Sunucu Odası Nedir? Ne İçin ve Nasıl Kurulur? Adım Adım!
Sunucu odası ya da diğer isimleriyle “Sistem Odası” veya “Data Center” dijitalleşmenin ve elektronik dünyanın gündelik yaşamın merkezine yoğun bir biçimde girmesi nedeniyle artık bir zorunluluk haline dönüşen devasa veri depolama odalarıdır. Sistem odası; basıncın, nemin, sıcaklığın ve diğer tüm bileşenlerin uyumlu hale getirildiği ve tüm bileşenlerin kontrol altında tutulduğu kapalı mekanlardır. Dolayısıyla pek çok bileşeni olan sunucu odalarının kurulum sürecine yüksek düzeyde hassasiyet ve doğru bir planlama eşlik etmelidir.
Sunucu Odası Ne İşe Yarar?
Sunucu ya da sistem odası nedir? merak edenler için sunucu odaları; yedekli güç kaynağı, yedekli güvenlik cihazları aracılığıyla dijital dünyanın verilerinin gizlendiği merkezlerdir. Bu merkezlerde belirtilmiş olduğu gibi ısı ve nemin kontrol altında tutulması zorunlulukla gerekir. Dolayısıyla sunucu odalarının en temel işlevi veri gizliliğinin ve depolanmasının en güvenilir alanlar içerisine sağlanmasıdır.
Sunucu Odası Nasıl Kurulur?
Sistem odası kurulumu bazı dinamikler gözetilerek gerçekleştirilmelidir. Söz konusu dinamikler bu veri merkezlerinin işleyiş süreci ve etkili bir biçimde korunması adına son derece belirleyici olduğu gibi yine bu merkezlerin temel işlevlerini yerine getirme konusunda da oldukça etkilidir. Bu bağlamda kurulum sürecinde temel belirleyicilerin gözetilmesi ve doğru bir planlama yapılması son derece kritik bir önem içerir.
Adım Adım Sunucu Odası Kurulumu
Veri depolama alanlarının mahiyeti, içeriği ve işlevi kapsamında merak içerisinde olanlar için işte sunucu odası kurulumu ve kurulum sürecinin olmazsa olmazları!
1. Planlama Aşaması
Hemen her konuda gerçekleştirilecek bir organizasyonda olduğu gibi sunucu odası kurulumu sürecine başlarken de öncelikli olarak planlamanın doğru yapılması gerekir. Etkili bir planlama enerji ihtiyacının nasıl karşılanacağından soğutma sistemlerine, zemin çözümlerinden kablo güzergahlarına kadar her şeyi içermelidir.
2. Enerji İhtiyacının Karşılanması İçin Uygunluğun Denetlenmesi
Kurulum sürecinin en temel ve en kritik aşaması enerji ihtiyacının nasıl karşılanacağı sorusunun etkili bir cevap bulmasıdır. Bu noktada temel olarak dünya standartlarının gözetilmesi ve dünya standartlarına uyumluluk sağlayan sistemlerin benimsenmesi tavsiye edilir. Aynı zamanda günümüzde aktif ve yoğun bir biçimde kullanılan “Green Data Center” oda tiplerinin daha fazla enerji sağlayacağı da belirtilmelidir.
3. Soğutma İhtiyacının Giderilmesi
Sunucu odası kurulumu çok ince detayların en etkili şekilde hesaplanmasıyla doludur. Bu kapsamda soğutma sistemleri arasında tercihte bulunmak ve ihtiyaçları karşılayacak sistemleri en yüksek tasarrufla elde etmek için matematiksel hesaplamalar yapılmalıdır. Sistemde açığa çıkacak sıcaklık, nem ve enerji hesaplanarak soğutma sistemin inşa süreci başlamalıdır.
4. Kablolar ve Diğer Gereklilikler
Kabloların konumu, kalitesi ve niteliği sistem odası kurulumu sürecinin en belirleyici halkalarıdır. Alanın en efektif şekilde kullanılabilmesi adına kabloların nereden geçeceği ve hangi alanlarda yer alması gerektiği doğru şekilde analiz edilmelidir.
5. Zemin Dizaynı Hakkında Detaylar
Zeminin mahiyeti sunucu odalarının genel işleyiş tarzı hakkında bazı bilgiler verir. Bu kapsamda sunucu odalarının en doğru şekilde dizayn edilmesi ve herhangi bir aksaklık yaşanmadan bu odaların işlevini yerine getirebilmesi adına zeminin tamamen pürüzsüz ve düz olması gerekir.
5. Sistemlerin Güvenliğinin Sağlanması
Her şeyin en ince detaylarına kadar düşünülmesi gerektiği sunucu odası kurulumu süreci boyunca en önemli aşama sistemlerin güvenliğinin sağlanmasıdır. Bu noktada yine uluslararası standartlara uyumlu olan güvenlik sistemleri tercih edilebilir.
6. Aksaklıklara Karşı Erken Uyarı Sistemlerinin Dizaynı
Güvenlik sorunun tamamen rafa kaldırılması ve odaların sistematik olarak güvenliğinin en yüksek düzeyde sağlanması adına erken uyarı sistemleri olmazsa olmazdır. Olası aksaklık durumlarına karşı son derece kritik bir önem içeren erken uyarı sistemleri, sadece odanın güvenliğini sağlamaz ve aynı zamanda verilerin etkili şekilde muhafaza edilmesi konusunda da büyük oranda katkı sunar.