Mülakatlarda Dikkate Alınması Gereken 12 Önemli Konu
İşe alım sürecinin belki de en stresli ve kaygı uyandırıcı kısmı mülakattır. Mülakat sürecindeki çalışan, kendinden emin olsa da kimi zaman o ana kadar kaygısını dindiremez. Sürekli zihninde mülakat sahneleri canlandırır ve o anda ne yapacağını düşünür. Kimi zaman felaket senaryolarını kurar.
Mülakat sürecine daha sakin ve kendinizden emin hazırlanmanız için bazı yöntemler size iyi gelebilir. Dilerseniz lafı uzatmadan mülakatlarda dikkate alınması gereken konular listemize sayfayı yukarıya kaydırarak hemen geçiş yapalım.
1. O İşe Mecbur Değilsiniz
Kendinize bir işe mecbur olmadığınızı ilk olarak hatırlatın. Evet belki de çok ihtiyacınız var ve bir işe girmek zorundasınız. Bu muhtemeldir. Fakat mülakatına gireceğiniz iş için bu tutumda olup kendinizi kaygılandırmayın.
2. Özgeçmişinizi Kontrol Edin
Özgeçmişinizi internet başvurusu esnasında e – posta aracılığıyla mümkünse PDF formatında iletin. Özgeçmişiniz düzenli ve açık olmalıdır. Mutlaka en üstte bulunduğunuz konum, son girdiğiniz iş ve öğrenim durumunuzu ekleyin. Aşağılara doğru gönüllü faaliyetlerinizden bahsedebilirsiniz. İşveren ilk önce sizin konumuzu ve okulunuz ile son işinizi görmek isteyecektir.
3. Başvurduğunuz Kurumu Araştırın
Başvurduğunuz kurumun kurucularını, departmanlarını mutlaka bilin. Kurumun geçmişi hakkında internet sitelerinden bilgi sahibi olun. Size kurum hakkında ve bu kuruma uyum sağlayıp sağlayamayacağınız hakkında soru sorulabilir. Mutlaka bu soruyu siz kendinize önceden sorun ve cevabınız olsun.
4. Mülakatına Gireceğiniz İşin Çalışanlarını Araştırın
Günümüzde network ağı çok önemlidir. Linkdln gibi sosyal medyalar aracılığıyla kurumun çalışanlarını araştırın. Mesaj atabilir, özgeçmişlerine bakabilirsiniz. Özellikle ne zamandır kurumda çalıştıklarını, kurum içi paylaşımlarını kontrol edin. Böylece çalışacağınız yerle ilgili bilgi sahibi olacaksınızdır.
5. Mülakattan Önceki Beslenmenize Dikkat Edin
Sınav gibi mülakat da birtakım bağırsak problemleri yaratabilir. Mutlaka her gün nasıl besleniyorsanız mülakat günü de o şekilde beslenin. Biraz mideniz tutabilir, bu normaldir. Olabildiğince beslenmenizi normal bir şekilde yapmaya çalışın.
6. Giyiminize Dikkat Edin
Giyiminizin çok abartılı olmaması ve temiz olması genellikle mülakatta işverenin öncelediği şeylerdir. Sizi siz yapan ama çok sıra dışı olmayacak olan bir kıyafetle mülakata katılabilirsiniz. Kendinizden ödün verecek, kimliğinizi yansıtmayacak şekilde giymeyin. Sonuçta siz o işte uzun süre çalışacaksınız ve rahat olmalısınız.
7. Mülakata Kahve Kutusu İle Gitmeyin
Günümüzde oldukça sık yapılan yanlışlardan biri de kahve alıp mülakata onunla girmektir. Genellikle işverenler bu tutumdan oldukça rahatsız olur. Hoş bir ön izlenim vermemiş olursunuz. Bu davranış sizi işe alımda dezavantajlı konuma düşürebilir.
8. Mülakat Esnasında Özel Hayatınızı Açmayın
Kişisel konulara hem işverenin hem de çalışanın girmemesi gerekir. Sınırlarınızı en baştan belli edin. Çocuk, evlilik gibi konuları açan bir işverenle çalışmak sizin için uygun olmayacaktır. Olabildiğince benliğinizden ödün vermeyin.
9. İşe Gidip – Gelme Rotanızı Bilin
Mülakatlarda genellikle “Buraya nasıl gelmeyi düşünüyorsunuz?” sorusu sorulur. Özellikle işçi servisi olmayan bir kurumsa ve siz bunu önceden biliyorsanız mutlaka rotanıza hakim olun. Kafanız karışık, nasıl gidip geleceğinizi bilmediğiniz anlaşılmasın. Kendinizden emin bir şekilde anlatın.
10. Maaş Beklentinizi Önceden Bilin
Maaş beklentisi mülakatın en önemli aşamasıdır. Maaşınızı özgeçmişinize güvenerek sunabilirsiniz. Özellikle bu beklenti ne çok abartı ne de çok düşük olmalıdır. Kendinizi güzel bir şekilde ifade ettiğiniz zaman bu beklenti kabul edilebilir.
11. Network Ağınızdan Bahsedin
Mülakat esnasında network ağınızdan bahsetmeniz, çalıştığınız projeleri anlatmanız çok güzel bir izlenim yaratacaktır. Kendi alanınızda yetkin olduğunuzu belli edecek proje ve gönüllü çalışmalarınız ile işe alımda avantajlı konuma geçebilirsiniz.
12. Kariyer Planlarınızı Anlatın
Kariyer planları genellikle “Önümüzdeki 5 yıl içinde kendinizi nerede görüyorsunuz?” şeklinde sorulacaktır. Kariyer hedefiniz ne çok çalışacağınız kurumu ifade edecek şeklinde olsun ne de ondan çok ayrı bir yerde olsun. Çalışacağınız kurumdaki pozisyona yönelik bir kariyer anlatabilirsiniz. Kendiniz geliştirmeye açık olduğunuzun mesajını verebilirsiniz.
Bu adımları takip ederek mülakat sürecini ve sonrasını iyi bir şekilde atlatabilirsiniz. Unutmayın hiçbir iş sizden daha önemli değildir. Güzel iş fırsatları yakalamanız dileğiyle!