Zeka Türünüzü Keşfedin! 8 Zeka Türü ve Özellikleri
Her insanın farklı beyin ve düşünce yapısı vardır. Kimisi beynini matematiksel yönlerde çalıştırırken kimisinin ağırlığı sanatsaldır. Bunun ana sebebi ise farklı zeka ve öğrenim türlerinin bulunmasıdır. Farklı türler farklı öğrenim alanlarında profesyonellik sağlarken, bazı küçük çalışmalarla da sizde olmasını istediğiniz veya geliştirmek istediğiniz zeka türlerini de geliştirme şansınız bulunmaktadır. Bugün sizler için farklı farklı zeka türleri listesi derledim. İyi okumalar dilerim.
1. Sözel Zeka
Bu tür zekası çok gelişmiş kişilerin “kelimelerle arası iyidir”. Okumayı, konuşmayı ve yazmayı erkenden öğrenirler. Karmaşık metinleri kolayca anlarlar ve kendilerini çok iyi ifade ederler.
2. Mantıksal – Matematiksel Zeka
Mantıksal-matematiksel zekaları yüksek olan kişiler, soyut problemleri çözebilir, hesap yapabilir ve matematiksel işlemleri kolayca yapabilir.
3. Müziksel Zeka
Bu kişilerin kafalarında sürekli bir melodi çalar (ve çoğu zaman parmaklarıyla müziğe tempo tutarlar). Şarkıları içselleştirip tekrar etmek bu kişiler için çok kolaydır.
4. Sosyal Zeka
Bu kişiler, başkalarını anlamada çok yeteneklidir: duygularını, ihtiyaçlarını, niyetlerini anlarlar. Bu kişiler, başkalarının dikkatini kolayca çeker ve başkalarını anlamada, hatta liderlikte iyidirler.
5. İçsel Zeka
İç benlikleriyle çok iyi bağlantı kurmuş kişiler bu zeka türüne sahiptir. Duyguları, düşünceleri ve motivasyonlarının, kusur ve erdemlerinin farkındadırlar. Bu sayede kendilerini anlayabilir ve duygusal hayatları üzerinde çalışabilirler. Mesela, kişilikleriyle uyumlu olarak karar verebilir veya hedefler belirleyebilirler.
6. Uzamsal Zeka
Yüksek uzamsal zekaya sahip kişiler, çok iyi oryantasyon gücüne sahiptir. Ayrıca plan ve talimatları, grafikler yoluyla anlarlar. Çevrelerinde başkalarının fark edemediği görsel detayları algılarlar. Özellikle binalar ve tasarımları söz konusu olduğunda algılama yetileri çok güçlüdür.
7. Doğasal Zeka
Bu, doğal çevrelerini anlama becerisine sahip insanları gösteren zeka türüdür: böyle kişiler bitkileri, hayvanları ayırt edebilir, şablonları tanıyabilir, türleri sınıflandırabilir. Bu zeka genellikle biyologlarda ve bahçecilikle ilgilenen kişilerde görülür.
8. Kinestetik Zeka
Bu tür zekanın, sakarlığın tersi olduğunu söyleyebiliriz. Kinestetik zekası yüksek kişiler, bedenlerinin son derece farkındadır. Dolayısıyla, çok iyi koordinasyon becerilerine ve akışkan hareketlere sahiptir.