Öğün Atlamak Kilo Vermeyi Kolaylaştırır mı?
Teoride mantıklı görünen bu durumun gündelik yaşamda birçok sebepten dolayı işe yaramadığını görürüz. Her şeyden önce öğün atlamak, uzun süre aç kalmak hipoglisemi riski oluşturur. Bünyemiz buna tepki olarak hemen karaciğerin ve kasların glikojen deposuna başvurur fakat bunlar da kısıtlı olduğundan saatlerce süren bu durum için yeterli olmazlar ve başka mekanizmaların devreye girmesi gerekir. Bu durumda kısaca ve özetle stres halinin ve buna bağlı olarak kontrol altına alınması zor kompülsif bir açlık halinin ortaya çıkmasına sebep olur. Bu iki durum bizim istemeyeceğimiz durumlardır. Bu açlık halinin sonrasında yaşanan kilo kaybı ise yedek yağlardan çok sıvı kaybından kaynaklanır.
Ayrıca bir sonraki öğünde uzun açlık dolayısıyla ve normalden daha çok yeme gereksinimi hissinden dolayı çok hızlı ve daha fazla yeme hatasına düşülebilir ve sindirimde sıkıntı yaşanabilir. Bu sebeplerden dolayı da bir öğün atlamanın sağlayacağı sözde avantajlar da ortadan kalkar.
Asıl sorun ise normalden daha fazla olan bu öğünün insülin hormonunun daha fazla salgılanmasına sebep olmasıdır. Bir günde tüketilecek yemekleri bir veya iki öğünde tüketmek kilo, yağ kütlesi, kolesterolemi ve glisemi artışını kolaylaştırır ve bunlara bağlı olarak da kalp hastalıkları ve diyabet riski gibi olumsuz durumların ihtimalini arttırır.
Diğer bir etki olarak ise akşam yemeği çok zengin tutulduğu zaman sindirim zorlaşır ve daha uzun süreceği için gece uykusuzluk problemi yaratır.
Kendinize sağlıklı bakın..