Trafik yaya geçitlerinde bu uyarıyı eminim okuyorsunuz: Karşıya geçmek için butona basınız!
Sonra ne oluyor? Muhtemel ki belli süre içinde yayalar için yeşil ışık yanıyor. Siz de butona basmanın, yeşil ışığın yanmasında katkınız olduğu için keyifle yürümeye devam ediyorsunuz.
Madem etkisi yok, niye bu butonlar konulmuş olabilir?
Bir de her an milyonlarca video, resim ayrıca yazı paylaşılan sosyal medya, caddedeki afiş acaba bizi etkilemek için ne gibi işaretler veriyor?
Daha duyarlı olmanın zamanı geldi. Algı yönetiminin kurbanı olmayın!
Bu arada trafikteki butonlar, trafik işaretleri, yol çizgileri üzerine de söylemek istediklerim var.
Öncelikle yaya geçitlerine mutlaka sensörler konulmalı. Yayalar çoğaldığında veya araç geçişi azaldığında merkezi trafik yönetimine bağlı olmadan yayalara yeşil ışık yanmalıdır. Çoğu yerde yolda araç olmadığı halde yayalara kırmızı yanmaya devam ediyor.
Üstünlük yayalarda olmalı ayrıca inisiyatif yayalardan yana kullanılmalıdır.
Trafik işaret levhaları mutlaka led ekran olmalı ayrıca trafik akışı ile ilgili verileri toplamalıdır. Araçlar led ekranları algılamalı ayrıca sürücünün algılamasını katkıda bulunan uyarılar vermelidir.
En önemlisi de yol çizgileri tanımlanmış boya kullanılarak çizilmeli. Bugün boyanın markasını bile tanıyan sensörler var, bu sensörler trafik için de kullanılmalıdır. Yani araçlardaki sensörler güvenlik alanı çizgisini, yaya çizgisini ayrıca diğer çizgileri sürücüsüne bağlı olmadan algılamalıdır. Çizgi ihlali yapmamalıdır.
Bazı ülkelerde, araçtaki navigasyon veya yayanın elindeki harita hangi ışığın kaç saniye içinde yanacağı bilgisini veriyor. Böyle olunca sürücü veya yaya kırmızı ışıkta ne kadar bekleyeceğini görüyor.
Yılın sonunda Türkiye’nin elektrikli otomobili Togg piyasaya çıkacak. Muhtemel ki otonom sürüşü olmayacak ama birkaç yıl içinde otonom özelliği ile güncellenecektir. Eğer akıllı otomobil istiyorsak, akıllı yol da istemeliyiz. Bunun da yolu trafik işaret ayrıca yol çizgilerinin akıllı hale gelmesiyle başlayacaktır.
Trafikte butona basmayı geçtim, yayalar ayrıca sürücüler olarak hayatımızın her safhasında algı yönlendirmesine maruz kalmayalım.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, torpille işe girmenin 'kul hakkı olduğunu' ancak torpille girilen işte elde edilen kazancın...
Diyanet İşleri Başkanlığı, internet sitesi üzerinden 'Aile ile ilgili sık sorulan sorular' kitapçığı yayınladı. Kitapçıkta cevaplanan sorular ise gündem olmaya...