vakit takdir edilmiştir. Yani takdir edenler vardır desek daha doğru aslında. 

Yazının bu bölümüne de “her şeyin bir sonu vardır” gibi ulvi bir cümle ile girelim. Hem yukarıyı hem de aşağıyı kapsasın. 

Geçen sene Koronavirüs’te sezon sonu finali görmüşken yazar 3. sezon hazırlıklarını bitirmiş çekimine başlamış bile. Yazar derken virüs demek istedim…

Alınabilecek tüm önlemleri almışken, bir çoğumuz aşılarımızı olmuşken ne oldu da tekrar hastanelerde Kovid servisleri tekrar açılmaya başladı.

Biz nerde hata yaptık veya biz neyi ön göremedik? Biz derken sade vatandaş demek istedim…

Yeni önlemler gelir mi bilmem ama ne biz ne de ekonomi bunu daha fazla kaldırır. Yasaklar kalktı, maskeler çıktı ayrıca mesafeler azaldı. Hepimiz mutlu olduk. Özlemiştik…

Ancak şimdilerde tekrar kısıtlamaları beklemeden toplu taşımada ayrıca kalabalık ortamlarda maskelerimizi takalım. Ağustos ortasında farklı tablolarla karşılaşabiliriz.

Aşı ayrıca maske karşıtlarına bir sözüm yok. Onlar ben aşı yaptırmadım ayrıca hasta bile olmadım diye gururla gezsinler bakalım. Onları dinleyip hastalıktan mağdur olanları hiç düşünmeden mağrur duruşlarını hiç bozmasınlar. Sadece bu dönem çok konuşmasınlar o kadar. 

Google’da sağlık arayanlara gelince onlar da sistemin diğer sağlık mağdurları. Çevrelerinden duydukları ayrıca okudukları ile fayda bulmaya çalışıyorlar. Üst paragrafta bahsettiğim çığırtkan aşı ayrıca ilaç karşıtlarının ekonomik beklentisi karşılanıyor ama Google’cılar sadece şifa beklentisinde. 

Sağlıkta şiddete gelince artık ne desek boş. Sağlığı bu kadar sömüren bir hava akımında ne bekleriz. 

Şiddet toplumun her yerine sızmış halde, kadına, çocuğa, ast ayrıca üste, sağlık çalışanına. 

Bilgilendirme eksikliği desek değil, ekonomik sıkıntı desek değil; beklentilerin karşılanmaması desek değil. Peki kardeşim nedir bunun kaynağı? Kültür mü diyelim, provokasyon mu diyelim ne diyelim?

At’a mı bakalım kamçıya mı?

At’ı mı düzeltelim kamçıyı mı?

Instagram

Linkedln

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.