Gönüllü Olmak İsteyenlerin Gönüllü Olabileceği 10 Farklı Platform
Gönüllülük, kişinin herhangi bir gelir elde etmeden tamamen vicdanen içerisinde yer alacağı bir faaliyettir. Gönüllü olmak kişilerin günlük yaşamından belirli zamanları sosyal faaliyetlere ayırmayı gerektirir. Dezavantajlı çocuklara, hayvanlara, yaşlılara, evsizlere ya da kadınlara yönelik çalışmalar içerisinde yer alarak gönüllü olunabilir.
Ülkemizde özellikle üniversite öğrencileri gönüllülük faaliyetlerinde bulunur. Bunu staj olarak da gören öğrenciler kendi alanlarında aktif olarak gönüllü olabilirler. Örneğin çocuklarla gönüllülük faaliyetini eğitim fakültesinde okuyan öğrenciler verebilir. Bunun yanı sıra çocuk gelişimi, psikoloji, PDR ve sosyal hizmet gibi bölümlerden öğrenciler de gönüllülük faaliyetlerinde oldukça etkindir.
Gerek dünyada gerekse ülkemizde aktif olabileceğiniz çok fazla sayıda gönüllülük platformu vardır. Bu listede bu kurumları tanıyacaksınız.
1. KAÇUV
Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV), 2000 yılında kanser tedavisi gören çocuklar ve yakınları için kurulmuş bir vakıftır. Çocukların bu süreci atlatması için etkin gönüllü ağıyla ve faal hâlde olan Aile Evleri ile KAÇUV umut olmaya devam etmektedir. KAÇUV bunun yanı sıra onkoloji servisindeki çocuklara oyun odaları düzenler. Bu oyun odalarında çocuklarla bir araya gelen gönüllüler hijyenik koşullar altında oyun oynarlar.
KAÇUV’a birçok farklı şekilde destek sağlayabilirsiniz. Onkoloji servisindeki çocuklarla buluşabilir, aile evlerinde ailelerle bir araya gelebilirsiniz. Kanser tedavisi gören çocuk ve aileleriyle çalışmaya dair atölyeler düzenleyebilir, üniversitenizde KAÇUV’u tanıtabilirsiniz.
2. BAMBU Gönüllü Eğitim Platformu
BAMBU Gönüllü Eğitim Platformu, sosyoekonomik anlamda dezavantajı olan çocuklara ulaşmak ve eğitim eşitliğini sağlamak adına 2019 yılında kurulmuştur. Bu platform ile çocuklara, ailelere ve eğitim alanında çalışanlara yönelik atölyeler düzenlenirken gönüllü – çocuk eşleştirmesi yapılarak her hafta 1 saat çocuğun eğitimi desteklenir. Gönüllüler her dönem açılan başvurulardan formu doldurup uygun oldukları zamanı ve anlatabilecekleri dersi seçerler. Böylece çocukla eşleşerek eğitimine destek olurlar. Bambu’da tüm bu faaliyetler ZOOM üzerinden gerçekleşir. E-gönüllülük adına çok etkin bir platformdur.
Bambu sadece eğitim amacı gütmez. Çocuk ve gönüllü arasında hayal kurma, paylaşım yapma, üniversite yaşamını öğrenme, hedefler belirleme gibi birçok güzel bağın kurulmasını sağlar. Temel amacı eğitimin yanı sıra çocuğun hayal dünyasını geliştirmektir.
3. TEGV
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 1995 yılında temel eğitime destek olmak amacıyla kuruldu. Nitelikli bir eğitim sunmanın yanı sıra Cumhuriyetin temel ilkelerini de çocuklara öğretmek amaçlanır. 2019 yılında yayınlanan faaliyet raporuna göre TEGV, 25 yılda 3 milyon çocuğa ulaşmıştır. 91 bin gönüllü ile çocullarla 89 milyon eğitim saati gerçekleştirilmiştir.
Depremlerde, afetlerde ve dezavantajlı çocuklara ulaşmakta yıllar boyunca faal olmuştur. Gönüllülük başvurusunu internet sitelerinden yapabilirsiniz. Şu an pandemi nedeniyle gönüllü kabul etmiyorlar.
4. TOÇEV
Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV), 1994 yılında “Okumak her çocuğun hakkı!” sözüyle kurulmuştur. Ailesinin maddi durumundan dolayı okula gitme imkanı bulamayan çocukların eğitime destek amacı gütmektedir. Başta İstanbul temelli başlanırken 1998 yılında Türkiye’nin birçok yerinde etkin olmayla devam etmiştir.
TOÇEV’de Manevi Aile projesine dahil olarak her ay düzenli bağış yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra TOÇEV’de gönüllü olup atölye çalışmalarında, stant çalışmalarında bulunabilirsiniz.
5. TEMA VAKFI
1992 yılında Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı kuruldu. TEMA vakfı kuruluş yılından bugüne erozyon ve bunun beraberinde çölleşme ile mücadele amacı içerisindedir. Toprağın işlenmesi, geliştirilmesi konsunda büyük etki yaratan TEMA Vakfı, toprağa dair yasaların çıkarılmasında ve sosyal farkındalık oluşturulmasında 1992’den beri etkindir.
TEMA Vakfı’na internet siteleri üzerinden gönüllü olabilirsiniz. Üniversitenizin temsilciğini yapabilir ağaç ekme faaliyetlerinde ve daha birçok sosyal farkındalık projelerinde yer alabilirsiniz.
6. Çorbada Tuzun Olsun Derneği
Çorbada Tuzun Olsun Derneği, 2017 yılında evsiz olan bireylerin temel ihtiyaçlarını karşılama amacıyla kurulmuştur. Bunun yanı sıra farkındalık oluşturma amacı da gütmektedir. Beyoğlu bölgesinde her akşam faal olan dernek, haftada bir gün Beşiktaş’ta ve diğer ilçelerde de etkin olmaktadır.
Çorbada Tuzun Olsun Derneği’ne üniversite bünyesinde katılabilmenin yanı sıra bireysel de katılıp gönüllü olabilirsiniz.
7. Toplum Gönüllüleri Vakfı
Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), 2002 yılında kurulmuştur. TOG, gençleri bilinçlendirerek gençlerin etki edebileceği toplumu da bilinçlendirme amacı güder. İlk olarak eğitimlerle gençlerin farkındalığı aşılır. Sonrasında gönüllü projeleri gerçekleştirilir ve gençler bu projelerde aktif rol oynar.
TOG gönüllüsü olmak için üniversitelerinizde TOG’a ait kulüplere başvurabilir ya da internet sitelerinden bilgi alabilirsiniz.
8. LÖSEV
Lösemili Çocuklar Vakfı, 1998 yılında lösemi tedavisi gören çocuk ve yakınlarına destek olma amacıyla kurulmuştur. Maddi – manevi destek ile yaşama bağlanan çocuk ve yakınları bu destek sonucunda tedavilerinde hızlı ilerleme kaydetmişlerdir. Siz de gönüllü olmak için internet sitelerinden başvurabilirsiniz.
9. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, 1998 yılında kurulmuştur. Derneğin temel amaçlarından biri omurilik felçli bireylere destek olmaktır. Bunun yanı sıra onlara istihdam fırsatları yaratmak için de mücadele verirler. TOFD, yaptıkları sosyal farkındalık projeleri ile omurilik felci oluşmaması için insanların dikkat etmesi gerekenleri sosyal medyada videolarla paylaşır.
TOFD gönüllü olmak için sosyal farkındalık projelerine dahil olabilir, kapak toplayabilirsiniz. İnternet siteleri ziyaret ederek gönüllük faaliyetleri için başvurabilirsiniz.
10. Habitat Derneği
Habitat Derneği 1997 yılında kurulmuştur. Dünya ile Türkiye’deki gençler arasında köprü kurmak, teknolojik gelişmeleri takip etmek ve gençlere aktarma amaçları gütmektedir. Herhangi bir ayrım yapılmaksızın dezavantajlı bireylere ulaşılıp onların gelişimini desteklemek hedeflenir. Dernekte gönüllü olmak için internet sitesinden kılavuza ulaşabilirsiniz.
Bu vakıf ve derneklere üye olarak gönüllü faaliyetlerinde bulunabilirsiniz.