Anason Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

01.04.2021
Anason Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

Anason, maydanozgiller familyasından, sıcak iklimde yetişen şifalı bir bitki türüdür. Kendine özgün kokusu Anason’un ayırt edici özelliğidir. Anavatanı Doğu Akdeniz’dir ve Türkiye’de Ege Bölgesi’nde yetişir. Anason bitkisinin tohumu, yaprakları ve kökü dahil olmak üzere içki, tıp ve kozmetik alanlarında kullanılır.

Anasonun Faydaları Nelerdir?

Besin değeri bakımından oldukça zengin olan Anason bitkisi, şifayı bitkisel çözümlerde arayanlar için etkili bir tercihtir. Solunum, sindirim ve boşaltım rahatsızlıkları, sinir sistemi problemleri gibi günlük hayatta karşılaşılabilecek sorunların çözümünde etkilidir.

Anasonun yaprakları kurutularak elde edilen çay; öksürük, hıçkırık, balgam, gaz sancısı, mide bulantısı, hazımsızlık, stres, uykusuzluk ve epilepsi gibi sorunların tedavisinde kullanılır. Bir bardak çayın insan vücudunda gözle görülür derecede rahatlatıcı ve düzenleyici etkisi vardır.

Anason bitkisine kokusunu veren madde olarak bilinen anethol, aromatik özelliği sayesinde temizlik, gıda ve kozmetik sektörlerinin faydalandığı bir maddedir. Gün içinde ağız kokusundan rahatsız olanlar, anason çayını gargara yöntemiyle kullandıklarında ferahlatıcı etkisini görebilirler.

Anason doğal bir antiseptiktir. Deri üzerindeki yaralara, enfeksiyona ve iltihaba karşı pratik bir çözüm sunar.

Anasonun Yan Etkileri Nelerdir?

“Azı karar, çoğu zarar.” Sözünde açıklandığı üzere her şeyde olduğu gibi anason kullanımında da aşırıya kaçmamak gerekir. Fazla miktarda kullanıldığında gün içinde uyuşukluk hâli, mide bulantısı, kusma ve kasılma durumlarıyla karşılaşılabilir.

Anason, çocuklar için deri uygulamalarında, hormon tedavisi esnasında kullanılmamalıdır. Hamile veya emziren kadınların kullanmadan önce bir doktora danışması tavsiye edilir.

Anason Nerelerde Kullanılır?

Besin değerleri bakımından zengin bir bitki oluşu Anasonun kullanım alanının geniş olmasını sağlamıştır. Başta tıbbi yöntemler olmak üzere Anason, içki, kozmetik, gıda ve temizlik alanlarında kullanılmaktadır.

Hastalıkların tedavisinde, anason yapraklarından elde edilen çay ve anason tohumundan elde edilen anason yağı tercih edilirken, çok bilinen rakı içkisinin yapımında da yine anason yağı kullanılmaktadır. Anasonun içerisindeki aromatik bileşikler bu bitkinin parfüm ve sabun yapımında da tercih edilmesini sağlamıştır.

YAZAR BİLGİSİ
Nur Seda Bayram
Ben Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencisiyim. Grafik, sinema, fotoğrafçılık, edebiyat alanlarına ilgiliyim.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.