Blog Yazmak: Liste İçerik Yazısı Oluşturma Örneği

Blog Yazmak: Liste İçerik Yazısı Oluşturma Örneği

Bu içeriğimizde öncelikle başta kendi Yazar Aracı köşe yazarlarımız olmak üzere tüm köşe ve blog yazarları için liste içerik nasıl oluşturulur bunlardan bahsedeceğiz. Bu kısım yanı şuan bu yazıyı okuduğunuz kısım giriş yazısı olarak bilinmektedir. Ortalama 70 kelime arasında girilir ve tüm içeriği açıklar niteliktedir. Tabi istenirse bir alt satıra geçilip ortalama 70 kelime daha açıklama eklenebilir.

Blog yazarı olmak için grafik tasarım da önemli bir konudur. Ancak, genelde hazır görseller kullanılır. Bu ve bunlar dışında eğer gerçek kategoriye özel listeler arıyorsanız platformumuzda tüm kategorilerde en az 1 liste içeriğimiz vardır. Bunları da araştırabilirsiniz. Dilerseniz şimdi liste içerik nasıl oluşturulur ve nasıl hazırlanır? Bunları cevaplamaya geçelim.

1. Standart Listeler

Sıralı listelerde bu tarz 1., 2. ve 3. gibi sıralamalar yapılır minimum önerilen liste sayısı 10’dur. 10’un altındaki listeler arama motorları tarafından ve kullanıcılar tarafından çok fazla ilgi görmez. bu da içeriğinizin okunmaması demek oluyor. Çeşitlilik oldukça önemli. İster blog yazarı olun, ister köşe yazarı çeşitliliğe ve her kitleye hitap etmelisiniz.

2. Fotoğraflı Listeler

Listelerde genelde başlık altında sadece resimler kullanılır ve kısa bir açıklama girip girmemek ihtiyaca göre değişir. Eğer fotoğraflı listelerde resimleri tanımlamak istiyorsanız 40-50 kelime veya 40-50 kelime 2-3x açıklama girebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken konu her başlığın altında eşit açıklama veya yazı girmeniz.

3. Film Listeleri

Film listeleri kısa bir özet gerektiren listelerdir. Eğer bir film önerileri listesi hazırlıyorsanız filmi tam olarak tanımlamanız ancak spoiler vermemeniz gerekiyor. Liste alt başlıklarında (1., 2., 3.+ ) başlığında film önerilerini şu şekilde tanımlamalısınız; “Birds of Prey (Yırtıcı Kuşlar) 2020”. Gördüğünüz gibi film yılı, filmin Türkçe adı ve filmin çekildiği dildeki adı şeklinde bir başlık. Film önerilerine resim kesinlikle eklenmeli ve tabi açıklama da.

4. Komik Listeler

Komik listeler komik Twitter paylaşımları, komik Instagram postları ve komik magazin haberleri gibi konuları kapsar genel olarak veya komik bir hikayeyi de anlatabilirsiniz. Bunlar örnek, komik listeler daha bir çok şeyi kapsayabiliyor. Ancak, blog yazarlığı yapmak için eğer komik bir liste hazırlayacaksanız sadece resimler kullanmanız yeterli gelebiliyor.

5. Öneri Listeleri

Blog yazmak örnek içerik konusunda en önemli içerik yazarı türlerinden birisi öneri listeleri hazırlamaktır. Örneğin; “Hayat Kolaylaştıran Ürünler”. Blog yazarı olmak için başta da dediğimiz gibi herkese hitap etmelisiniz. Okurlarınız bu ürünlerin fiyatını, nerelerde satıldığını ve modellerini merak edecektir. bu sebepten ötürü çok çeşitli bir liste hazırlamayı gerektirir.

6. İş Fikirleri Listeleri

Eğer blog yazarlığı veya başka bir değişle blogger olmak istiyorsanız iş fikirleri listenizi en iyi şekilde, bulunduğunuz dönemin şartlarını ve o işin yapılabilmesi için gerekli sermayeyi açıklama da okurlarınızla paylaşmalısınız. Örneğin; “Evden Yapılabilecek İş Fikirleri”. Bu başlık altına 10-20 iş fikirleri girip sonrasında nasıl yapılacağından ve kolaylıklarından okurlarınıza bahsetmelisiniz.

7. İlginç Bilgiler Listeleri

İlginç bilgiler oluşturma konusu büyük bir kitleye hitap ediyor. Örneğin; “Anne-Marie Hakkında Bilinmeyenler” listesi oluşturacaksınız. Öncelikle ilk alt başlıklara kendi gözlemlerinizi girmelisiniz. Bunun sebebi blog yazarlığının temeli kendi fikirlerinizi ön plana çıkartmanızdır. Zaten bir içeriği olduğu gibi yayınlıyorsanız bu metin editörlüğü oluyor. Devamında ise diğer bilgileri kendi tarzınızla yazabilirsiniz.

8. Haber / Yorumlama Listeleri

Blog yazarı olmak, çalıştığınız kurum, kuruluş veya marka politikaları ile bloğunuzda fikirlerinizi paylaşmak demektir. Eğer bir haber listesi oluşturmanız gerekiyorsa kurumunuzun veya dediğimiz gibi markanızın politikaları çerçevesinde haberler girmelisiniz. Genelde böyle yapılır. Bu haber listeleri de “Haftanın Öne Çıkan Haberleri” başlığına benzer şekillerde yayımlanabilir.

9. Tavsiye / İpuçları Listeleri

Bir şeyi tavsiye etmek veya bir konu hakkında ipuçları vermek en zor blog yazarlığı konularından birisidir. Hele ki büyük bir kitleye hitap ediyorsanız. En doğru şeyleri veya en büyük kolaylıkları araştırıp benzersiz bir liste oluşturmalısınız. Tavsiye listeleri genelde; “En İyi Şaç Modelleri”, “10 Adımda Cilt Temizliği” ve “En Kolay Geri Dönüşüm Fikirleri” şeklindedir.

10. En İyi Listeleri

Blog yazarı olmak kullanıcı deneyimlerini bir çok alanda geliştirmek ve kitlenizin işiniz kolaylaştıracak liste içerikler oluşturmak demektir. Dolayısıyla, en iyiler listeleri oluşturmak kitlenize nelerin hangi sektörden veya alandan kimlerin veya hangi markaların iyi olduğunu anlatmak hem okumak anlamında keyifli hem de zaman değerlendirmek anlamında özeldir. En iyi listeleri oluşturmak için yapmanız gereken en iyilerini bulup tabiri caizse sıraya dizmek.

Liste içerik nasıl oluşturulur, örnek blog yazıları nelerdir ve konuya göre listeler nasıl oluşturulur bu örnek yazımız ile tanımladık. Eğer sizde blog yazarı olmak istiyorsanız oluşturacağınız listelerin bu şekilde olmasına dikkat etmeli, özenli ve düzenli listeler oluşturmalısınız. Bu yazıyı okuduğunuz satır ise liste içeriğimizin kapanız yazısıdır. Genelde “umarım faydalı olmuştur”, “sizin düşünceleriniz neler” ve “herhangi bir sorunuz olursa yorumlarla kontak kurabilirsiniz” tarzı cümleler ile kapanır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.