Content Manager (İçerik Yöneticisi) Nedir? Nasıl Olunur?
İçerik Yöneticisi İngilizce adı ile Content Manager nedir sorusunun kısa cevabı olarak, günümüz dünyasının en önemli meslek dallarından bir tanesidir diyebiliriz. Teknolojinin hızla ilerlemesi ve web sitelerinin çoğalması, içerik üretimi konusunda profesyonel destek alınmasını zorunlu kılmakta olup bu durum, Content Manager olarak adlandırılan bir alanın oluşmasını sağlamıştır.
Dijital içerik üretmek, online platformlarda ön plana çıkmaya çalışan şahıs ya da firmalar adına oldukça önemlidir ve içeriklerin profesyonel bir şekilde üretilmesi, ön plana çıkmayı kolaylaştırmaktadır. Peki ama içeriklerin profesyonelleşmesini sağlayan İçerik Yöneticileri tam olarak ne iş yapar ve İçerik Yöneticisi olabilmek için hangi şartların gerçekleştirilmesi gerekir?
Content Manager Nedir?
Content Manager nedir sorusu, İçerik Yöneticiliğinin gelişen bir meslek dalı olmasından ötürü pek çok insan tarafından sorulan ve cevabı merak edilen sorulardan biri olarak ön plana çıkmaktadır. Bilindiği üzere bilhassa son dönemlerde web siteleri ve sosyal medya platformları için kaliteli içerik üretme ihtiyacı doğmuş ve bu ihtiyaç, bu konuda eğitim almış insanlardan profesyonel destek alınmasını zorunlu kılmıştır.
Content Manager olarak adlandırılan bireyler, web siteleri ve sosyal medya platformları adına üretilen içerik ile görselleri profesyonel bir şekilde denetlemekte ve içeriklerin profesyonel bir niteliğe bürünmesi adına gerekli çalışmaları gerçekleştirmektedir. İçerik analizi ve paylaşımını denetlemekte olan İçerik Yöneticileri, çeşitli görev ve sorumlulukları sahiptir. Peki İçerik Yöneticilerinin görev ve sorumluluk alanları nedir?
Content Manager Görev ve Sorumluluk Alanları
Content Manager olarak adlandırılan ve son dönemlerde oldukça fazla ihtiyaç duyulan İçerik Yöneticilerinin görev ve sorumluluk alanları oldukça geniş olduğu için bu meslek dalı, geleceği olan alanlardan bir tanesi olarak ön plana çıkmaktadır. Content Manager ne iş yapar sorusu kapsamında genel olarak aşağıdaki gibi bir sıralama yapılması olanaklıdır:
- Hedef kitle analizlerini gerçekleştirerek hedef kitlenin belirlenmesini sağlar.
- İçerikleri amaca uygun bir şekilde hazırlanmasını sağlar, aynı zamanda içeriklerin güncellenmesi ve kaldırılması da sorumluluk alanına dahildir.
- Alanında oluşan yenilikleri takip ederek içeriklerin profesyonel bir seviyeye ulaşmasını sağlar.
- İçerik analizi, e-içerik, içerik filtreleme vb. konular uzmanlık alanına dahildir.
- İçerikleri kontrol ederek yasal sorun oluşturup oluşturmayacağı konusunda belirleme yapar.
- Sosyal medya analizlerini profesyonel bir şekilde gerçekleştirir.
Yukarıdaki gibi sıralanması mümkün olan görev ve sorumluluk alanları, İçerik Yöneticilerinin yaptıkları işin sınırlarını çizmektedir.
Content Manager Olma Şartları
Content Manager olma şartları bulunmakta olup bu şartlara uygun olan kişiler, İçerik Yöneticisi olarak görev yapabilmektedir. Bu bağlamda İçerik Yöneticisi olma şartlarını şu şekilde sıralamak olanaklıdır:
- İçerik planlaması hakkında temel bilgiye sahip olan kişiler
- Kariyer hedefini dijital pazarlama alanında sürdürmek isteyen kişiler
- E-ticaret ve sosyal medya platformlarına ilgisi olan kişiler
Yukarıdaki niteliklere sahip olan kişiler, gerekli eğitimleri aldıktan sonra İçerik Yöneticisi olarak çalışabilmekte olup kariyer hedeflerini bu alan dahilinde oluşturabilmektedir.
Content Manager Olmak için Alınması Gereken Eğitimler
İçerik Yöneticisi olarak çalışmak isteyen kişilerin, gerekli eğitimleri almaları ve ilgili bölümü okumaları gerekmektedir. Content Manager olmak için aşağıdaki gibi sıralanabilen alanlarda eğitim alınması olanaklıdır:
- SEO
- Pazarlama
- Sosyal Medya Uzmanlığı
- İletişim
- Marka Yönetimi
Bu alanlarda alınacak eğitimler, İçerik Yöneticiliği konusunda destekleyici eğitimler olduğu için oldukça önemlidir. İçerik Yöneticiliği alanında kendisini geliştiren ve günceli takip eden bireyler, kaliteli bir şekilde hizmet verecek düzeye gelmekte olup bu durum, başarılı bir kariyer hayatının oluşturulmasını olanaklı kılmaktadır.
İçerik Yöneticisi nedir sorusu kapsamında verilen cevapların her biri, sizlerin bu alanda kendinizi geliştirmenizi ve başarılı bir kariyer oluşturmanızı mümkün kılmakta ve böylelikle geleceği olan bir meslek dalında bulunmanızı sağlamaktadır.