İç Girişimcilik (Intrapreneurship) Nedir? Neden Önemlidir?

İlk defa cümle içerisinde 1978 senesinde geçirilmiş olan iç girişimcilik (Intrapreneurship) nedir? Sorusu son zamanlarda sıklıkla kullanılmakta. İç girişimcilik nedir? Sorusunun cevabına gelecek olursak: Belli bir kurumla ilgili yapı içindeki iş görenlerin kendi öncecilikleri veya gelen isteklendirmeler vektöründe bulundukları firmadan ayrılmadan proje ve fikir istihsal etmesidir.
Buradaki temel husus iç girişimcilerin firmadan tamamen özerk veya firmaya tamamen bağımlı olmamalarıdır. İç girişimcilik konusundaki asıl maksat, firmanın kimliği muvazisinde yepyeni bir proje ve fikir istihsal etmek ve bu girişim neticesinde kazanılacak kesin avantajın şirkete revizyonunu sağlayabilmektir.
İç girişimci kendisini kanıtlama dürtüsü, kendi yerini tekvin etme arzusu, mesuliyet gücü ve işletmenin ondan isteği benzeri nedenlere istinaden bu vetireyi başlatabilir.
Görüş açısını uygulamaya daha fazla yaklaştırarak ifade etmek icap ederse iç girişimcilik, yepyeni bir düşünce istihsal edebilme, bu düşünceyi ve tasarıyı yeni kalıplara tatbik edebilme kabiliyeti yüksek olan iş görenlerin kapasitelerini %100 düzeyinde firma çatısı altında tutmaktır. Bu niteleyici beraberlik çoğunlukla tarafların her ikisi bakımından da kârlı görülmektedir.
İç girişimci kurumla ilgili bir dayanakla yürütmüş olduğu faaliyetlerinin sürdürülmesi için sermayedar bulma gayretini en azda tutar. Lüzumlu yardım, şirket aracılığıyla verilir. Firma bakımından da gerek nitelikli bir ekip arkadaşı yitirilmemiş gerekse de olası bir başarı neticesinde kazanç sağlanmış olur.
İç Girişimciliğin (Intrapreneurship) Önemi
İç girişimciliğin İngilizcesiyle Intrapreneurship’in firmaya izafe ettiği en önemli değer, firmanın mevcudiyetini daha uzun senelere taşımasıdır. İç girişimci firmasının daha avantajlı ve kompetitif bir yapıya bürünmesi hususunda büyük bir rol oynar. Güncel bir örnekle izah etmek gerekirse; Sony İdare Heyeti Eski Lideri Ken Kutaragi, firmanın ses deneyi yapılan bölümlerinde faaliyet gösterirken kızına almış olduğu Nintendo oyun kumanda panelini yükseltebileceğini izan eder ve bir müddet Nintendo firmasıyla da çalışır.
Bu husus Sony cephesinde anlaşılır ve Kutaragi, firmadan uzaklaştırılma raddesine kadar gelir. Dönemin CEO’luk görevini yapan Norio Ohga onun yenilikçi görüş açısını değerlendirmeye alır ve firmada kalmasına müsaade ederek ondan en yüksek randımanı almaya hüküm verir. Kutaragi bunun akabinde şu anda Sony’nin en kuvvetli bölümlerinden olan oyun kumada paneli işkolundaki silahı PlayStation’un, yaratıcılarından olacaktır.
İç Girişimcilik ve Girişimcilik Arasındaki Farklar
Girişimcilik çoğunlukla yeni bir düşünce ve tasarıyı uygulanır duruma getirmeye gayret etmek üstüne kuruludur. Ayrıca girişimci kurmuş olduğu firmayla hiç mevcut bulunmayan bir iş modelini veya pazarı oluşturmaya gayret edebilir. İç girişimciyse, girişimci gibi iyileştirici değil daha ziyade kuvvetlendirici biçiminde ifade edilebilir. Maksadı firmayı kuvvetlendirmek ve daha başka gelir sistemleri sağlamakla beraber mevcudiyetini devam ettirmesini sağlamaktır.
İç girişimci olasılıkla hâlihazırda bulunduğu işkoluna ilişkin bir faaliyet gerçekleştirdiği için eski tecrübelerinden yararlanabilir. Pazarın vaziyeti, kompetitif yapısı ve muhtemel uygun durumlar iç girişimci tarafından biliniyor. Bu deneyim ona önemli kârları da peşi sıra getirebilir. Girişimci ise, düşüncesini iş örneğine dönüştürdüğü pazar ile alakalı ayrıntılı bilgiye malik olmayabilir. Bu vetirede bir uzman yardımıyla asgari düzeyde bilgi sağlayabilecek olsa bile, kendi sağlayacağı deneyimden mahrum olarak davranmak durumundadır.
Yepyeni bir girişim için ilk ve en realist başarı hiç şüphe yok ki aldığı ilk mevduattır. Bu mevduatla tasarının ortamda daha uzun soluklu olması adına kritik bir adım atılmış olurken, müteşebbise de orta veya yakın gelecekte avantaj sağlama imkanı tanır. İç girişimcinin ödeneği ise, içerisinde yer aldığı firmadır. Haliyle elle tutulur başarı daha düşük gayretle elde etmek mümkündür. Bununla birlikte yine aynı firmanın sahibi olduğu kontak ve kaynaklar mahsulün üretim, pazarlama satış vetirelerini de bir hayli kısa tutabilir.
Girişimci ve iç girişimci ayrımları arasında en aşikar olanı alınmış olunan risklerdir. Girişimci atmış olduğu tüm adımlarda işyeriyle beraber davranmış olur. Herhangi bir başarılı olamama hususunda hasarı kendisiyle beraber işyeri de görür. İç girişimcinin almış olduğu riziko, şahsi meslek hayatıyla paraleldir. İşler istenildiği gibi gitmediği takdirde yüksek olasılıkla kesilecek olan fatura avantaj/dezavantaj tablosu nezdinde değerlendirmeye alınır. En kötü olasılıkla kendisine yeni bir iş aramak mecburiyetinde kalabilir.