Tüm Maddeler! Sosyal Medya Yasası Maddeleri ve Açıklamaları Nelerdir?

Tüm Maddeler! Sosyal Medya Yasası Maddeleri ve Açıklamaları Nelerdir?

Artık yeni bir yasanın kabul edildiğini hepiniz görmüş olmalısınız. Peki Sosyal Medya Yasası olarak da bilinen bu yasa hangi maddeleri içeriyor? Eğer detaylarını bilmiyorsanız ve merak ediyorsanız biz size bu bilgileri aktaracağız. İşte tüm maddeler! Sosyal medya yasası maddeleri ve açıklamaları nelerdir? Bu yazıyı okuduktan sonra yeni Sosyal Medya Yasası ne kadar iyi ya da ne kadar kötü olduğuna karar verebileceksiniz. Hemen okuyarak maddelerini öğrenin.

Yeni Sosyal Medya Yasası

Sosyal Medya Yasası Maddeleri

Son dönemlerin en sık tartışılan konularından yeni Sosyal Medya Yasası ile ilgili hazırlamış olduğum içerikte en önemli konuya geldik. Sosyal Medya Yasası ve maddeleri nelerdir? Dilerseniz hep beraber içeriğimize geçelim ve Yeni Basın Kartı başvurusu da dahil olmak üzere tüm merak edilenleri görelim.

Dezenformasyon Yasası:

Yalan haber suçuna 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanabilecek. Suçun oluşması için; yayılan haberin gerçek olmaması, halkı korkuya ve paniğe yönlendirme amacının olması, kamu barışı bozmaya yönelik olması ve ülkenin kamu sağlığını ve güvenliğini ilgilendiriyor olması gerekiyor.

İnternet Sitelerinde Çalışan Gazeteciler Basın Kartı Alabilecek:

İnternet haber siteleri de yayın tanımı kapsamına eklenecek. Bu sebeple internet haber sitelerinde çalışanlar da basın kartı için başvuru yapabilecek.

Teslim ve Muhafaza Yükümlülüğü:

İnternet haber sitelerinde yayınlanan içerikler, istenildiği zaman Cumhurbaşkanlığı Savcılığına teslim edilmek üzere 2 yıl boyunca muhafaza edilmek zorunda. Ayrıca yayın kaydının saklanması soruşturmalar sürecinde saklanması zorunlu hale getiriliyor. Buna ek olarak basılmış eserler ya da internet haber siteleri aracılığıyla işlenen suçlarla ilgili ceza davalarının bir muhakeme şartı olarak süreli yayınlar 4 ay, diğer basılmış eserler de 6 ay içinde açılmış olması gerekiyor.

Basın Kartı Başvurusu Nitelikleri Belirlendi:

Basın Kartları resmi nitelikte bir kimlik belgesi olarak kabul edilecek. Aynı zamanda türleri de belirlendi:

  • Göreve bağlı basın kartı (Medya kuruluşuna bağlı çalışan T.C. vatandaşları için verilen kart)
  • Süreli basın kartı (Görev alanı Türkiye’yi kapsayan yabancı medya mensuplarına verilen kart)
  • Geçici basın kartı (Görev alanı Türkiye’yi kapsamayan ve haber amaçlı Türkiye’ye gelen medya mensuplarına verilen kart)
  • Serbest basın kartı (Geçici süreyle çalışmayan ya da yurt dışında serbest gazetecilik yapan medya mensuplarına verilen kart)
  • Sürekli basın kartı (En az 18 yıldır meslekte olan ve ömür boyu verilen kart)

Çocuklar Kötü İçeriklerden Uzak Tutulacak:

Yeni bir düzenleme yapılıyor. Bu düzenlemeye göre çocuklar internette ya da sosyal medyada yasa dışı, ahlaka uymayan içeriklere maruz kalmayacak. Erişim Sağlayıcıları Birliği devreye girecek ve bu konuda da aileler bilgilendirilecek.

İstenilen İçerikler Kaldırılabilecek:

Eğer bir haber için verilen kaldırma kararı varsa anında kaldırılacak. Her site için de ayrı ayrı karar verilmesine gerek kalmayacak. O haberi yayınlanan bütün siteler o içeriği anında kaldırmak zorunda.

Haber Sitelerinde Künye Olmak Zorunda:

Artık künye içeriği olmayan haber sitesi kalmayacak. Bir gazete için hangi kurallar geçerliyse haber üreten internet siteleri için de bu kurallar aynen geçerli olacak.

Sosyal Medya İçeriklerine BTK Denetlemesi Yapılacak:

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından özel olarak denetlemeler yapılacak. BTK’ya ek bir görev olarak verilen bu durum sosyal medya paylaşımlarının da sınırlanmasına sebep olacak. Örneğin, platformların kaç kullanıcısı olduğu, iletişim trafiklerinin ne durumda olduğu gibi konuları araştıracaklar.

Sosyal Ağ Şirketleri Ofis Açmak Zorunda:

Bazı ağ şirketlerinin temsilcileri Türk vatandaşı değil ve aynı zamanda Türkiye’de de ikamet etmiyorlar. Bu sebeple hukuki olarak muhatap bulunamama sorununun önüne geçmek için artık ofis açma zorunluluğu geliyor. Yani mutlaka şirketlerin Türkiye’de temsilcileri bulunması gerekiyor.

Yanlış Haberleri Bilerek Paylaşanlara da Ceza:

Bir başka yasa da sosyal medyada halkı telaşa ve endişeye yönlendiren yanlış haberleri paylaşanlara verilecek hapis cezasıyla ilgiliydi. Buna ek olarak bu haberlerin yasak ve yanlış olunduğu bilinmesine rağmen paylaşılırsa o kişilere de hapis cezası uygulanabilecek.

Reklam ve Bant Yasağı:

İdari tedbirler saklı kalmak şartıyla, BTK Başkanı tarafından verilen içeriğin çıkarılması emrine uyulmadığı durumlarda, sosyal ağ sağlayıcısına 6 aya kadar reklam vermesi yasaklanabilecek.

İşte gördüğünüz üzere bütün maddeleri sizlerle paylaştık. Artık Sosyal Medya Yasası hakkında çok fazla bilgiye sahipsiniz. Bu yasa en çok haber sitesi kurucularını ve onların yanı sıra takipçilerini de ilgilendiren bir yasa. Bu konuda internet sitelerinin ve sosyal medya platformlarının da nasıl bir yol izleyecekleri henüz belli değil.

ETİKETLER: Basın Kartı, Medya, TCK, Yasa
YAZAR BİLGİSİ
Gülden Metin
4 yıldır SEO uyumlu yazılar yazıyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.