Kadınlarda Kısırlığın Nedenleri Ve Belirtileri Nelerdir?
Kadınlarda kısırlık evlilik yaşamında sosyal ve psikolojik sorunlara yol açar evliliğin ve yaşamın sağlığını ve kalitesini bozar. Bu nedenle kadınlarda kısırlık tedavi edilebiliyorsa, mutlaka tedavi yoluna gidilmelidir. Yeni evlenmiş bir çiftin bir yıl boyunca hiç çocuğu olmuyorsa çiftlerden biri kısır olabilir. Bu durumda Hem erkeğin hem de kadının kısırlık testlerini yaptırması gerekir, fizyolojik farklılıklar sebebiyle kadın ve erkeklerde olmak üzere iki kısma ayrılan kısırlık aşağıdaki sebeplerden ötürü meydana gelebilir.
Kadınlarda Kısırlığın Başlıca Sebepleri ve Belirtileri:
- Yumurtalıkla ilgili problemler
- Hormonlarla ilgili problemler
- Yumurtalık disfonksiyonu
- Fallop tüplerinde meydana gelen hasarlar
- Polikistik yumurtalık sorunları
- Hormonlarda dengesizlik
- Yumurtalık zarında iltihap veya yara izleri
- Serviks erozyonu
- Kadınlarda erken menopoz
- Servikal kanallarda sorunlar
- Rahim yapısında problemler
- Psikolojik sorunlar
- Endometriozis
Yukarıdaki liste başlıca kısırlığın nedenleridir. Kadınlarda fallop tüpünün tıkanması yada fallop tüpünün olmaması kısırlığa yol açar, fallop tüpünün tıkanması iltihaplanmaya neden olur. Böylece fallop tüpleri yapışıklık problemi ile karşı karşıya kalırlar. Pelvik bölgede meydana gelen yapışıklıklar genellikle cerrahi müdahalelerden sonra ortaya çıkmaktadır. Bu sorun yumurtalıkların tüplerden inmesine engel olur. Başka bir kadınlarda kısırlık nedeni ise şudur; rahim zarı, sınırlarının ötesinde büyümeye başlar. Böylece döllenme süreci engellenmiş olur bu duruma endometriozis adı verilmektedir.
Endokrin bozukluklar ya da hormonal bozukluklar, hipofiz bezi böbrek üstü bezleri hipotalamus karaciğer ve böbreklerde hastalık sonucu meydana gelen endokrin yetmezlik problemleri metabolik bozukluklara ve kısırlığa yol açar. Kadınlarda aşırı stres kısırlığa sebep olabilir. Hamile kalmak istemeyen kadın bu duruma engel olacak psikolojik bir tepki ortaya koyar. Bu isteksizlik bile kısırlığa yol açabilir. Kadınlarda kısırlığın bir başka nedeni de immünolojik kısırlıktır. Bu durumda kadının immün sistemi erkeklerin sperm hücrelerini, düşman olarak görür ve onları inaktif hale getirir.
Erkeklerde kısırlık nedenleri olarak sperm yetersizliği veya hareket kısıtlanması, sperm sıvısında bozukluklar, genitouriner sistemde oluşan hastalıklar, sistemik hastalıklar, endokrin bozukluklar erkeklerde kısırlığın temel nedenleridir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda aşırı derecede alkol tüketimi radyasyona maruz kalma, tehlikeli mesleki koşullar altında yaşamak kısırlığa yol açar. Çünkü vücutta toksik birikme meydana gelir ve bu da sperm kalitesine olumsuz etki eder
Kadınlarda Kısırlık Nasıl Test Edilir?
Kadınlarda kısırlık olup olmadığını anlamak için yapılabilecek bir çok muayene ve test çeşidi bulunmakta. Bunları sıralayacak olursak kadınlardaki kısırlık nasıl test edilir sorusunun cevabı olarak aşağıdaki yanıtı verebiliriz.
Kadınlarda Kısırlığı Anlamak İçin Uygulanan Yöntemler:
- Genellikle ultrason kontrol altında yapılacak jinekolojik muayene
- Yumurtalık kistleri ve fibroidleri ve başka patolojileri tanımlama çalışması
- Rahim içine kontrast bir madde eklenerek fallop tüplerinin açık olup olmadığının araştırılması
- Hormonlarını incelenmesi bunun için kan testi yapılması
- Laparoskopi
- Yumurtlama sürecinin ultrasonla izlenmesi
Gibi testler yapılarak kadınlarda kısırlık ortaya çıkarılabilir veya kısır olmadığınızı bu testlerler doğrulayabilirsiniz.
Kısırlığı Tedavi Eden Doktor Branşları
Hematologlar kan sayımlarını inceleyebilir, endokrinologlar hormonal arka planı inceleyerek sorunları ortaya çıkarabilir. Embriyologlar döllenme yöntemini belirleyebilir, genetikçiler kromozom sorunları ortaya çıkarabilir. Kadının kısırlığı ilaç ve cerrahi yöntemlerle giderilmeye çalışılır ek olarak yardımcı üreme teknolojileri de devreye girebilir. Bu üreme teknolojileri yumurta sperm enjeksiyonu Taşıyıcı annelik, suni tohumlama, in-Vitro fertilizasyon yöntemi gibi yöntemlerdir.