Kendi Romanını Çıkartmak İsteyenlere 13 Adımda Roman Yazma Rehberi

Kendi Romanını Çıkartmak İsteyenlere 13 Adımda Roman Yazma Rehberi

Birçok kişinin hayalinde bir roman yazmak vardır. Dünyada ve ülkemizde romanlar en çok okunan edebi metinlerdir. Hem yazarın hayal gücünü hem de okuyucunun o hayal gücüne ortak olması sürecini içerir. Okuması keyifli olduğu gibi yazması da oldukça keyifli ve bir o kadar da sancılı bir süreçtir. Roman yazma konusunda istekli olanlar için nereden başlanacağına yönelik bu adımları takip edebilirsiniz.

1. Çok Okuyun

İyi bir roman yazarı aslında dünyadaki eserlere en çok hakim olandır. Özellikle günümüzde yeni bir eser ortaya koymakta yazarlar çok zorlanır. Özgün olmasını öncelerler ama kimi zaman istemeden taklit ederler. Bu yüzden çok fazla okumak gerekir.

2. Kısa Öyküler Yazın

Bir roman yazmadan önce ondan bir önceki basamakları tamamlamaya çalışın. Deneme, öykü ya da herhangi bir yazı yazarak bolca pratik yapın.

3. Karakterlerinizi Düşünün

Romanın karakterleri oldukça önemlidir. Bu karakterler sizin içinize öyle sinmeli, onları öyle tanımalısınız ki okuyucuya aktarabilesiniz. Karakterlerinizi en baştan itibaren romana başlamamış olsanız da düşünmeye onları yaratmaya çalışın.

4. Edebi Yazım Diline Hakim Olun

Her ne kadar özgün olmak önemli olsa da üslupta bazen belirli bir tavrı takınmak gerekebilir. Bu ortak tavır hem okuyucuya uzak gelmeyecektir hem de kendinizi ifade etmeniz daha kolaylaşacaktır. Elbette çok farklı eserler yazmak istersiniz ama öncesinde güvenli alanda yazıyor olmak size iyi gelebilir.

5. Eleştiriye Açık Olun

Henüz romana başlamadan yazdığınız yazıları bloglarda yayımlayabilirsiniz. Böylece size yorum yapacak insanlarla etkileşim içinde olursunuz. Eleştirileri almak ve onları aktif işlemek bir yazarın en önemli özelliğidir. Bu özelliği kazanmaya çalışın.

6. Hangi Türde Bir Roman Yazacağınızı Belirleyin

Elbette herhangi bir çerçeve şart değildir. Yine de düşündüğünüzde romanınızın seyrinin nereye doğru gideceğini bilirsiniz. Yazacağınız eser korku, macera, polisiye ya da aşk romanı olabilir. Bu türden romanları araştırıp okumaya özen gösterin.

7. Türkçeye Hakim Olun

Her ne kadar editör sürecinden geçecek olsa da roman yazarken yazım kurallarına ve Türkçeye hakim olmak gerekir. Kullanacağınız sözcük öbekleri, anlatımlarınızdaki bağlantılar ve açıklamalarınız okuyucuya ulaşmalıdır. Bunun en önemli yolu dili nasıl kullandığınızdır. Türkçeye iyice hakim olmadan esere başlamayın.

8. Günlük Yaşamda Aktif Olarak Not Alın

Elinizde bir not defteri olsun. İlhamın nereden geleceği belli olmaz. Örneğin otobüste ya da metroda giderken aklınıza gelen bir ayrıntıyı yazın ve bunu romanda işlemeye çalışın. Birçok roman yazarı toplu taşımada eserlerinin büyük çoğunluğunu yaratmıştır.

9. Kendinizi Düşünmeyin

Roman yazarken çoğu yazar bazen kendini tekrar edebilir. Kendi özelliklerini karakterlere aktarabilir. Bu her ne kadar kabul edilebilir olsa da birkaç eser sonra özgün karakterleriniz olmayacaktır. Kendinizi otobiyografik olarak yazabilirsiniz ama daha farklı bir eser ortaya koymak istiyorsanız dikkatinizi farklı yerlere çekin.

10. Gözlem Yapın

Etrafınızdaki insanları, çevreyi, doğayı gözlemleyin. Onlarla konuşmadan onların sesini duyun. En ufak hareketlerini takip edin ve onlarla bağ kurun. Böylece bir insanı tasvir ettiğiniz romanda çok güzel bir anlatım yakalayabileceksiniz.

11. Araştırma Yapın

Karakterlerinizin mesleği, davranışları, gidecekleri yerler, hayatları aslında yepyeni olacaktır. Bu yüzden internetten ya da kitaplardan bunu araştırabilirsiniz. Karakterinize yüklediğiniz her şey üzerine oturmalı. Bunun için iyi bir araştırma gereklidir.

12. Betimlemelerinizi İyi Yapın

Betimleme yaparken okuyucunun sizin betimlediğiniz alana gelmesini sağlayın. Öyle bir anlatın ki okuyucu o alanda olsun ve karakterin yanına gelsin. Birlikte hareket etsinler. Onu hissetsin.

13. Maddi Kaygı İle Yazmayın

Yazma eylemi kimi zaman maddi kazanç kaygısı ile olabilir. Genellikle bu şekilde yazılan kitaplar özgün olmaktan ve iyi bir anlatımdan uzak olur. Kendinizi buna zorunlu hissetmeden içinizden gelerek yazmaya özen gösterin. Ortaya koyduğunuz eser böyle bir tutumda yazdığınızda daha anlamlı olacaktır.

Genellikle roman yazmak karakterleri yaratma, kurgulama ve bir şey ortaya koyabilme becerisine bağlı gelişir. Tüm bu adımları takip ederek iyi bir eser ortaya koyabilirsiniz.

ETİKETLER: Kitap, Yazar
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.