Konkordato Nedir? ve Nasıl Başvuru Yapılır?
Son günlerde adını sıkça duyduğumuz konkordato(iflas anlaşması) nedir? Konkordato nasıl ilan edilir? Bugünkü yazımızda size bunları aktaracağız.
Borçlarını ödemesi gereken zamanda ödeyemeyecek duruma gelen şirketler veya kişiler konkordato ilan edebilmektedir. Bu durumda kişi veya şirket tabiri caizse “borcum var ama bir süreliğine bana dokunmayın” demektedir. Eğer konkordato talebi kabul edilirse hiç kimse bir süreliğine borçluya dokunamaz. Devlet tarafından şirket ve kuruluşlara sağlanan oldukça güzel bir hizmet olan konkordato tabii ki her fırsatta olduğu gibi bazı durumlarda suiistimal edilmektedir.
Konkordato Ne Demektir?
Şirketlerin veya kişilerin borcu olan kişilere borcunu ödemesi için oluşturulan sistemin adıdır. Bu sistemde borç yeniden yapılandırmaya gider ve yeniden anlaşma yapılır.
Kimler Nasıl Konkordatoya Başvurabilir?
Şirketler veya kişiler. Kısacası borçlarını yapılandırma ya gitmek isteyen ve bu sayede ödemek isteyen herkes konkordatoya başvurabilmektedir. Dilerseniz konkordatoya başvurma süreci ile ilgili olarak konkordatoya başvuru şartları ve masraflarından birazcık bahsedelim.
- Dosya masrafı: Dosya masrafı şirketlerin büyüklüğüne göre farklılık göstermektedir. Avukatlık ücretleri ve alınması gereken bağımsız denetim raporunun masrafları 100 bin ile 200 bin Türk Lirası arasındadır. Şahıslarda ise bu rakam 10.000 Türk Lirası ile 20.000 Türk Lirası arasında değişmektedir.
- İyi niyet: Başvuran şirket veya kişilerin iyi niyetli olduğu düşünülür. Ekonomik durumlarını düzelttikleri takdirde borçlarını ödemesi beklenir.
- Dürüstlük: Borçlu olan kişinin yapabileceği hiçbir şey kalmadıysa konkordatoya başvurmalıdır. Satabileceği ev, arsa, araba gibi mülkleri bulunuyorsa ilk önce bunları satıp borcunun ödemelidir.
- Söz: Borçlu olan kişi ödeme yapacağı kişiye borcunun en az %50’sini ödeyeceği sözünü vermelidir.
- Hacizler Duruyor: Konkordato başvurusu kabul edilen şirketlerin alacaklıları haciz işleminde bulunamaz. Bankalar kredilerini isteyemez. Hatta bankalara ne faiz ne de anapara ödemesi yapılmaz.
Konkordato Süreci Nasıl İşliyor?
Peki, konkordato başvuru süreci nasıl işler? Bu sorunun cevabı 3 aşamalı şekilde aşağıdaki gibi verilmektedir. Başvuru yapılır, süreç işler ve sonuca varılır. Dilerseniz bu aşamalarda neler yapılıyor derinlemesine inceleyelim.
- Başvuru: Şirket yapabilecek hiçbir şeyi kalmadı zaman Asliye Ticaret Mahkemesine konkordato başvurusunda bulunmalıdır. Şirket veya şahıslar mahkemeye ön projesini, o anki malvarlığının durumunu gösteren belgeleri, alacaklıların listesini ve ekonomik analiz raporunu sunmalıdır.
- Süreç: Mahkeme verilen raporları inceledikten sonra eğer olumlu onay verirse 3 aylık geçici bir süre verilir. Sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için ise geçici olarak konkordato komiseri görevlendirilir. Geçici süre en fazla 2 ay uzatılabilmektedir. Eğer mahkeme bu geçen süre zarfında başarıya ulaşmanın mümkün olabileceği kararını verirse, borçlu olan kişiye 1 yıllık kesin süre vermektedir. Bunun yanında komiser raporu ile 6 aylık ek sürede tanınan konkordato süreci, en fazla 23 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.
- Sonuç: Tüm her şey yolunda gider, şirket veya şahıslar ekonomik güçlerini yeniden kazanırsa ticari hayatlarına devam edebilirler. Aksi takdirde sonuç iflasa doğru yol alır.
Bu içeriğimiz de Konkordato nedir? ve nasıl başvuru yapılır? gibi konulardan bahsettik. Eğer sizinde cüzdanınız ve cepleriniz dışına çıkacak kadar boşaldıysa Konkordatoya başvuru yapabilirsiniz.