Kiralar Artınca Ev Arkadaşlığına Aile Konsepti: Konutta Böl Böl Kirala! Kalabalık Ailelere Dönüş Başlar mı?

Tüm Türkiye’de özellikle son bir yılda yükselişe geçen ev fiyatları, enflasyon başta olmak üzere bir çok etkenle kiraları da tırmandırınca büyük …

Kiralar Artınca Ev Arkadaşlığına Aile Konsepti: Konutta Böl Böl Kirala! Kalabalık Ailelere Dönüş Başlar mı?

Tüm Türkiye’de özellikle son bir yılda yükselişe geçen ev fiyatları, enflasyon başta olmak üzere bir çok etkenle kiraları da tırmandırınca büyük şehirlerde yaşayan sabit ayrıca dar gelirli aileler barınmada zorlanıyor. Şehir merkezlerinden kaçmanın da yetmediği kiralarda, ‘başımızı sokacak bir evimiz var, kontrata da çok var’ diyen kiracıları bile illegal kira zamları, bahanelerle evden çıkarma yöntemleriyle yıpratıyor. Bu bağlamda hükümet tarafınca kira artışlarına getirilen %25 sınırlaması, iki taşla bir kuş vurarak hem alım gücü düşen vatandaşı zamma ezdirmemeyi hem de enflasyon verilerine yansıyan artışı sınırlamayı hedeflerken, malum evdeki hesap çarşıya uymuyor. Ne ev sahipleri yüzde 25 zam yapıyor, ne kiracının şikayeti yargıya ulaşıyor, ne de enflasyonda düşüş yükseliş duruyor.

Kiralık konut fiyatlarında öğrenci evi konseptine ‘ailecek’ sığınılmaya başlandığı görülüyor. Paylaşımlı ev modelinde talebin iki kat artığı görülürken, özellikle büyükşehirlerde barınma sorunu bekli de aileleri tekrardan bir araya toplar. Belli mi olur?

İstanbul’da kiraların ortalama 9.141 TL olduğunu görülürken, 2 çocuklu 4 kişilik bir ailenin asgari ücretle İstanbul’da barınmasını ne kadar zor olduğu görülüyor.

Sahibinden Emlak endeksi verileridir.

Ankara’da durum bir miktar asgari ücrete yakınsayarak daha insaflı gözüküyor.

İzmir hem yazlık hem deprem bölgesi olarak yükseliş trendini yakalamış durumda.

Bursa da asgari ücretin altında kalarak daha insafı halde oluyor.

Antalya savaş gündeminde yabancılarından yüksek rağbet görürken, yaz mevsiminin desteği de fiyatların artmasında bir miktar düşüşle görülüyor

Salon inşaa edilmiyor, paylaşımlı evler artıyor.

Dünya’dan Leyla İlhan haberinde, paylaşımlı ev taleplerinde artışta emlakjet.com CEO’su Tolga İdikat’ın görüşlerine yer veriyor. Ailelerin oda kiralamaya başladığını belirten İdikat, ancak artışın ABD ayrıca Avrupa’yı henüz yakalayamadığını söylüyor. 

Bursa’da üniversiteye yakın bölge olan Görükle’de bazı projelerin artık salon yerine apart ya da yurt şeklinde 2 odalı evler yaptığını belirten İdikat, ve maddi olarak zorlanan ailelerin evlerindeki müsait odaları kiraya verdiklerini söylerken, öğrenci yoğun şehirlerde bu uygulamanın arttığını da ekledi.

Kira sözleşmesi sorunu

Paylaşımlı kiralarda sözleşeme açığının doğmasıyla bu konunun yakın zamanda gündeme girmesini bekleyene İdikat, kimin kime karşı ne kadar sorumlu olduğunun belirlenmesi ayrıca fatura, aidat gibi paylaşımların yapılması açısından problemlerin oluşacağını da söylüyor.

Merkezi bölgelerde artış var.

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan, özellikle İstanbul’da ayrıca merkezi olan dolayısıyla yüksek fiyatlı kiraların olduğu Kadıköy, Beşiktaş gibi yerlerde ev paylaşmanın yaygınlaştığını söylüyor. Binaları ya da evleri komple kiralayarak öğrencilere yurt ya da apart şeklinde oda oda kiraya verenlerin de sayısında artış olduğunu belirtiyor. Bakanlığın yurt aşığı olmadığı yönünde söylemini gerçeği yansıtmadığını belirten Özcan, öğrencilere de yurtta kalmayı tavsiye ediyor.

Kiracının türevini almak gibi!

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da evde bir odanın kiraya verilmesinin yeni bir uygulama olmadığını ancak bu yıl arttığını belirtiyor. Diğer yandan da kiracıların da alt kiracı aldığını, bu uygulamanın da merkez bölgelerde yaygınlaştığını belirtiyor.

Villada ihtiyaç fazlası kiralık oda!

Realtyplus Türkiye Kurucu Ortağı Özhan Carda ise evlerin artık bütün değil oda oda kiralandığı uygulamaların arttığını belirterek Kavacık’tan örnek veriyor. Bölgede üniversitelerin olması ayrıca villaların bulunması sebebiyle, ihtiyaç fazlası odaların da değerlendirildiğini söylüyor.

Eski Türk filmlerinde gördüğümüz apart konaklar gerçekleşirken, geçimini tek başına sağlayamayan bekar çalışanların aile evine dönüşü de artarken, belki de ekonomi yönetimini alım gücünü düşürmesindeki bir amaç da eskisi gibi büyük ailelerin tekrardan bir arada yaşaması olabilir.

Ancak günümüzdeki evlerin büyüklüğü büyük ailelere biraz sorun teşkil edebilir. Siz ne dersiniz?

ETİKETLER: Kira
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu: marketing on etsy - buy house in istanbul - medyum - kupa bardak modelleri - anime izle - manga oku - güvenilir takipçi satın alma - icra müdürü