PKOS (Polikistik Over Sendromu) Beslenme ve Yaşam

PKOS (Polikistik Over Sendromu) Beslenme ve Yaşam

Polikistik over sendromu, vücudun birçok sistemini etkileyen ve üreme sorunlarına neden olan bir endokrin bozukluktur. Yaklaşık her 10 kadından birini etkiler. 80 yılı aşkın süredir bilinmesine rağmen hala tam olarak aydınlatılmış değildir. Ve kesinleşmiş bir tedavisi yoktur. Günümüzde bir kadında PKOS var diyebilmemiz için 3 kriterden ikisinin görülmesi gerekir.

1. Polikistik Over Görünümü

Ultrasonda bakıldığında yumurtalıklarda çok sayıda küçük kist görünümünün varlığı PKOS tanı kriterlerinden biridir.

2 .Oligomenore-Amenore

Amenore, adet olamamak anlamına gelir. Oligomenore ise ortalama 28 gün olarak kabul edilen menstrüel döngünün 35 günden daha uzun sürmesidir.

3. Hiperandrojenizm

Hiperandrojenizm, androjen hormonlarının (erkek hormonları) artması veya androjen hormon fazlalığında görülen bulguların var olmasıdır.

PKOS ve Yaşam

Pkoslu  bireylerin yaklaşık %60’ı obezdir. Obezite PKOS’a neden olabileceği gibi PKOS da obeziteye neden olabilir. PKOS’lu bireylerde kilo artarsa görünen semptomlarda aynı şekilde artar. Ayrıca PKOS’lu bireylerde bel çevresindeki yağlanma da  oldukça önemlidir. Kontrol edilmelidir. Yeterli protein alındığına da emin olunmalıdır çünkü vücudumuzun yaklaşık %15 i proteinlerden oluşur ayrıca PKOS tedavisinde diyetin  protein yönünden zengin olması önemlidir.

Yağ kullanımına dikkat edilmeli, trans yağlar tamamen beslenmeden çıkarılmalıdır.  Ayrıca trans yağ tüketiminin kısırlık arasında ciddi bir ilişki bulunmuştur. Doymuş yağlar azaltılmalıdır. Karbonhidratları seçerek tüketmek gerekir. Karbonhidrat ihtiyacımızı doğal karbonhidrat kaynaklarından tüketmemiz gerekir. Hızlı sindirilen karbonhidrat kaynaklarından olabildiğince uzak durup az tüketmeliyiz.

Beslenmede yeterince lif tüketmek de çok önemlidir. PKOS’lu bireylerde kabızlık sorunu sık sık görünen bir rahatsızlıktır ve lif tüketimi bağırsak hareketlerini artırarak bağırsağındaki içindeki basıncı azaltır. Yani kabızlık önlenir. Daha birçok PKOS da beslenme önerisinin olduğu yazımın 2. bölümünü ilerleyen günlerde paylaşacağım, kendinize sağlıklı bakın..

ETİKETLER: Beslenme, PKOS, Sendrom, Yaşam
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Δ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu: marketing on etsy - buy house in istanbul - medyum - kupa bardak modelleri - anime izle - manga oku - güvenilir takipçi satın alma - icra müdürü