Kimyanın Gücünü İspatlar Nitelikte En Tehlikeli 10 Kimyasal Madde

Uzayda yer kaplayan kütlesi ve hacmi olan her bir yapıya madde denmektedir. Dolayısıyla insanlarda maddeler ile iç içe yaşamaktadır. Ancak bu birliktelikte kaçınılması gereken bazı tehlikeli kimyasal maddeler bulunmaktadır. Sizler için derlediğim dünyada bulunan çok tehlikeli ilk 10 maddeyi gelin birlikte inceleyelim. İşte kimyanın gücünü ispatlar nitelikte en tehlikeli kimyasallar…
1. Batrakotoksin
Bu madde zehirli ok kurbağası tarafından sentezlenmekte olup bilinen en güçlü zehir türlerindendir. Batrakotoksin, zehirli ok kurbağasının karınca ve sinek yemesinden kaynaklı olduğu düşünülen derisinde bulunur. Ormana giderseniz kurbağalardan uzak durmanızı tavsiye ederim ne olur ne olmaz!
2. Klor Triflorür
Sadece halojen atomlar içeren klor triflorür, kimyasal bir bileşiktir. Oldukça zehirli ve aşındırıcı olan bu bileşik roket yakıtlarında kullanılmaktadır.
3. Potasyum Siyanür
Kimyasal formülü KCN olan bu kimyasal bileşik, suda yüksek oranda çözünebilir ve görünüş olarak şekere benzeyen bir çeşit zararlı kristal tuzdur. Çok zehirlidir genellikle altın madenciliğinde kullanılmaktadır. Her yıl yaklaşık olarak 50.000 ton potasyum siyanür üretildiği bilinmektedir.
4. VX Sinir Gazı
VX sinir gazı, kimyasal silah olarak kullanılmak üzere tasarlanmış öldürücü bir gazdır. Gazın bir damlası bile bir kişiyi dakikalar içinde öldürebildiği söylenmektedir. İsminden de anlaşılacağı üzere gaz, vücudun içine girerek sinir sistemini yüksek zarar vermektedir. Neyse ki 1993 yılında yasaklanmıştır.
5. Botulinum Toksin
En zehirli kimyasallardan biri olan bu toksin, laboratuvar ortamında clostridium botulinum isimli bir bakteriden üretilmektedir. Botulinum toksin uygun miktarda kullanıldığında hastalıkların tedavisinde ve kırışıklıkların tedavisinde(botoks) kullanılır. Botulinum toksinin yedi farklı türü bulunmaktadır.
6. Risin
Risin keneotu(hint yağı) dan üretilen oldukça zehirli bir toksin maddedir. Çok küçük bir miktarı bile bir insanı doğrudan öldürecek kadar yeterlidir. Vücuda girdikten sonra ribozomları hedef alarak protein sentezini bozmuş olur.
7. Sarin Gazı
VX sinir gazı gibi bir gaz olan sarin gazı maddesi, sinir sistemine saldırarak ölümcül sonuçlar doğurur bu nedenle kitleleri imha etmek için kullanılabileceği den dolayı yasaklanmıştır.
8. Striknin
Vomica ağacından üretilen striknin, tarih öncesi gelişmemiş topluluk ve medeniyetlerde okların ucuna sürülerek kullanılırdı. Bu nedenle eski zamanın topluluklarında süikastçılar tarafından sıklıkla kullanıldığı söylenmektedir. Rivayete göre büyük iskender’in ölümünde striknin maddesinin parmağı olabileceği söylenmektedir.
9. Sodyum Siyanür
Siyanürün birden fazla çeşidi vardır, potasyum siyanür ve şimdi bahsedeceğim sodyum siyanür gibi çok zehirli çeşitleri olsada her siyanür zehirli değildir. Metallerle birleştiğinde yüksek toksiteye yol açan sodyum siyanür, altın madenciliğinde kullanılmaktadır.
10. Nikotin
Sigarada bulunan nikotinin zararlarını eminim duymuşsunuzdur. Küçük dozlar halinde alındığında bağımlılık yapan nikotin, bitkilerin zararlı canlılara karşı bir savunma mekanizmasıdır. Nikotin epinefrin denen hormonu artırır. Epinefrin diğer bilinen adıyla adrenalin, vücudun acil durumlarda hızlı bir şekilde hareketini sağlayan hormondur. Nikotin bu nedenle organların hızını arttırarak bağımlılık yapabilmektedir.