Hamilelikte Sağlıklı Beslenmek İçin 6 İpucu

Hamilelikte Sağlıklı Beslenmek İçin 6 İpucu

Sağlıklı beslenme, her zaman sağlıklı bir yaşam tarzının önemli bir parçasıdır, ancak hamileyseniz veya hamilelik planlıyorsanız özellikle hayati önem taşır. Hamilelikte sağlıklı beslenme, kendinizi iyi hissetmenizi sağlar ve bebeğinize anne karnında ihtiyaç duyduğu temel besinleri verir.

Genel olarak, hamilelikte sağlıklı beslenmek için 5 besin grubunun uygun bir karışımıyla ve dengeli bir beslenmeyle uygulayın.

Hamilelikte Sağlıklı Beslenmek İçin Besinler:

  1. Sebzeler ve baklagiller
  2. Ekmekler ve tahıllar
  3. Süt, yoğurt ve peynir
  4. Et, kümes hayvanları, balık ve alternatifler
  5. Meyve

Her gün bol miktarda su içmeyi hedefleyin – çoğu şehir suyu florür içerir ve bu da büyüyen bebeğinizin dişlerinin güçlü diş minesi geliştirmesine yardımcı olur. Tank suyu gibi bazı su kaynakları florür içermez.

Muhtemelen her zamankinden daha aç olduğunuzu göreceksiniz, ancak  ikiz veya üçüz bekliyor olsanız bile ‘2 kişilik yemeye’ ihtiyacınız yok . Yediğiniz yiyeceğin miktarından ziyade kalitesine odaklanmak daha önemlidir. Sağlıklı beslenmek çoğu zaman, tüm favorilerinizi kesmek yerine, yediğiniz farklı yiyeceklerin miktarını değiştirmek anlamına gelir, böylece diyetiniz çeşitlidir. Örneğin, her gün sağlıklı bir kahvaltınız varsa, yağ ve şeker oranı yüksek yiyecekleri atıştırmaktan kaçınmak daha kolaydır.

1. Meyve ve Sebzeler

Bol miktarda meyve ve sebze yiyin çünkü bunlar vitamin ve minerallerin yanı sıra sindirime yardımcı olan ve kabızlığı önleyen lif sağlar. Günde çeşitli meyve ve sebzeleri yiyin – bunlar taze, dondurulmuş, konserve, kurutulmuş veya suyu sıkılmış olabilir. Her zaman dikkatlice yıkayın. İçerdikleri besinlerden yararlanmak için sebzeleri biraz suda hafifçe pişirin veya çiğ fakat iyice yıkanmış olarak yiyin.

2. Nişastalı Yiyecekler (Karbonhidratlar)

Nişastalı yiyecekler önemli bir vitamin ve lif kaynağıdır ve çok fazla kalori içermeden tatmin edicidir. Bunlar arasında ekmek, patates, kahvaltılık gevrekler, pirinç, makarna, erişte, mısır, darı, yulaf, tatlı patates, tatlı patates ve mısır unu bulunur. Bu yiyecekler her öğünün ana parçası olmalıdır. Mümkün olduğunca işlenmiş (beyaz) çeşitler yerine kepekli çeşitler yiyin.

3. Protein

Protein içeren yiyecekler bebeğin büyümesine yardımcı olur. Protein kaynakları arasında et (ancak karaciğerden kaçının), balık (ancak köpekbalığı / pul, marlin veya kılıçbalığı gibi cıva içeriği yüksek balıklardan kaçının), kümes hayvanları, yumurta, fasulye, baklagiller / fasulye ve fındık bulunur. Her gün biraz protein tüketin.

Yağsız et seçin, kümes hayvanlarının derisini alın ve çok az yağ kullanarak pişirin. Yumurta, kümes hayvanları, hamburger ve sosislerin tamamen piştiğinden emin olun. Pembe et olmadığını ve meyve sularının içinde pembe veya kırmızı olmadığını kontrol edin. Haftada 2 porsiyon balık yemeye çalışın, bunlardan biri sardalya veya uskumru gibi yağlı balık olmalıdır.

4. Mandıra

Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve diğer besinleri içerdikleri için önemlidir. Mümkün olduğunca yağı azaltılmış çeşitleri seçin. Kaçınılması gereken bazı peynirler var – Kaçınılması gereken yiyecekler bölümüne bakın .

5. Sağlıklı Atıştırmalıklar

Öğünler arasında acıkırsanız, tatlılar, bisküviler, cipsler veya çikolata gibi yağ ve / veya şeker oranı yüksek atıştırmalıklar yemeyin. Bunun yerine, aşağıdaki besleyici atıştırmalıklardan birini seçin:

  • rendelenmiş peynir, ızgara tavuk, ton balığı püresi, somon veya sardalya ile doldurulmuş sandviç veya pide ekmeği ve salata
  • havuç, kereviz veya salatalık gibi salata sebzeleri
  • ekmek veya sebze çubukları ile az yağlı yoğurt humusu
  • yemeye hazır kayısı, incir veya kuru erik
  • sebze ve fasulye çorbaları
  • şekersiz kahvaltılık gevrekler veya sütlü yulaf lapası
  • sütlü içecekler veya şekersiz meyve suları
  • taze meyve
  • kızarmış ekmek veya fırında patates üzerine pişmiş fasulye

6. Sınırlandırılacak Yiyecekler

Hamilelikte sağlıklı beslenmek için alımınızı azaltmalısınız:

  • Çikolata, bisküvi, hamur işleri, dondurma, kek, pudingler ve alkolsüz içecekler gibi şekeri yüksek yiyecekler. Şeker, başka hiçbir besin sağlamadan kalori içerir ve kilo alımına, obeziteye ve diş çürümesine katkıda bulunabilir.
  • Yayılan tüm katı yağlar (tereyağı dahil), sıvı yağlar, salata sosları ve krema gibi yağ oranı yüksek yiyecekler. Yağın kalorisi çok yüksektir ve daha yağlı yiyecekler yemek muhtemelen kilo almanıza neden olur. Çok fazla doymuş yağa sahip olmak kandaki kolesterol miktarını artırabilir ve bu da kalp hastalığına yakalanma olasılığını artırır. Doymuş yağı azaltmaya çalışın ve bunun yerine çoklu doymamış veya tekli doymamış yağ bakımından zengin yiyecekler tüketin, örneğin yağlar, sürülebilir ürünler, fındık ezmesi / macun ve avokado
  • İlave tuz içeren yiyecekler. Yemek pişirirken veya masada tuz eklemeyin
  • Alkol: Hamileliğiniz boyunca güvenli bir alkol seviyesi yoktur . İster hamilelik planlıyor olun, ister hamile ve ya emziriyor olun,alkol doğmamış bebeğinize zarar vere bileceği için içmemek en güvenli seçenektir.
YAZAR BİLGİSİ
Nermin Niftaliyeva
Hayat zorluklara sine gerecek kadar güzel bir yer.Yaşamaktan zevk alin....
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.