SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir? Nasıl Yapılır?

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir? Nasıl Yapılır?

SEO nedir? ve SEO nasıl yapılır? belki de İnternet sitesi olan birçok kişinin uzaktan yakından bildiği bir konu. Her site kuran kişi, kurmuş olduğu sitenin Google‘da ilk sırada yer almasını ister. Eğer ilk sıra değilse bile ilk sayfada olmayı mutlaka hayal etmişlerdir. Bazı site sahipleri paraları olduğu için veya bu konuda yetkili atadığı için bu konularda pek de ilgili değillerdir. Yinede kısmen de olsa bu konu hakkında bilgi sahibidirler.

Aslında her site sahibinin gönlünde ilk sıra ya da ilk sayfa atması çok ta normal bir şey değil midir? Bir site kurmuşsanız insanların size ulaşmasını istiyorsunuz demektir. Sadece bu da değil. Eğer siteniz bir e-ticaret sitesi ise insanların sitenizden çok çok alış veriş yapmalarını da isterseniz. Ya da normal bir site iseniz de insanların en çok sizin sitenizi ziyaret etmelerini istersiniz.

İşte tamda bu nokta akla ilk gelen bir soru: “bu gün Google için ne yaptın” dır. Eğer siteniz Google’a göre değilse, sizce ne kadar güzel olursa olsun bir kıymeti yoktur. Çünkü Google sizi tanımıyorsa insanlar da size ulaşamayacak demektir. Bu noktada devreye SEO girmektedir. O zaman SEO nedir diye sorsak eminim birçok kişiden şu cevabı alırız: sitemizi Google arama robotlarına uygun hale getirmektir. Derler. ve bu doğru bir tanım. Şimdi geçelim işin en önemli kısmına SEO nasıl yapılır?

SEO Nasıl Yapılır?

SEO nasıl yapılır‘dan daha çok neler yapmalısınız gibi bir yazı olacak ancak, SEO yapımını tek bir makalede ne yazık ki anlatamayız. Benim özen gösterdiğim 21 başlık var ve bu başlıkları tek tek anlatmak çok uzun zaman alır, dolayısıyla temel olarak şuan başlıklara değineceğim. Ayrıca, SEO ayarları 1 günde anlatılamayacağı gibi 1 gündede yapılmaz, benim size bu durumdaki tavsiyem her gün 1 başlık üzerine yoğunlaşacağınız bir plan oluşturmak olacaktır.

SEO Nasıl Yapılır?

AdSense de 2021’in sonlarına doğru bir güncelleme yapıldı ve artık siteler daha detaylı bir şekilde inceleniyor. Aşağıdaki başlıkların %80 kadarını yapmadığınızı var sayarsak AdSense onay vermeyecektir, Buda sizin aylarca tekrar site ekleyip  beklemeniz demek oluyor. Dilerseniz mutlaka uyulması gereken kurallarımızla SEO nedir? İçeriğimize giriş yapalım.

  1. Site temanızın Google’a ve mobile uyumlu olması.
  2. Alan adınızın site içeriğiyle uyumu.
  3. Sitenizin kod yapısı.
  4. Sitenizin yaşı.
  5. Sitemize girenlerin rahat bir şekilde aradıklarını bulabilmeleri.
  6. Site içinde ki uyum ve link çalışmaları.
  7. Site dışında site tanıtım faaliyetleri.
  8. Çalışmayan URL’lerin tespiti ve düzeltilmesi.
  9. Resimlerin optimize edilmesi.
  10. Videoların optimize edilmeleri.
  11. İçeriklerin zenginliği.
  12. Sitenin / sitelerin sürekli güncel tutulması.
  13. Sosyal medya entegrasyonunun yapılası.
  14. Google webmaster’in etkin kullanılması.
  15. Site haritasının gönderilmesi.
  16. Sitedeki virüsleri ve gereksiz eklentileri temizleme.
  17. Düzenli yedeklerin alınması.
  18. Google Algoritmasının çok iyi kavranması.
  19. Google Analiz verilerinin kontrolü.
  20. Sitedeki kolay dolaşım.
  21. Site haritası eklenmesi.

Gibi daha birçok madde sıralanabilir. Belki de bunların hepsinin bir biriyle koordineli olacak şekilde yapılası SEO için en önemli bir durumdur. Bu işlerin birbirleriyle çakışmaması ve uyumlu olması gereklidir. Aslında artık Google’ı bir robot olarak değil de çok gelişmiş bir beyni olan insan olarak düşünüp ona göre kaliteli, sağlam, sürekli ve düzenli çalışmalar yapmak gerekir.

Bunları yaptırmanın birçok yollu var. Web sitesinden veya blog işlerinden anlamıyorsanız, WMAracı.com ve R10.net gibi Webmaster forumlarından işinin ehli insanlarla çalışarak ücretli yardım alabilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
Serhat Turan
Cesaretin içinde deha, güç ve mucize vardır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.