YÖK: Hakan Fidan’ın Diploması Hakkında Açıklama
YÖK’ten Hakan Fidan’ın diplomasına ilişkin net açıklama: süreci, kanıtları ve etkileri ayrıntılı olarak analiz eden güvenilir bilgi kaynağı.
Yükseköğretim Kurulu, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın mezuniyet ve denklik sürecinde herhangi bir usulsüzlük olmadığını açıkladı. Kurul, Fidan’ın yükseköğrenim geçmişine ilişkin yapılan iddiaları reddediyor ve sürecin normale uygun ilerlediğini belirtti. YÖK, Fidan’ın Maryland Üniversitesi’nden 1997 yılında mezun olduğunu doğruladı ve gerekli kredileri tamamlayan kişinin denklik başvurusunun devam ettiği sırada Bilkent Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yüksek lisans çalışmasına başladığını bildirdi.
Açıklamada, “Sayın Hakan Fidan’ın kurulumuzla yaptığı denklik başvurusunun olumlu sonuçlandığı ve Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 15 Ocak 1998 tarihli kararıyla ‘Politik Bilimler’ alanında Lisans Diploma Denklik Belgesi düzenlendiği” kaydedildi. Ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Fidan’ın mezuniyet ve denklik süreçlerinde herhangi bir usulsüzlük söz konusu değildir.”
İlgili açıklama, 1996 yılında Resmî Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin, denklik almadan yüksek lisans eğitimine başlanması ve devam edilmesinin mümkün olduğunu vurguladı. Ancak denklik işlemleri olumlu sonuçlandığında, adayların denklik belgesini lisansüstü eğitimin tamamlanmasına kadar teslim etmek ve yüksek lisans eğitiminde de başarılı olmak şartıyla diplomasını almaya hak kazanacakları ifade edildi.